İsrail, kaçak göçmenleri bugün sınır dışı edecek

Güncelleme Tarihi:

İsrail, kaçak göçmenleri bugün sınır dışı edecek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2012 16:04

İsrail, ülkedeki kaçak göçmenleri sınır dışı etmeye bugün başlıyor.

Haberin Devamı

İsrail’de büyük tartışmalara sebep olan kaçak göçmenler konusunda uzun süredir çalışma yapan Natanayahu hükümeti, kaçakları sınır dışı etme kararı aldı. Sudanlı kaçak göçmenleri taşıyan ilk uçak bugün Tel Aviv havaalanından Sudan’a havalanacak.

Başbakan Binyamin Netanyahu bakanlar kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamada, "Ülkeye yasa dışı giriş yapan göçmenleri taşıyan ilk uçak bu gece Sudan’a havalanacak. Bir sonraki uçak ise gelecek hafta yola çıkacak" dedi.

Netanyahu ayrıca, Afrikalı göçmenlerin yüzde 90’ının ülkeye giriş noktası olan Sina Çölü sınırını da kısa sürede tamamen kapatacaklarını belirtti. İsrail’in güney sınırı dikenli telle örülü, ancak kaçak göçmenler bu telleri keserek ülkeye giriş yapıyor.

Geçen hafta İsrail meclisi Knesset, kaçak göçmenler için çıkardığı yasayla bu kişilere 3 yıl, kaçaklara yardım ve yataklık edenlere de 10-15 yıl arasında değişen hapis cezaları getirmişti.

Ülkede yabancı düşmanlığı giderek artarken, kaçak göçmenlerin yoğunlukla bulunduğu Tel Aviv’de göçmenler aleyhinde sık sık gösteriler düzenleniyor. Geçen hafta Batı Kudüs’te, eski Yahudi pazarının bulunduğu Ben Yahuda’da, kaçak göçmenlerin kaldığı bir bina kimliği belirlenemeyen kişilerce gece yarısı kundaklandı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Yigal Palmor, olayın ardından muhabire yaptığı açıklamada, saldırıyı kınadıklarını belirterek, ülkede 65 civarında kaçak Afrikalı göçmen olduğunu ve bu gelenlerin ağırlıklı olarak Eritre, Sudan ve Etiyopya’dan güney sınırını kullanarak İsrail’e kaçak giriş yaptığını söylemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!