İtalya -Alcoa işçileri Roma sokaklarını işgal etti

Güncelleme Tarihi:

İtalya -Alcoa işçileri Roma sokaklarını işgal etti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2012 14:27

İtalya’nın Sardunya adasındaki Alcoa alüminyum fabrikasında çalışan yüzlerce işçi, fabrikalarının kapatılmasını Roma’da, protesto etti.

Haberin Devamı

İtalya’da haftalardır yaptıkları eylemlerle dikkati çeken Alcoa işçileri, fabrikanın sahibi Amerikalı şirketin işletmeyi kapatma kararı ve 31 Aralık’tan sonra işsiz kalacak olmalarını, bugün de başkent sokaklarında hem protesto etti hem de hükümetin konuya bir çözüm bulması taleplerini dile getirdi.

Sardunya’dan uçak ve feribotlarla başkente gelen yüzlerce işçinin katıldığı eylem sabah saatlerinde başkentin işlek meydanı Repubblica’dan başlayıp, Ekonomik Kalkınma Bakanlığı’nın çevresindeki iki sokağa kadar sürdü.

Yoğun önlem alan güvenlik güçleri, işçileri bakanlık çevresindeki iki sokakta kordon altına alırken, buradan ayrılmalarına da izin vermedi. Bakanlık binası önünde, zaman zaman güvenlik güçleriyle işçiler arasında arbede yaşandı. Çıkan arbedelerde aralarında güvenlik güçlerinin de bulunduğu toplam 14 kişinin yaralandığı bildirildi.

Fabrikalarının kapatılacak olmasına tepkili işçiler bir süre oturma eylemi yaparken, çok sayıda ses bombası patlattı, meşale ve ateş yaktı. Protestocu işçilerden Massimo fabrikalarının kapanmasıyla ilgili sorunun bir an önce çözülmesini sorumlu makamlardan beklediklerini ifade ederek, ”Fabrikanın durmasını değil, çalışmasını devam ettirecek bir çözüm çıkmasını umuyoruz. Sulcis, İtalya’nın en yoksul vilayeti. İşsizlik yüzde 60 seviyelerinde. Kapanmasına izin vermemeliyiz. Eğer, burayı kaparsanız başka bir şey yok. Bu fabrikanın çalışmasını sağlayacak bir yol bulunmalı aksi takdirde orada yaşanmayacak” dedi.

Bir diğer işçi Michele ise ”Onlar bizim durumumuzu anlamalı. Yoksa sosyal bir kıyım olacak. Bu işten başka yapacak bir şeyimiz yok. Hükümetin konuyla ilgilenmesini istiyoruz. Çünkü, anayasada dahi kişinin çalışma hakkından söz edilir. Bir de tabii protesto düzenleme hakkımız var. Roma’ya, her gelişimizde tepemizde helikopter, çevremizde çok sayıda polis oluyor. Biz adam öldürmüyoruz. Kasklarımızla buraya barışçıl bir şekilde protestomuzu yapmak için geliyoruz. Bu bizim hakkımız” diye konuştu.

Bu arada, Ekonomik Kalkınma Bakanlığı’nın dışında bunlar yaşanırken, içeride ise bakan Corrado Passera, Sardunya Adası Valisi Ugo Cappellaci ve diğer yetkililerle birlikte işçilerin durumu için toplantıdaydı. Ekonomik Kalkınma Bakanı Passera’nın, bakan olduğu sürece bu konuyla ilgileneceğini garanti ettiğini ama konuya taraf herkesin üzerinde çalışması gerektiğini ifade ettiği basına yansıdı. Fabrikada 500’ü direkt olmak üzere dolaylılarla birlikte yaklaşık 1000 kişi istihdam edildiği belirtiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!