İstihdam 1.1 milyon kişi arttı

Güncelleme Tarihi:

İstihdam 1.1 milyon kişi arttı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2010 08:42

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu özel sektördeki istihdamın 1 milyon 100 bin kişi arttığını söyledi.

Haberin Devamı

Hisarcıklıoğlu, Kocaeli Sanayi Odası'nca ABİGEM, PricewaterhouseCoopers ve CNN Türk işbirliğiyle düzenlenen Doğu Marmara Bölgesi'ndeki başarılı sanayi kuruluşlarını değerlendirmek amacıyla başlatılan “Sanayi Kuruluşları Sektörel Performans Değerlendirme Organizasyonu”nun Leyla Atakan Kültür Merkezi'ndeki ödül törenine katıldı.

Törende sanayicilere hitap eden Hisarcıklıoğlu, “birlikte rahmet ve bereket, ayrılıkta azap var” sözünü anımsatarak, zengin olmanın yolunun girişimci sayısını artırmaktan geçtiğini söyledi.

Japonya'nın nüfusunun 120 milyon olduğunu, 6 milyon 300 bin girişimcisi bulunduğunu, 72 milyon nüfuslu Türkiye'nin girişimci sayısının ise 1 milyon 300 bin olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, zenginliğin ve işsizliğin önüne geçmenin yolunun, girişimci sayısının artmasından geçtiğini savundu.Kadın girişimcilerin ekonomideki yerinin önemine değinen Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

“İsraf haramdır diyoruz, ama toplumumuzun yarısını görmüyoruz. Kimleri görmüyoruz? Kadınları. 36 milyon kadın var, kadın girişimci oranı toplam girişimci oranının yüzde 7'si kadar. Kadınların iş gücüne katılım oranı yüzde 25, ama iş insanı olma noktasındaki oranı yüzde 7. Dünya ortalaması kadının istihdama katılımı yüzde 45, Avrupa ortalaması yüzde 57, bizde ise yüzde 25, demek ki katedecek çok mesafe var. Onun için Türkiye'nin en büyük kadın örgütünü, 81 ilimizde Kadın Girişimciler Kurulu kurduk. Genç kızlarımıza örnek olsunlar diye onları destekliyoruz. Onlar rol model olacaklar, genç kızlarımız girişimci olmaya özenecek.”

EKONOMİDEKİ CANLILIK

İlk 500 firma açısından bakıldığında ilk 100 firmanın 70'inin Doğu Marmara'dan olduğuna dikkati çeken TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, istihdam artışının yanı sıra ihracatta da önemli oranda artış olduğunu, ihracatın yüzde 74'ünün bölgeden yapıldığını kaydetti. “Ekonominin iyiye gittiğinin en somut göstergesi, protesto olan senet sayısındaki azalma” diyen Rifat Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

“TOBB Başkanlığım döneminde protesto olan senet sayısı ilk defa eksi veriyor. Geçen yılın ocak ayıyla bu yılın aynı ayını kıyaslarsak, protesto olan senetler Türkiye'de yüzde 25 azalırken, Kocaeli'de yüzde 35 azalmış. Bu ekonominin ne kadar canlı olduğunu gösteriyor. Türkiye'nin dünya ekonomisindeki krizden çıkış noktasındaki durumu nedir diye baktığımızda, Kriz öncesi milli gelir seviyesini yakalayan dünyadaki 14 ülkeden, 12'ncisiyiz. İlk 14 arasında olmaktan mutluyuz, ama niye bizim önümüzde 11 ülke var diye kendimizi de sorgulamadan edemiyoruz.

