İsviçre vatandaşı olmak zorlaşıyor

Güncelleme Tarihi:

İsviçre vatandaşı olmak zorlaşıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2013 14:02

Bazı yerleşim bölgesinde "seçmece vatandaşlık" yöntemi yerine, tek tip uygulamayı hayata geçirmeyi hedefleyen İsviçre'de Parlamento'daki Devlet Politikası Komisyonu, vatandaşlığa geçişi zorlaştıran şartları kabul etti. Buna göre, İsviçre pasaportu almak için en az 10 yıl bu ülkede ikamet etmiş olmak gerekiyor.

Haberin Devamı

YERLEŞİM bölgelerinin üçte birinde vatandaşlık başvurularına halkın karar verdiği "seçmece yöntemin" uygulandığı İsviçre'de, tek tip vatandaşlık uygulamasına geçmek için kollar sıvandı.

Federal Hükümetin İsviçre Ulusal Parlamento'na sunduğu ve vatandaşlığa geçişi zorlaştıran maddeler içeren önerge uzun süre tartışıldıktan sonra önceki gün Parlamento'daki Devlet Politikası Komisyonu'nda oylandı.

Komisyon Başkanı Ueli Leuenberger, oylamada 8'e karşı 12 oyla kabul edilen önergeye iki üyenin çekimser oy kullandığını açıkladı. Sosyal Demokrat Parti SP ve Yeşiller Partisi'nin karşı çıktığı önerge, hem yetişkinler hem de gençler için vatandaşlığa geçiş şartlarını zorlaştırıyor.

OYBİRLİĞİYLE KABUL EDİLDİ
Bu önergenin Ulusal Parlamento'da kabul edilmesi halinde, İsviçre vatandaşlığına geçmek isteyen bir yabancının en az 10 yıl bu ülkede ikamet etmiş olması gerekiyor. Ayrıca, sığınmacılar gibi geçici bir süreliğine İsviçre'de ikamet izni verilen yabancıların, "geçici oturma izni statüsü" ile kaldıkları süreler "ikamet süresinden" sayılmayacak.

Devlet Politikası Komisyonu, oybirliğiyle kabul ettiği önergede, göçmen gençlerin 10 ile 20 yaşları arasında İsviçre'de ikamet ettikleri sürelerin önerildiği gibi "iki kat" olarak değil, birebir olarak dikkate alınmasını istiyor. Komisyonun Hür Demokrat Partili üyesi Kurt Fluri, İsviçre'de yaşayan çok sayıda yabancı gencin, "orta Avrupa kültüründen yoksun" olduğunu, bunun neticesinde de sorunların ortaya çıktığına işaret ederek, "Bu nedenle, 10-20 yaş arasında ikamet edilen sürülerin iki kat olarak dikkate alınmasına karşı çıktık" dedi.

HEDEF DEĞİL, AMA SONUCU OLACAK
FDP'li komisyon üyesi Fluri, söz konusu önergenin ülke genelindeki vatandaşlığa alınma işlemlerini uyumlu hale getirilmesini hedeflediğini belirtirken,

"Bu önergenin amacı, İsviçre vatandaşlığına geçişleri azaltmak olmasa da, Ulusal Parlamento'dan bu haliyle geçerse, ister istemez vatandaşlık başvuruları azalacaktır" diye itirafta bulundu. Federal Hükümetin sunduğu önergede, İsviçre pasaportu almayı "yerleşme izni" (Niederlassungsbewilligung) şartına bağlanmasını istiyor. Önergenin Federal Hükümet'ten gelen halinde, söz konusu oturma izni statüsünün, mevut uygulama göre 12 yıl yerine 8 yılda verilmesi öngörülürken, önergenin ele alındığı Devlet Politikası Komisyonu ise bu sürenin yeni vatandaşlık yasasında 10 yıl olarak belirlenmesini istiyor.

İsviçre'de 2011 yılında İsviçre vatandaşlığına geçenlerin sayısı yüzde 6 azalarak 36 bin 266 olarak kayıtlara geçti. Bu rakam son altı yılın en düşük rakamı oldu.

