İşsizlik azalacak, verim artacak

Güncelleme Tarihi:

İşsizlik azalacak, verim artacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2012 09:50

Yabancı diplomaların tanınması için Almanya genelinde danışma büroları açılıyor. Sadece başkent Berlin’de üç büronun danışmanlık hizmeti verecek. Senatör Kolat “Diplomaların tanıması göçmenler arasında işsizliği düşürecek” dedi.

Haberin Devamı

ALMANYA’da önceki gün yürürlüğe giren yeni Denklik Yasası ile artık yurtdışından alınan diplomaların tanınmasının önü açıldı. Berlin Çalışma, Uyum ve Kadınlardan Sorumlu Senatör Dilek Kolat, yurtdışında okul ve meslek eğitimini tamamlayan göçmenlerin diplomalarının tanıtılmasında sorun yaşanmaması için sadce başkentte üç danışma merkezinin kurulduğunu belirterek bunlardan birini ziyaret etti. Berlin Brandenburg Türkiye Toplumu (TBB), Club Dialog ve LİFE Derneği, yurtdışında diploma alan Berlinli göçmenlere diplomaların tanınması aşamasında destek olacaklarını söyleyen Senatör Kolat, Almanya genelinde diplomaların tanıması yasasından yararlanacakların sayısının 285 bin kişi olduğunu söyledi. Kolat “Berlin’de 2005 yılından beri işsizlik sayıları düşme trendi gösteriyor. Son üç aydan beri de işsiz sayısı azaldı. Yurtdışında alınan diplomaların tanınmasından sonra insanlar mesleklerini yapabilecek duruma gelecek. Berlin’de göçmenler arasında işsizliğin oranı göçmen olmayanlara göre iki kat daha yüksek. Bundan böyle meslek eğitimini alan, diplomalı göçmenler yetenekli oldukları alanlarda daha verimli çalışabilecek” dedi.

Üç ay içinde

Dilet Kolat, yabancı diplomalıların yeni Denklik Yasası kapsamında başvuruda bulunarak denklik işlemlerini yaptırmalarını tavsiye ederken “Diplomaların tanınması için yasa 2013 yılından itibaren üç aylık işlem süresi öngörüyor. Buna göre yapılan başvurular üç ay içinde sonuçlanmak zorunda” dedi. Diplomaların tanınması için Almanya genelinde Nürnberg’de bir merkez kurulduğunu hatırlatan Dilek Kolat “Berlin Sanatkarlar Odası ile Berlin Sanayi ve Ticaret Odası Türkiye’den alınan diplomaların tanınması için özel bir çalışma yapacak. Berlinli Türklerin işlemleri Berlin’de sonuçlandırılacak” diye konuştu.

IHK'dan diploma denklik merkezi

ALMAN Sanayi ve Ticaret Odaları (IHK) denklik işlemleri için Nürnberg’de denetim yeri açtı. ‘IHK-Fosa’ (Foreign Skills Approval) adlı merkez, yabancı diplomalıların Alman mesleki eğitim diplomalarıyla ne derecede denkleştirilebileceğini inceleyecek. Bavyera Ekonomi Bakanlığı merkezin Almanya genelindeki 88 Sanayi ve Ticaret Odası’nın 77’sinin bu alandaki görevini devralacağını açıkladı. Yeni Denklik Yasası kapsamında Sanayi ve Ticaret Odaları’nın yanı sıra Zanaatkarlar Odaları, Tabibler Odaları ve Barolar Birlikleri’nin de denklik konusunda diplomaların denetlenmesi ile görevlendirildiği aktarıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!