İtalya’da Monti’nin geleceği merak konusu

Güncelleme Tarihi:

İtalya’da Monti’nin geleceği merak konusu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2012 19:57

İtalya’da, teknokrat kabineye başkanlık eden Mario Monti’nin, 2013’ün ilk aylarında yapılması beklenen seçimlerde nasıl bir yol izleyeceği belirsizliğini koruyor.

Haberin Devamı

Avrupa’daki ekonomik krizden en çok etkilenen ülkelerin başında gelen ve bu nedenle 13 aydır, ekonomi uzmanlarından oluşan bir teknokrat kabine tarafından yönetilen İtalya’da, teknokrat kabineye başkanlık eden Mario Monti’nin, 2013’ün ilk aylarında yapılması beklenen seçimlerde nasıl bir yol izleyeceği belirsizliğini koruyor.

İtalya’da geçen hafta teknokrat Mario Monti hükümetinden desteğini çekerek siyasi krize neden olan eski başbakan Silvio Berlusconi, son günlerde ise ılımlıların Monti ismi altında buluşması fikrini öne sürerken, krizin merkezindeki isim; Monti’nin tavrı merak konusu oldu.

Partisi Özgürlükçü Halk Partisi’den (PDL) Monti yanlılılarının düzenlediği ”İtalya Halkı Kongresi”ne bir mesaj gönderen Silvio Berlusconi, geçen hafta desteğini çekerek krize neden olduğu Monti’ye ılımlıların başına geçmesi çağrısında bulundu.

İtalya’da ılımlıların çoğunlukta bulunduğunu savunan Berlusconi, Monti’nin bu atmosferde birleştirici rol oynayabileceğini, bu nedenle Monti’yi bu role davet ettiğini belirterek, "Monti davetimizi kabul ederse seçimleri kazanmak için tarihi bir fırsatı israf etmeyeceğimizi söyleyebilirim" dedi.

Parlamentoda grubu bulunan ve Monti hükümetine destek veren Pierferdinando Casini’nin Merkez Birliği (UdC), Gianfranco Fini’nin Özgürlük ve Gelecek Partisi’nin (Fli) yanı sıra iş çevrelerinden Ferrari’nin başkanı Luca Montezemolo’nun yer aldığı bir grup da Monti’nin adı altında oluşturulacak bir listeyle seçime girerek, 2013 sonrasında da 69 yaşındaki ekonomi profesörü ile devam etme üzerinde çalışıyor.

Bu arada genel seçimler için yapılan anketlerde önde gözüken merkez soldaki Demokrat Parti’nin lideri ve seçimlerdeki başbakan adayı Pierluigi Bersani dün, Monti’nin seçimlere katılmasına ilişkin bir soru üzerine yaptığı açıklamada, "Ben ya da bizden başka kimsenin bir endişesi olduğunu düşünmüyorum.

Gayet sakiniz. Birtakım kararların çıkmasını bekliyoruz" diye konuştu. Bersani, teknokrat başbakanın tarafsızlığını korumasının ülke için daha iyi olacağı kansını taşıdığını da vurguladı. Seçimler yaklaştıkça her gün yeni bir siyasi senaryonun gündeme geldiği ülkede bugün de devletin zirvesi önemli bir toplantıda bir araya geldi.

Sabah saatlerinde cumhurbaşkanlığı sarayı Quirinale’de Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, Başbakan Monti’yi kabul etti. İtalyan basınına yansıyan haberlerde, görüşmenin ana temasının Monti’nin yakın gelecekte nasıl bir yol izleyeceği hususunda olduğu belirtilirken, Cumhurbaşkanı Napolitano katıldığı bir etkinlikte gazetecilerin zirveyle ilgili sorusu üzerine; Monti’nin yakın zamanda konuya açıklık getireceğini söylemekle yetindi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!