Kansere yakalandım diye işten çıkardılar

Güncelleme Tarihi:

Kansere yakalandım diye işten çıkardılar
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2009 10:13

Almanya'da Leverkusen'deki bir kilisede 11 yıldır temizlik işçisi olarak çalışan Hülya Çiroğlu kansere yakalanınca işten çıkarıldığını öne sürdü. Çiroğlu mahkemeye giderken kilise yetkilileri hastalık nedeniyle işten atılmanın söz konusu olmadığını iddia etti.

Haberin Devamı

Almanya'nın Leverkusen kentinde Herz-Jesu Kilisesi'nde 11 yıldır temizlik işçisi olarak çalışan Hülya Çiroğlu (39) kanser hastalığına yakalandıktan sonra sözleşmesi uzatılmayarak işten çıkartıldığını iddia etti. Göğüs kanseri olan Çiroğlu hastalığı nedeniyle işine son verildiğini ileri sürerek, haklarını hukuki yollardan arayacağını söyledi. İddiaları kabul etmeyen işveren Katolik Kiliseler Birliği ise işten çıkarmaya gerekçe olarak, mali sorunlar yaşanması nedeniyle Çiroğlu'nun çalıştığı salonun kapatılmasını gösterdi.

“HAKSIZLIĞA UĞRADIM”

İki çocuk annesi Hülya Çiroğlu yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Geçen yıl Mayıs ayında göğüs kanserine yakalandığımı öğrendim. Haziran ve Kasım aylarında iki ameliyat geçirdim. Önümüzdeki aylarda üçüncü bir ameliyatım olacak. Ameliyat dönemleri dışında bugüne kadar işimi hiç aksatmadım. Ağır bir hastalık geçirmeme rağmen, rapor alıp işe gelmediğim günler çok az olmuştur. Karşılığında böyle bir muamele görmek beni çok şaşırttı. Ben 11 yıllık görevim boyunca tüm sorumluluklarımı yerine getirdim.

Fazla mesai yapıp paramı alamadığım dönemler bile oldu. Ama sesimi çıkarmadan işime devam ettim. Kilise yetkililerinin yaptığı, 'Mali sorunlar nedeniyle salon kapatılacak' açıklamasını da inandırıcı bulmadım. Ayda aldığım 380 Euro ile mi bu sorun giderilecek? Buna ek olarak düğünlerin de yapıldığı salonunun çeşitli faaliyetler için daha 1,5 yıllık anlaşması var. Orada bir temizlik işçisi çalışmaya devam ediyor. Ayrıca madem salon kapatılacak, beni başka bir yerde niye değerlendirmiyorlar da bu zor günlerimde işten çıkartıyorlar?”

ÇIKIŞ BELGEMİ POSTA KUTUSUNA ATTILAR

Rahatsızlığı boyunca işyerinin ödemesi gereken hastalık parasını da alamadığını öne süren Çiroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bana ilk olarak gönüllü çalışan biri aracılığıyla tüm haklarımdan vazgeçtiğimi, çıkış tazminatı olarak da 600 Euro'yu kabul ettiğimi gösteren bir belge gönderdiler. İmzalamadım. Eylül ayı ortasında izin almıştım. İznimin başladığı gün posta kutumda çıkış belgemi buldum. Üzerinde pul yoktu. Sanırım birisi getirip atmış. Belgede 31 Mart 2009 tarihinde biten sözleşmenin uzatılmayacağı yazılıydı. Ben son güne kadar durumun değişeceğini düşündüm. Ama hiçbir şey yapmadılar. Bu şekilde işime son verilmesini içime sindiremiyorum. Beni hasta olduğum için çıkarttıklarını düşünüyorum. İşvereni dava edeceğim.”

İŞVERENİN AÇIKLAMASI

Kilise yönetiminden yapılan açıklamada Hülya Çiroğlu'nun anlaşmasının uzatılmadığı doğrulanırken, kararın çalışanın hastalığı nedeniyle alınmadığı belirtildi. Bild Gazetesi'ne açıklama yapan kilise Papazı Georg Schulte, "Onun durumunu anlayışla karşılıyorum. Bir insanı işten çıkarma kararının ne kadar zor olduğunu da biliyorum. Ancak Bayan Çiroğlu'nun kanser hastalığı konusunda hiçbir bilgi yoktu" dedi. Çiroğlu'nun işine, temizlik yaptığı salonun kapatılıp devredilecek olması nedeniyle son verildiği açıklandı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!