İtalya Dışişleri Bakanı Mısır'da

Güncelleme Tarihi:

İtalya Dışişleri Bakanı Mısırda
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2015 09:12

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri, ülkesini ziyaret eden İtalyan mevkidaşı Paolo Gentiloni ile bir araya geldi.

Haberin Devamı

Görüşmenin ardından yaptığı basın toplantısında, Gentiloni ile İtalyan konsolosluğu yakınlarındaki saldırıyı ele aldıklarını belirten Şükri, "Görüşmede, bir kez daha Mısır'ın İtalya'nın yanında olduğunu ve Mısır hükümetinin Kahire'deki diplomatların korunması için gerekli hassasiyeti gösterdiğini vurguladım. Tunus, Kuveyt, Avrupa, Sina olayları ve Başsavcı (Hişam Berakat) suikastinde gördüğümüz gibi terör, alçak amaçlar için çalışır" dedi.

Gentiloni'nin dün sabah İtalyan konsolosluğunu ziyaret ettiğine dikkati çeken Şükri, yakında restorasyon çalışmalarının tamamlanacağını ve Mısır-İtalya işbirliği merkezi olarak eski görkemine kavuşacağını ifade etti.

İtalya ile işbirliğinin devam edeceğini hatta güvenlik ve siyaset alanlarında daha fazla artacağını belirten Şükri, uluslararası toplumun, Mısır'ın içinde bulunduğu önemli merhalede terörle mücadelesine destek vermesi ve onunla işbirliği içinde olması gerektiğini dile getirdi.

Haberin Devamı

Bakan Şükri, "Mısır, her zaman Irak ve Suriye'de terörist DAEŞ ile mücadelede kurulan ulusal koalisyonlara katkı sağlayan ülkelerin başındaydı. Aynı zamanda terör olaylarına sahne olan uluslararası ortaklarıyla, terörü yok etmede yalnızca manevi olarak değil emniyet ve siyaset açısında da işbirliği içindeki ülkelerin başındaydı" diye konuştu.

Bazı batılı ülkelerin "ılımlı radikal" dedikleri örgütlerle iletişim içinde olmasını eleştiren Şükri, "Biz bazı başkentlerin ve önemli siyaset merkezlerinin, 'ılımlı radikal' gibi çelişkili ifadelerle isimlendirilen bazı örgütlerle iletişim içinde olmasını anlamıyoruz. Bu başlı başına bir çelişkidir" ifadelerini kullandı.

Şükri, şunları söyledi:

"Aynı şekilde bu tür örgütlerle siyasi düzeyde iletişimde olmalarını da anlamıyoruz. Bu durum, bu tür örgütlerin çalışmalarına iştahla devam etmesine neden olacak, uluslararası kesimlerle iletişim içinde olmak ve tanınmak için destek almalarına yardımcı olacaktır."

Washington Post'un Suriye'deki muhalif birliklerden Ahraruş Şam'ın Dış İlişkiler Konseyi Başkanı Lebib En-Nahhas'ın açıklamalarına yer vermesine de değinen Şükri, "Washington Post gibi önemli bir gazetenin, Suriye'de faaliyet gösteren ve El Kaide ile ilişkisi olduğu bilinen bir örgütün sanki siyasi bir oluşummuş gibi görüşlerini açıklaması için sayfa ayırmasını anlamıyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

İtalya Dışişleri Bakanı Gentiloni de Kahire'de İtalyan konsolosluğunda çalışanlara destek vermek ve Mısır makamları ile yakınlığı ve dayanışmasını ifade etmek için Mısır'ı ziyaret ettiğini belirtti.

Konsolosluğun restorasyonunu üstlenmesinden dolayı Mısır hükümetine teşekkür eden Gentiloni, bunun iki ülke arasındaki dostluğun boyutunu ortaya koyduğunu söyledi.

Kahire'deki İtalyan Konsolosluğu yakınlarında cumartesi günü meydana gelen bombalı saldırıda 1 kişi ölmüş, 10 kişi yaralanmıştı.

Mısır Dışişleri Bakanlığı, hükümetin saldırı nedeniyle zarar gören konsolosluk binasının restorasyon görevini ve masraflarını üstleneceğini bildirmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!