İsviçre'de yeni referandumlar yolda

Güncelleme Tarihi:

İsviçrede yeni referandumlar yolda
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2010 10:05

Daha önce minare ve suç işleyen yabancıların sınırdışı edilmesi ile ilgili referandum yaptıran İsviçre'nin aşırı sağcı partisi SVP, dört konuda daha referanduma gitmeye hazırlanıyor. SVP'nin başlıca hedefi, İsviçre vatandaşlığına geçiş koşullarının ağırlaştırılması.

Haberin Devamı

AŞIRI sağcı İsviçre Halk Partisi SVP, daha önce yapılan referandumlarda elde ettiği başarıya güvenerek yeni konularda da halk oylamasına gitmeyi planlıyor. SVP, dört farklı konuda halk oylamasına gidecek. İsviçre'de minarelerin yasaklanması ve suç işleyen yabancıların sınırdışı edilmeleri konularında yapılan referandumlarda istediği sonucu alan aşırı sağcı SVP, şimdi de yabancıların İsviçre vatandaşlığına geçiş koşullarının ağırlaştırılması, vatandaşlığı alanların tıpkı sürücü belgelerinde olduğu gibi vatandaşlıkta deneme süresinin getirilmesi, Avrupa Birliği ve ülkeye gelecek göçmenlerde İsviçre'ye bağlılık sözleşmesinin yapılması konularında da referanduma gideceklerini duyurdu.

11 KEZ EVET ÇIKTI
SVP Başkanı Toni Brunner, partisinin güvenlik konularına öncelik verdiğini belirterek “Referandumlardan aldığımız başarı, güvenlik konusunda halkın diğer partilere göre bize daha fazla inandığını gösterdi” dedi. İsviçre’de 1970'den bugüne kadar yapılan 119 halk oylamasında sınır dışı ve minare yasaklanması da dahil olmak üzere 11 konuda evet oyu çıkmıştı. En son yapılan referandumda, bir yıl ve daha fazla ceza alan yabancı suçlu, kasıtlı adam öldürme, insan ticareti, tecavüz, uyuşturucu ticareti, büyük trafik suçu, hırsızlık ve sosyal fon dolandırıcılığı gibi suçlardan ceza almışsa cezasını çeker çekmez otomatik sınır dışı edilecek.

TEPKİ ÇEKEN AFİŞLER
Sınırdışı ile ilgili yapılan halkoylaması için hazırlanan yabancıları karakoyun ve tecavüzcü olarak gösteren afişler büyük tepki çekmişti. Partinin yeni halkoylamaları için hazırlayacağı afişler de bu nedenle şimdiden merak konusu oldu. SVP, geçen yılki minare yasağı oylaması için hazırlattığı afişlerle de sık sık gündeme gelmişti. Afişlerde minareler füze olarak gösterilirken Müslüman ve göçmen derneklerden yoğun eleştiri yağmıştı.

KURULTAYDA "KARA KOYUN" ŞOVU
İsviçre Halk Partisi (SVP), parti kurultayını önceki gün açık havada gerçekleştirdi. Lozan yakınlarındaki Coinsins'te toplanan 450 delege, parti hedeflerini belirledi. Dondurucu soğukta yapılan kurultayın ilgi odağı ise "Karakoyun" oyuncakları oldu. Delegeler, partinin sınırdışı halkoylaması için kullandığı beyaz ve kara koyunu dikkatlice incelediler. 84 sayfalık 2011-2015 yıllarını kapsayan ve oy çoğunluğu ile kabul edilen programda ise 2011 yılındaki seçimlerde en az yüzde 30 oy alınması hedefi konuldu. Diğer maddeler şunlar: İsviçre'nin AB'ye girmesine karşı çıkılması, Yabancıların daha fazla cezalandırılması ve göçün engellenmesi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!