İsviçre'de 17 Türk aday

Güncelleme Tarihi:

İsviçrede 17 Türk aday
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2007 21:32

İsviçre'de 21 Ekim 2007'de yapılacak Ulusal Parlamento seçimlerinde dört partiden 17 Türk kökenli aday da yarışıyor. En çok Türk adayı Sosyal Demokrat Partisi çıkarırken, Hıristiyan Demokrat Halk Partisi, Yeşiller ve Hür Demokrat Parti'nin listelerinde Türk kökenli adaylar yer aldı.

Haberin Devamı

İSVİÇRE'de dört yılda bir yapılan Ulusal Parlamento seçimleri için siyasi partiler aday listelerini tek tek açıklamaya başladı. İsviçre'nin en üst yasama organı olan Ulusal Parlamento'nun ve alt kanadı olan Kantonlar Meclisi'nin yeniden belirlenmesi için 21 Ekim 2007 tarihinde yapılacak genel seçimlerde ilk belirlemelere çeşitli siyasi partilerden 17 Türk kökenli aday da yarışıyor. Siyasi partilerin aday listeleri henüz tamamlanmadığı için, Türk kökenli aday sayısının önümüzdeki haftalarda artabileceği bildirildi.

40 BİN TÜRK SEÇMEN VAR

Yaklaşık 4.8 milyon seçmenin bulunduğu bunların arasında da İsviçre vatandaşlığını alarak seçme ve seçme hakkına sahip olan 40 bin Türk kökenli seçmenin de sandık başına gideceği İsviçre'de en çok Türk adayı çıkaran parti Sosyal Demokrat Halk Partisi (SP) oldu. Şimdiye kadar belirlenen aday listelerine göre, SP listelerinde toplam 13 kökenli aday seçimler için yarışırken Hıristiyan Demokrat Halk Partisi (CVP) iki, Hür Demokrat Parti ve Yeşiller de aday listelerine birer Türk kökenli politikacıya yer verdi. İsviçre genelinde iki bin kişi aday oldu.

200 VEKİL SEÇİLECEK

21 Ekim'de yapılacak seçimde Ulusal Parlamento'ya 200 milletvekili, 26 kantonun temsil edildiği Kantonlar Meclisi'nin 46 üyesinden 44'ü yeniden belirlenecek. Basel Kantonu'nda iki yıl önce yapılan seçimlerde 5 Türk kökenli politikacının seçilmeyi başarması üzerine, ülkenin büyük siyasi partileri arasında bulunan ve suçlu yabancıların sınır dışı istemiyle başlattıkları son imza kampanyası ile gündeme gelen İsviçre Halk Partisi (SVP) hariç, diğer büyük siyasi partilerin, bu yıl yapılacak Ulusal Parlamento seçimlerine Türk kökenli adaylarla girmesi dikkati çekti.

İşte Türk adaylarımız

İsviçre'de 21 Ekim 2007'de yapılacak Ulusal Parlamento seçimlerine Sosyal Demokrat Parti'den (SP) aday olan Türk kökenli adayların isimleri şöyle:

SOSYAL DEMOKRAT PARTİ (SP)

Aysel Güler Kaya (Bern), Mustafa Atıcı (Basel), Gülizar Cestan (Zürih), Turhan Fırat (Ulusal liste), Sait Uzun (Ulusal Liste), Şahin Deniz (Ulusal Liste), Nurettin Acar (Ulusal Liste), Ayhan Türkel (Aargau), Süheyla Çabuk (Aargau), Cem Mısırlıoğlu (Aargau), Sibel Canlıöz (Luzern), Fevziye Ordu (Luzern) ve Gürcan Şahin (Luzern).

HIRİSTİYAN DEMOKRAT HALK PARTİSİ (CVP)

Hülya Cengiz (Basel) ve Rüçhan Gülseven (Bern)

HÜR DEMOKRAT PARTİ (FDP)

Nihat Pektaş (Schaffhausen)

YEŞİLLER

Sibel Arslan (Basel)

En güçlü aday

İsviçre'nin Basel Kantonu'nda 2004 yılında yapılan son yerel seçimlerde aldığı tercihli oyların yüksekliği ve partisindeki konumu nedeniyle Ulusal Parlamentosu'na girme şansı en yüksek olarak gösterilen SP'li Kanton Meclisi Milletvekili Mustafa Atıcı (38), bu seçimlerin İsviçre'de yaşayan yabancılar için çok büyük önem taşıdığını belirterek, "2003'teki son seçimlerde yabancı düşmanı İsviçre Halk Partisi'nin (SVP) başarılı olmasından beri yabancılar aleyhine yaptığı olumsuz yasal düzenlemeler, göçmenlerin gözünü korkutuyor" dedi. İsviçre'de son yıllarda Avrupa'nın diğer birçok ülkesinde olduğu gibi Türk göçmenlerin siyasete ilgisi gittikçe arttığına işaret eden Basel Kantonu Meclisi'nin Maliye Komisyonu üyesi Atıcı, şunları söyledi:

KATILIM ARTMALI

"2004'te Basel Kantonu'nda yapılan Kanton Parlamentosu seçimlerinde 5 Türk kökenlinin seçilmeleri, hem göcmenleri sevindirdi hem de siyasi partilerin yabancılara listelerinde yer vermelerinin önünü açtı. Göçmenlerin de haklarını savunmak için politikada aktif olmaları gerekiyor. Hedefim, yabancıların siyasi katılımını arttırmak, yabancı çocuklara erken yaştan itibaren anaokul ve ilkokul desteğinin verilmesini sağlamak, gençlere meslek yeri bulmadan yardımcı olmak, ekonomiye büyük katkı sağlayan yabancı işletmelere destek vermek ve İsviçre de yaratılan ekonomik değerlerin adil paylaştırılmasını sağlamak için mücadele edeceğim" dedi.

CVP gençlik listesi adayı

Basel'den Hıristiyan Demokrat Halk Partisi'nin (CVP) gençlik listesinden aday gösterilen 26 yaşındaki genç politikacı Hülya Cengiz, bir telefon şirketinde yöneticilik yapıyor. Nevşehirli Cengiz, İsviçre'de ve özellikle de Basel'de Türk göçmenlerin haklarını savunan bir çalışmanın olmadığını gördüğü için politikaya atıldığını vurguladı. Cengiz, "Burada yetişen genç nesil ve onların sorunlarıyla ilgilenenler, gençlerden oldukça uzaktalar. Biz Genç CVP olarak, göçmenlerin ve gençlerin sorunları için çözümler aramak için yola çıktık. Ben de, bizleri ilgilendiren konularda kendi kaderimizi kendimiz tayin etmek için aday oldum" diye konuştu.

4,8 milyon seçmenin kayıtlı olduğu İsviçre'de 2003 yılında yapılan son seçimlerde, 200 sandalyeli İsviçre Ulusal Meclis'e 55 milletvekili ile temsil edilen SVP Kantonlar Meclisi'nde de 8 temsilcisi bulunuyor. SVP, Hıristiyan Demokrat Halk Partisi (CVP), Hür Demokrat Parti (FDP) ve Sosyal Demokrat Parti (SP) ile birlikte koalisyon ortaklığı yapıyor.

Ulusal ve Kantonlar Meclisi'ndeki sandalye dağılımı

Parti Vekil sayısı (Ulusal Meclis) Vekil Sayısı (Kantonlar Meclisi) Toplam
SVP 55 8 63
FDP 40 14 54
CVP 28 15 43
YEŞİLLER14 0 14
EVP-EDU 5 0 5
BAÐIMSIZ 6 0 6

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!