İsveçli Türkler'den Ermeni protestosu

Güncelleme Tarihi:

İsveçli Türklerden Ermeni protestosu
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2010 12:12

İsveç meclisinin Ermeni iddialarıyla ilgili kararı kabul etmesine tepki gösteren İsveç’te yaşayan Türkler, başkent Stockholm’de toplanarak protesto gösterisi düzenledi.

Haberin Devamı

Stockholm Sergel Torg Meydanı’nda bugün öğleden sonra toplanan Türkler, Türk ve İsveç’in milli marşlarını okuduktan sonra, 1915 yılında şehit düşenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Türk ve Azerbaycan bayrakları taşıyan protestocular, Mehter Marşı ve diğer Türk Marşları eşliğinde gösterilerine kar ve yağmur altında iki saatten fazla devam etti. 2 binden fazla göstericinin toplandığı mitinge kadın, erkek, çocuk ve yaşlılar katıldı. İsveç meclisinin 11 Martta aldığı kararı protesto eden göstericiler zaman zaman sloganlar da atarken, ellerinde ”Meclis mahkeme değil, Hocalı soykırımını tanı, Meclisin kararını kabul etmiyoruz” pankartları taşıdı. İsveç Türk İşçi Dernekleri Federasyonu, İsveç Türk Gençlik Federasyonu, Türk Kadınlar Federasyonu ve Azerbaycan Federasyonu ile bu federasyonların üyesi derneklerin ortaklaşa düzenlediği protesto mitinginde ortak hazırlanan bir basın bildirisi de okundu. Bildiride, uluslararası hukuku ilgilendiren konularda meclisin karar vermesinin yanlış olduğu kaydedildi. Kararın düşmanlığa neden olabileceğine de dikkat çekilirken, okullarda, iş yerlerinde, mahallelerde ayrımcılık yapılması ve tartışmalar çıkmasına neden olabileceği kaydedildi.

19 EYLÜLDE SANDIĞA GİDİN
Mitingde yapılan konuşmalarda İsveç’te yaşayan Türklerin seçimlere ilgi duymadığı, oy kullanmadıkları da belirtilerek, ”Bu ülkede yaşayan Türklerin seçimlerde oy kullanma oranları yüzde 13. Türkiye’den gelen diğer grupların sandığa gitme oranları ise yüzde 80. Seçimlerde sandığa gidip bu karar ile ilgili en güzel yanıtınızı verin” denildi. Koalisyon hükümetinin büyük ortağı Muhafazakar Parti milletvekili Göran Petersson’da mitingde yaptığı konuşmada, karardan parti olarak kendilerinin şikayetçi olduklarını ve bu karardan dolayı özür dilediklerini belirterek, ”Meclis tarihi konularda karar vermemelidir. Bu konu tarihçilere bırakılmalıdır. Sosyal Demokrat Parti’nin etkisi ile meclise gelen bu karar ile Türkiye’yi Avrupa Birliği’nden uzak tutmak isteyen gruplar çok sevinecek” diyerek, seçimlerde Türk topluluğunun oy kullanarak tepkisini dile getirmesi gerektiğini kaydetti. Petersson’un konuşması Türklerden büyük alkış aldı. Soğuk ve yağışlı havada iki saatten fazla süren miting olaysız sona erdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!