Kalifiye eleman açığı artıyor

Güncelleme Tarihi:

Kalifiye eleman açığı artıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2013 16:45

Almanya'da kalifiye eleman açığı artıyor. Şu anda mühendis, doktor, hasta ve yaşlı bakıcısına ilaveten en fazla tren makinisti ile sıhhi tesisat uzmanı aranıyor. Şu an en az 800 makiniste acil ihtiyaç olduğu hatırlatıldı.

Haberin Devamı

FEDERAL Almanya İş Ajansı Başkanı Raimung Becker, kalifiye eleman açığının giderek arttığını söyledi.

Federal İş Ajansı Meslek Araştırma Kurumu'nun (IAB) yaptığı araştırmaya göre Almanya'da 2030 yılına kadar 1 milyonun üzerinde kalifiye eleman açığı oluşacak.

Uzmanlara göre, Almanya'da meslek eğitimi alan genç sayısında gelecekte daha da azalma olması durumunda 2030 yılına kadar kalifiye eleman açığı 1,7 milyonu aşacak.

Kalifiye eleman sıkıntısı Alman ekonomisini zorlarken özellikle bazı branşların kalifiye eleman sıkıntısından yoğun şekilde daha da etkilenecek. Almanya'da şu anda 2 milyon civarında meslek eğitimi alan genç var.

EN AZ 80 GÜNDE BULUNUYOR
Başkan Becker, şu anda özellikle mühendis, doktor, yaşlı ve hasta bakıcının yanısıra ısıtma, sıhhi tesisat ve klima dalında kalifiye elemanlar ile tren makinisti sıkıntısı yaşandığını söyledi.

Tüm Almanya için olmasa bile şimdiden bazı bölgelerde, bazı meslek branşlarında eleman eksikliği yaşandığını söyleyen Becker, bu dallarda açık bir işyeri için kalifiye elemanın ancak ortalama 80 gün içinde bulunabildiğini söyledi.

Becker, had safhada sıkıntının yaşandığı, en az 800 makiniste ihtiyaç duyulduğu makinistlik branşında ise bunun 184 güne, tıp alanında da 174 güne kadar yükseldiğini belirtti.

KÜÇÜK FİRMALARI VURUYOR
Alman Ekonomi Enstitüsü (IW) Başkanı Thomas Sattelberger "Akademisyen ve kalifiye eleman açığı Alman ekonomisinin büyümesine, kalkınmasına zarar veriyor" dedi.

Araştırmalara göre kalifiye eleman sıkıntısı özellikle küçük ve orta ölçekli firmaları vuruyor. Küçük ve orta ölçekli firmalar yeni siparişler almıyor ve yeni projeler uygulamaya koyamıyor.

Alman Dışticaret Birliği Başkanı Anton Börger, "Kalifiye eleman sıkıntısının uzun vadede yol açacağı sonuçlar küçümseniyor. Elamen açığı bu şekilde devam ederse firmalar tessilerini ülke dışına kaydırabilir. Yeni enerji politikası, borç krizi, Asya ülkelerin rekabetine ilaveten kalifiye eleman açığı önümüzdeki yıllarda Alman ekonomisinin gelişmesi için en büyük engellerden biri olacak" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!