Kendimize bir hedef koyduk. Bu hedef ne? 2023'de dünyanın 10 büyük ekonomisi içinde olmak. Bunu ilk defa 2002 Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Genel Kurulunda söylemiştim, daha sonra Türkiye'nin hedefi oldu. Bu hedefe ulaşabilmek için ilk 14 içinde olmamıza şükredeceğiz, ama niye 11 önümüzde diye kendimizi sorgulayacağız. Küresel krizde kaybettiğimiz milli gelir seviyesini tekrar yakalamış durumdayız. Kriz öncesi 100 seviyesindeyken 100.4'ün üzerine geldi. Yurt içi özel tüketim toparlanmış durumda. Özel sektör yatırımlarına baktığımızda maalesef eski seviyeye ulaşamadık, ama o da yukarıya doğru gidiyor. Sanayi sektörümüz de büyümekle birlikte kriz öncesi seviyeyi yakalayamadı.”

Türkiye'de istihdamın artması için ekonominin büyümesi gerektiğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, “Türkiye ekonomisi tekrar büyümeye geçince özel sektördeki istihdam 1 milyon 100 bin kişi arttı” dedi.

KUR İŞİNE KAFAYI TAKMAYIN

Salondaki sanayicilere “Sanayi sektörü olarak en önemli sorununuz ne desem? Kur diyeceksiniz” diye seslenen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

“Ne olur cambaza bakmayın. Cambaz ipin üzerinde yürürken herkes cambaza bakar, aşağıda da cambazın ekibi cepleri boşaltır. Kur işine kafayı çok takmayın. Su girdiniz yüzde 15, elektriğiniz yüzde 40 artmış, doğal gazda yüzde 30 ucuzlama olmuş, LPC yüzde 19, mazot yüzde 35, bürüt ücret yüzde 19 artmış. Senin tek girdin döviz mi, kur mu? Kur bu işin itici gücüdür, Türkiye'nin sıcak para girişi ihtiyacı olduğu sürece bu kurda kolay kolay yükselme beklemeyin. Önümüzdeki dönemi tüm dünyada kur ve ticaret savaşlarının başlangıcı olarak görüyorum. Özellikle gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler açısından kur ve ticaret savaşı bekleniyor.”

Rifat Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye dünyanın 16. büyük ekonomisi. Fakat dünyanın 16. büyük ekonomisine yakışmayan tablolar var. Birleşmiş Milletler insani gelişim endeksinde Türkiye 155 ülke arasında 126, iş ve yatırım ortamı kolaylığı açısından 65, uluslararası rekabet endeksinde ise 133 ülke içinde 61. sırada. Türkiye'nin önüne bir an önce yapısal reformları getirmek lazım. 2015'e kadar her yıl bir seçim var. Siyasetin en zor dönemi, seçim zamanı yapısal reformların yapılmasıdır. Çünkü yapısal reform yaptığın anda birilerin canını acıtırsın. Şimdi hep beraber Türkiye olarak siyaseti bu konuda cesaretlendirmeliyiz. 2015'e kadar bekleyecek süremiz yok. İş hayatı açısından baktığımızda ticaret kanunu, borçlar kanunu, hukuk mahkemeleri kanunu ve perakende sektörü kanunu üzerinde güçlü olmamız lazım.”
Kamu borçlarının yeniden yapılandırılmasını da olumlu bulduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, ancak borcunu gününde ödeyenlerin de muhakkak ödüllendirilmesi gerektiğini savundu.

ÖDÜL TÖRENİ

Konuşmaların ardından Hisarcıklıoğlu, 2010 yılı çizgi üstü Sektörel Performans Değerlendirmede büyük ölçekli kuruluş dalında büyük ödülü kazanan Standard Profil Otomotiv Sanayi ve Ticaret AŞ'nin ödülünü firmanın İnsan Kaynakları Direktörü Akın Yıldırım'a, KOBİ dalında büyük ödülü de Özak Turnike Sanayi ve Ticaret LTD. ŞTİ. Genel Müdürü Özer Özalp'e verdi.

Ödüle layık görülen diğer firmalara ödüllerini, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Düzce Valisi Vasbi Şahin, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Kocaeli Sanayi Odası Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul, TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Halim Mete ile Tanıl Küçük, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Sezer Şener Komsuoğlu ve Doğu Marmara Bölgesi Sanayi ve Ticaret Odaları temsilcileri verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!