İthalatta haksız rekabetin önlenmesi tebliği

Güncelleme Tarihi:

İthalatta haksız rekabetin önlenmesi tebliği
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2012 14:45

Brezilya ve Çin Halk Cumhuriyeti, Bulgaristan, Endonezya, Hindistan, Tayland ile Sırbistan ve Karadağ menşeli boru bağlantı parçaları ithalinde dampinge karşı alınan önlemlerin devamına karar verildi

Haberin Devamı

Ekonomi Bakanlığı, Brezilya ve Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC), Bulgaristan, Endonezya, Hindistan, Tayland ile Sırbistan ve Karadağ menşeli boru bağlantı parçaları ithalinde dampinge karşı alınan önlemlerin devamına karar verdi.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ yayımlanarak yürürlüğe girdi. Söz konusu ürünün nihai gözden geçirme soruşturmasının sonuçlarının yer aldığı tebliğe göre, boru bağlantı parçalarında bahse konu ülkeler dışındaki yapılan ithalatın, genel ithalat içindeki payının önlemin yürürlüğe girdiği 2006 yılında yüzde 12 iken, 2007 yılında yüzde 14, 2008 yılında yüzde 19, 2009 yılında yüzde 30 ve 2010 yılında yüzde 30 seviyesine ulaştığı görüldü.

Gözden geçirme döneminde yaşanan küresel ekonomik krizin de gerek ithalat verileri gerekse yerli üretim dalının ekonomik göstergeleri üzerindeki etkileri yapılan analizlerde dikkate alındı. Bununla birlikte üçüncü ülkelerden gerçekleşen ithalatın ve küresel ekonomik krizin etkilerinin, soruşturma konusu önlemlerin yürürlükten kaldırılması halinde dampingin ve zararın tekrar meydana gelebileceğine ilişkin tespitleri değiştirebilecek nitelikte olmadığı değerlendirildi.

İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulu, soruşturma sonucunda, önlemlerin yürürlükten kaldırılması halinde dampingin ve zararın devamı veya yeniden meydana gelmesinin muhtemel olduğu tespit edildiği için soruşturma konusu ürün için uygulanmakta olan dampinge karşı önlemlerin aynı şekilde uygulanmaya devam edilmesine karar verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!