Tina Turner de İsviçreli oldu
Dünyaca ünlü pop yıldızı Tina Turner, 20 yıldır yaşadığı İsviçre'de artık "İsviçreli" oldu. Zürih kentine bağlı Küsnacht kasabasında yaşayan Turner'e, "ünlü" diye torpil yapılmadığı, yıldızın diğer yabancılar gibi Almanca öğrenip sınava girdiği bildirildi.

Küsnacht Kasabası yetkililerinden Arnold Reithaar, vatandaşlık başvurusu dün sabah kabul edilen Turner"in iki yıl önce kendilerine başvurup vatandaşlık şartları hakkında bilgi edindiğini söyledi. "Biz kendilerine, Almanca'nın temel iletişim dili olduğunu söyledik" diyen Reithaar, 73 yaşındaki pop yıldızının daha sonra özel ders alarak Almanca öğrendiğini ve İsviçre hakkında bilgilerin sorulduğu sözlü sınavda da kendini ifade edebilecek düzeyde Almanca konuştuğunu dile getirdi.

20 yıldır İsviçre'de yaşayan Tina Türner, son olarak 2008/2009 yılındaki konser turundan sonra İsviçre'de kendi kabuğuna çekilerek gözlerden uzak bir hayat sürdürüyor.

Gönüllü çalışan daha kolay alsın
Sosyal Demokrat Parti de, vatandaşlığa alınma şartlarının kolaylaştırılmasını isterken, ilginç öneriler de getirdi. SP'li Ulusal Parlamento Milletvekili Andy Tschümperlin, gönüllü işlerde çalışan yabancıların daha kolay yoldan İsviçre pasaportuna sahip olabilmelerini istedi.

Tschümperlin, altı yıl ikamet edip gönüllü işlerde çalışan, yeterli düzeyde Almanca bilen yabancılara vatandaşlık hakkı vermeyi planlayan Avusturya'yı örnek aldığı bu önerisiyle aslında yabancıları gönüllü işlerde daha çok ve aktif görev almayı teşvik etmek istediğini söyledi.

Tschümperlin, "Örneğin üç yıl itfaiye ve Kızıl Haç'da gönüllü çalışanlar, daha kolay yoldan İsviçreli olabilmeli. Bu sayede gönüllü çalışanlara ihtiyaç duyan derneklere destek verilmiş de olur" dedi.

"Gönül isterdi ki yabancılara beş yıl ikametten sonra vatandaşlık başvuru hakkı tanınsın" diyen SP'li politikacının, bu önerisini bir önerge haline getirip parlamentoya sunacağını söyledi. SP'li politikacının "gönüllülere daha kolay vatandaşlık verilsin" önerisine ilişkin kullanıcıları arasında nabız yoklayan 20min adlı internet sitesine görüşünü bildiren 365 kişinin yüzde 13'ü bu öneriye destek verirken, yüzde 87'si "Gönüllü çalışmaların vatandaşlıkla ilgisi yok" görüşünü savundu.

GÖNÜLLÜLÜK ESAS OLMALI
Aşırı sağcı Halk Partisi SVP'lu Ulusal Parlamento Milletvekili Hans Fehr ise, SP'li politikacının bu önerisine karşı çıkarak bunun kitlesel vatandaşlık alımlarına yol açabileceği uyarısında bulundu. Bu önergnin ilk etapta kulağa hoş geldiğini kaydeden Fehr,

"Ancak bu çok yanlış bir yoldur. Vatandaşlık işlemlerini hızlandırmak yerine zorlaştırıcı şartlara ihtiyacımız var. Son 10 yılda 400 bin kişi İsviçre pasaportu aldı" dedi.

İsviçre'nin en büyük yardım kuruluşu Samariter'in sözcüsü Eugen Kiener de, "Tabii ki yabancıların gönüllü çalışmalara daha fazla ilgi duymasından memnun oluruz. Ancak bu gönüllülük içten gelmeli. Amaç sadece kırmızı pasaportu almak olmamalı" diyerek bu öneriye sıcak bakmadıklarını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!