Kalın bağırsak kanserine dikkat

Güncelleme Tarihi:

Kalın bağırsak kanserine dikkat
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2009 10:45

Almanya’da kalın bağırsak kanserini önlemek için kanser ayı haftası başlatıldı. Bir ay sürecek kampanya boyunca insanlar bağırsak muayenesi yaptırması için bilinçlendirilecek ve duyarlı hale getirilecek.

Haberin Devamı

Almanya’da kalın bağırsak kanserine karşı yıllardır mücadele eden Felix Burda Vakfı, yıllık geleneksel kanserle mücadele ayını başlattı. Burda Yayınevi merkezinde düzenlenen basın toplantısıyla bir ay sürecek kampanya start aldı. Bağırsak kanseriyle savaşın koruyucu meleği olarak tanınan Christa Maar, Almanya’da her yıl 70 bin insanın, yani her yedi dakikada bir insanın daha bağırsak kanserine yakalandığını, halen bağırsak kanserinden yılda 27 bin insanın hayatını kaybettiğini açıkladı.

Bağırsak kanserini önlemenin erken teşhise bağlı olduğunu belirten Maar, halen insanların kansere yakalanıncaya kadar kontrole gitmediklerini, kampanyanın amacının insanların kafasındaki bariyer ve korkuları yenmek olduğunu vurguladı. Münih’te start alan kampanya bağırsak kanserinin erken teşhisle önlenebileceği konusunda insanları ve doktorları bilinçlendirmeyi amaçlıyor. Erken teşhis için ise kolonoskopi denilen bağırsak muayenesi yaptırmak gerekiyor. Bağırsak muayenesi sonucu görülen polipler uzaklaştırılarak kansere dönüşmesi engelleniyor.

Kulak ardı etmeyin

Münih’te açılışı yapılan kanser ayı kampanyasına Münih Teknik Üniversitesi Profesörü Dr. Meinhard Classen, Regensburg Üniversitesinden Dr. Stefan Feuerbach, Alman Tabipler Birliği Başkanı Dr. Axel Munte ve Dr. Berndt Birkner katıldı. Doktorlar bağırsak muayenesinin hayat kurtardığını, insanların muayeneden korkmasına gerek olmadığını, çünkü modern muayene tarzıyla insanların bunu hissetmediğini vurguladı. Vakfın başkanı Christa Maar aydınlatma kampanyaları sayesinde bağırsak muayenelerinin arttığına, buna bağlı olarak kanserden ölenlerin sayısının da bin civarında azaldığına işaret etti. Maar, ancak bunun yeterli olmadığını, önlenebilir bir hastalıktan yılda 27 bin insanın ölmesinin halen yüksek olduğunu söyledi.

Kampanyada gazeteler ve televizyonlarla, hastane ve muayenehanelerde dağıtılan broşürler ve afişlerle insanlar duyarlı hale getirilecek. Münih’ten sonra Berlin ve Hamburg’ta da basın toplantısıyla kamuoyu aydınlatılacak. Felix Burda Vakfı’nın kampanya ve bağırsak kanseri üzerine geniş bilgi veren internet sitesi gelen yoğun ilgi üzerine yenilenerek genişletildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!