Kahire’nin Tarek Hussein’i meğerse nazilerin ‘Ölüm Doktoru’ymuş

Güncelleme Tarihi:

Kahire’nin Tarek Hussein’i meğerse nazilerin ‘Ölüm Doktoru’ymuş
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2015 12:14

BU bir gazetecilik örneği. Altı yıl boyunca bir hikayenin peşinde koşup iğneyle kuyu kazar gibi belge toplamak. Anne Türk, baba Faslı, Souad Mekhennet ile Amerikalı Nicholas Kulish’in yazdığı Dr. Tod (Ölüm Doktoru) adlı kitabı okuyorum. Kitabın konusuyla olayı ortaya çıkarma serüveni başlıbaşına birer öykü.

Haberin Devamı

SOUAD Mekhennet, Almanya’da ZDF kanalı, Amerika’da ise New York Times için savaş bölgeleri ve terörizm üzerine

Kahire’nin Tarek Hussein’i meğerse nazilerin ‘Ölüm Doktoru’ymuş
yaptığı araştırma haberleriyle tanınan bir gazeteci. Öykü şu: Yıl 2005... Bir gün Souad Mekhennet çok güvendiği kaynağından bir telefon alır.

Kaynağı, sadece cihatçılarla değil, “Biraz da nazilerle ilgilenmek ister misin?” diye sorar. Ardından siyah beyaz bir fotoğraf gönderir ve şu notu düşer: Fotoğrafta gördüğün bu kişi Nazi Almanyasında Dr. Tod (Ölüm Doktoru) ya da Mauthausen
Kahire’nin Tarek Hussein’i meğerse nazilerin ‘Ölüm Doktoru’ymuş
Kasabı olarak tanınan Aribert Heim. Bir SS doktoru, yüzlerce Yahudiye yaptığı gibi 12 yaşındaki bir Yahudi gencinin kalbine şırıngayla zehri vuran kişi. Son olarak Kahire’de görüldüğü bilgisi var...”
Aribert Heim o tarihte Almanya ve İsrail istihbaratı Mossad tarafından Dr. Tod adıyla kırmızı bültenle aranmaktadır.

KİMDİR BU DOKTOR TOD?

Aribert Heim, 1914’te Avusturya’da doğar. 1938’de tıp öğrenimini bitirir bitirmez, Hitler’in Waffen SS adıyla tanınan katil sürüsü silahlı özel birliğine girer. 1941’de Avusturya’daki Mauthausen Nazi Toplama Kampı’nda doktor olarak görev yapar. Buradaki mahkumlar granit
Kahire’nin Tarek Hussein’i meğerse nazilerin ‘Ölüm Doktoru’ymuş
taş ocaklarında zorla ve ölünceye kadar çalıştırılır. Bir çoğu çalışarak ölür. Birçoğu öldürülür. Aribert Heim’ın görevi ise çalışmaktan ve açlıktan bitkin düşmüş hastalara zehri doğrudan kalplerine şırınga etmektir. Toplama Kampı’nda ona Dr. Tod, yani Ölüm Doktoru denir.

BİR GECEDE KAYBOLDU

Mayıs 1945’te savaşın sona ermesiyle Aribert Heim

Haberin Devamı

, Amerikan askerlerine esir düşer. Ama kendisini, sadece nazilerin arkasına takılmış sıradan biri olarak gösterir. Serbest bırakılır. Baden-Baden’e yerleşip kadın hastalıkları doktoru olarak muayenehane açar. Evlenip aile kurar.

Kahire’nin Tarek Hussein’i meğerse nazilerin ‘Ölüm Doktoru’ymuş
İki oğlu olur. Muayenehanesi iyi çalışır. Baden-Baden’de bir villada yaşar. Aribert Heim gibi bir çok nazi ölüm doktoru, savaştan sonra Güney Amerika’ya kaçıp gizlenir. Bunların başında Auschwitz Toplama Kampı’nın korkunç nazi doktoru Josef Mengele gelir. Yahudi tehcirinden sorumlu Adolf Eichmann’ı İsrail gizli servisi 1962’de Arjantin’de bulup Kudüs’e kaçırır. Eichmann, Kudüs’te mahkeme kararıyla idam edilince, Aribert Heim’ı korku sarar. Adı, Simon Wiesenthal Merkezi’nin aranan naziler listesinin başındadır. Bundan ya bir şekilde haberdar olur ya da sezinler. 1962’de bir gecede ortadan kaybolur. İspanya üzerinden Fas’a, oradan da Mısır’a geçer. Mısır’da Nasır hükümeti iş başındadır. Nasır çok sayıda eski naziyi askeri danışman olarak ülkeye alır. Aribert Heim, Kahire’de Kasr el Medina adlı bir otele yerleşir. Arapça öğrenir, İslam dinine geçer v
Kahire’nin Tarek Hussein’i meğerse nazilerin ‘Ölüm Doktoru’ymuş
e Tarek Hussein Farid adıyla yine normal hayata karışır.

ÖNÜNE GELENE SORAR

Gazeteci Souad Mekhennet, Aribert Heim’la ilgili bilgiyi alır almaz, elinde Aribert Heim’ın siyah beyaz bir fotoğrafı Kahire’ye uçar. Kahire’de önüne gelene fotoğrafı gösterip “Bu adamı tanıyor musunuz?” diye sorar. İçlerinden biri, bir evi göstererek, “Orası eskiden Kasr el Medina adında bir oteldi. Orada yabancılar kalırdı. Oraya sorun” der.
Bundan sonrası çorap söküğü gibi gelir. Otelde çalışan biri, fotoğrafı görünce, “Bu Tarek Hussein Farid” diye ağlamaya başlar ve 1992’de öldüğü haberini verir. Aribert Heim, Kahire’ye yerleştikten 30 yıl sonra oteldeki odasında kanserden ölür. Almanya’daki oğlu Kahire’ye giderek, babasının vasiyeti üzerine cesedini tıbbi araştırma yapılması için bir hastaneye vermek ister. Hiçbir hastane kabul etmez. Ölüm Doktoru, Kahire’de kimsesizler mezarlığına gömülür.

Gazeteci Souad Mekhennet, Nicholas Kulish’le birlikte altı yıl süren araştırma sonunda bu kişinin Dr. Tod olduğunu belgelerle ortaya çıkarır. Önce İngilizce yayınlanan kitabı şimdi C.H. Beck Yayınevi Almanca yayınladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!