İşte sağduyu

Güncelleme Tarihi:

İşte sağduyu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2012 00:00

ALMANYA’nın Schleswig Holstein Eyaleti’nde dün Eyalet Parlamentosu seçimleri yapıldı.

Haberin Devamı

Birkaç ay süren seçim kampanyası boyunca, göçmenlere de Müslümanlara da ‘sataşan’ olmadı. Ya Almanya’nın en büyük eyaleti Kuzey Ren Vestfalya’da (KRV) (NRW)? KRV’de gelecek hafta sonu, yani 13 Mayıs’ta Eyalet Parlamentosu seçimleri yapılacak.
Aşırı sağcı ‘Pro NRW’ (KRV İçin), oy toplamak için İslam ve Müslüman düşmanlığını ilke edindi. Irkçı ‘Pro NRW’ yandaşları, ellerinde, üzerine çizgi çekilmiş cami resmi ve Hz. Muhammed karikatürleri bulunan afişlerle sokaklara döküldüler. Hatta çok büyük bir bölümü Müslüman 800 binin üzerinde Türk kökenli insanın yaşadığı KRV’deki bazı camilerin önünde toplanarak, Hz. Muhammed’e, İslam’a, Müslümanlara hakaret eden karikatürlerle insanları tahrik etmekten bile çekinmediler.
Ama bu ülkede toplumsal barışın korunmasından yana olan Müslümanlar bu tahriklere alet olmadı. İyi ki de olmadı... Zaten doğrusu buydu...

Bunda hiç şüphesiz Almanya’daki Müslümanların bir araya geldiği çatı örgütlerinin tutumu çok etkin bir rol oynadı. Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Başkanı Prof. Ali Dere, Müslümanlara aşırı sağcıların provokasyonlarına alet olmama çağrısında bulundu.

Prof. Dere, “Keşke seçim pankartlarında cami sembolü üzerine çizgi çekenler İslam’ın her türlü mabedi himaye ettiğini, Müslüman ülkelerde diğer mabetlerin Müslümanlar için birer emanet olduğunu bilselerdi. Biz Müslüman olarak bilenle bilmeyenin aynı olmadığını biliyoruz. Bilmeyene bilmediği halde, üstelik taşkınlık yapana, kavga ve gürültü isteyenlere, gelişmiş toplumun değerlerine, olgunluğuna, inceliğine aykırı davrananlara, benzer kabalık veya benzer yolla mukabele edemeyiz. Zira bizim yolumuz akıl yolu, hikmet yolu ve sevgi yoludur” diye bir açıklamada bulundu.

Almanya Müslümanlar Koordinasyon Konseyi (KRM) Sözcüsü Ali Kızılkaya da aynı yönde bir yaklaşım sergiledi. Kızılkaya, “Belli marjinal bir grup Müslümanları tahrik etmek istiyor. Bu toplumsal barışı zedelemek isteyen çevrelere Müslümanlar fırsat vermeyecektir. Burada sükunetle, hukuk devletine güvenir şekilde hareket etmek gerekir” dedi.

Federal Anayasa Koruma Teşkilatı tarafından faaliyetleri yıllardır takip edilen İslam Toplumu Milli Görüş (IGMG) de Müslümanlara ‘Pro NRW’nin oyununa alet olmama çağrısında bulundu. IGMG Genel Sekreteri Oğuz Üçüncü de şöyle bir açıklama yaptı:

“Irkçı parti Pro NRW, seçim kampanyası için cami önlerine indi. Peygamberimizi sergilediğini iddia ettikleri karikatürler ile cami önlerinde gösteri yapıyorlar. Bu tür provokasyonların hangi amaca hizmet ettiği ortadadır. Pro NRW kamuoyunun dikkatini üzerine çekmek ve sonuçta seçimler için çıkar temin etmek arzusundadır. Bu tür durumlarda ne kadar çok olay çıkarsa, medyanın ilgisi de o denli artmaktadır, tıpkı Solingen örneğinde yaşandığı gibi. Bizler bu oyunun bir parçası olmayacağız. Bu nedenle tüm Müslümanları sakin olmaya, provokatörleri görmezden gelmeye davet ediyoruz.”

Evet, işte üç ayrı çatı örgütü...
Ama ortak bir tutum...
Tahriklere kapılmayın! Provokatörleri görmezden gelin! Hukuk devletine güvenin! Toplumsal barışı bozmak isteyenlerin ekmeğine yağ sürmeyin! İşte sağduyu budur...
Almanya’nın aşırı sağcılara, ırkçılara, İslam düşmanlarına değil, sağduyulu bireylere ihtiyacı vardır...
Hem de ister yerli ister göçmen kökenli olsun...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!