KAÇAMADILAR "Hepsi engelliydi"

Güncelleme Tarihi:

KAÇAMADILAR Hepsi engelliydi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2012 20:27

Kara Ormanlar Bölgesi'nde bulunan Titisee-Neustadt kentinde, 14 kişinin ölümüyle sonuçlanan atölye yangını, Almanya'yı yasa boğdu. 13'ü bedensel engelli, biri bakıcı olmak üzere 14 kişiye mezar olan, kilise yardım kuruluşu Caritas'a ait Engelliler Çalışma Atölyesi'nde çıkan ve 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana Almanya'da yaşanan en büyük yangın facialarından biri olan bu olayın aydınlatılması için beş soruya yanıt aranıyor.

Haberin Devamı

ALMANYA'nın güneyindeki Titisee-Neustadt kentinde engellilerin çalıştığı bir atölyede çıkan ve 14 kişinin ölümüyle sonuçlanan yangın faciası, ülkeyi yasa boğdu.

Yedi kişinin de ağır yaralandığı yangını duyar duymaz olay yerine giderek incelemelerde bulunan Baden-Württemberg Eyaleti Başbakanı Winfried Kretschmann, Başbakan Angela Merkel'in de arayıp bilgi aldığını, üzüntülerini dile getirdiğini ve söyleyecek söz bulamadığını ifade ettiğini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ve AB Komisyonu Başkanı Manuel Jose Barroso da, belediye yetkililerini arayarak üzüntülerini ve başsağlığı dileklerini ilettiler.

ÖLENLERİN KİMLİKLERİ BELİRLENDİ
Gece boyunca itfaiyenin yeni alevler çıkmasın diye nöbet tuttuğu ve geniş önlemler aldığı, kilise yardım kuruluşu Caritas'a ait engelliler atölyesinde bir patlamadan sonra çıkan yangın faciasında ölenlerin kimliklerinin tespit edildiği belirtildi.

Buna göre, yaşları 28 ile 68 arasında değişen handikaplı 10 kadın, 45 ile 68 yaşları arasında engelli üç erkek ve 50 yaşındaki bir kadın bakıcı, dumandan boğularak hayatını kaybetti.

Yaralı olarak hastaneye kaldırılan sekiz kişinin de hayati tehlikeyi atlattığı kaydedildi. Polis ve itfaiye, yangınla ilgili geniş soruşturma başlatırken, yangın faciasına ilişkin kafalara takılan beş soru ve bunlara verilen ilk yanıtlar şöyle:

1- Atölyede, otomatik yangın söndürme sistemi niye yoktu?
Söz konusu binada bu tür bir sistem yoktu. İtfaiyenin verdiği bilgiye göre, bu tür binalarda otomatik olarak devreye giren bir yangın söndürme sisteminin kurulması için yasal bir gereklilik bulunmuyor.

2- Neden kentte profesyonel itfaiyeci yoktu?
Baden-Württemberg Eyalet İtfaiye Kanunu'nun 6. maddesi uyarınca, ancak nüfusu 100 binin üzerinde olan yerleşim yerlerinde profesyonel itfaiye ekibi oluşturulması gerekiyor. Titisee-Neustadt kentinin nüfusu 12 bin olduğu için bu kentteki itfaiye gönüllü itfaiyecilerden oluşuyor.

3- Yangın Koruma tedbirlerinde ihmal var mı?
Polis ve itfaiyenin ilk tespitlerine göre, yangın koruma tedbirlerinde bir ihmal ve eksiklik söz konusu değil. İtfaiye sözcüsü, otomatik yangın alarm sisteminin devreye girdiğini ve yangın kapılarının da kapanarak, alevlerin üst katlara sıçramasının önlendiğini söyledi.

4- Alevler niye hızla yayıldı?
İtfaiye uzmanlarının yaptığı tespitlerine göre, atölyede bulunan ahşap malzeme, kağıt ve boyalar yüzünden alevler hızla yayıldı. Ayrıca binada kimyasal maddeler de bulunuyordu.

5- Atölyede daha önce yangın tatbikatı yapıldı mı?
Caritas Başkanı Peter Neher'in verdiği bilgiye göre, söz konusu atölyede daha önce düzenli aralıklarla yangın tatbikatları yapıldı. Titisee-Neustadt İtfaiye Müdürü Gotthard Benitz de, "İtfaiye erlerimiz, zihinsel ve fiziksel engelli insanların tahliye edebilecek eğitim düzeyine sahiptiler. Zira, bir yıl önce benzer bir tatbikat yapılmıştı" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!