İspanya'da grev

Güncelleme Tarihi:

İspanyada grev
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2010 16:46

Avrupa Birliği ülkeleri arasında ekonomik krizin en yoğun yaşandığı ülkelerden biri olan ve işsizliğin yüzde 20’ye yakın oranla 4 milyonu bulduğu İspanya’da, sosyalist hükümetin iş reformuna karşı yapılan genel grev başta endüstri sektörüne zarar verse de beklenen etkiyi yaratmadı.


Haberin Devamı

2003 yılından bu yana iktidarda olan ve ekonomik krizden dolayı yıl içinde memur maaşlarında kesintiye gidilmesi, emekli maaşlarının dondurulması gibi halkı doğrudan ilgilendiren sert kararlar alan iktidardaki Sosyalist İşçi Partisi’ne (PSOE) karşı ilk kez genel greve gidildi. İspanya demokrasi tarihinde yapılan 7. genel grev ile ilgili hükümet adına değerlendirme yapan Çalışma Bakanı Celestino Corbacho, "Sektörler olarak tutarsız, verdiği etki olarak da aşırılığa kaçmayan bir grev oldu" şeklinde konuştu.

EN FAZLA KATILIM OTOMOBİL SEKTÖRÜ VE LİMANLARDAN
İspanyol Bakan, greve katılımın neredeyse yüzde 100 oranıyla en fazla otomobil sektöründe ve limanlarda olduğunu belirterek, en az katılımın turizm, eğitim ve sağlık sektörleri ile mağazalarda görüldüğünü kaydetti. Corbacho, greve katılımın otellerde yüzde 3, mağazalarda yüzde 11 oranında olduğunu kaydetti. Sendikaların savunduğu genel greve katılımın yüzde 70 düzeyinde olduğu iddiası ise hükümet tarafından verilen rakamlarla yalanlandı.
Corbacho, kamu çalışanlarının yüzde 7.52, özel sektör çalışanlarının ise yüzde 23.08 oranında katılım gösterdiğini duyurdu. Ulaştırma sektörüne katılımın yüzde 21 düzeyinde kaldığını ve vatandaşlara vaad edilen asgari hizmetin yüzde 98.7 oranında verildiğini söyleyen Çalışma Bakanı, ülke genelinde elektrik kullanımın yüzde 16.05 düştüğünü ifade etti. Çalışma Bakanı Corbacho, İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero’nun da gün içerisinde söylediği gibi "genel grev çağrısına ve katılanlara saygı gösterdiklerini" belirterek, "Yarından itibaren yapacak çok şey olacak. İzlenecek en iyi yol diyalogdur" çağrısında bulundu.

SENDİKALAR: BÜYÜK BAŞARI

Bu arada, genel grevi "büyük başarı" olarak gösteren UGT ve CCOO gibi ülkenin önde gelen sendikalarının yöneticileri, "işten çıkartılmayı kolaylaştırıyor" diye eleştirdiği iş reformu konusunda "hükümetin geri adım atarak, değişiklikler yapması gerektiğini" savundu. Sendikalar, hükümetin emeklilik yaşını 65’ten 67’ye çıkartma çalışmalarını da hemen durdurmasını istedi.
Başkent Madrid’de akşam saatlerinde, "Bu şekilde değil, değiştirin" sloganı altında yapılan ve yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı gösteride yapılan konuşmalarda ise, "Bu grev hükümeti düşürmek için değildir. Ama hükümet bilmeli ki, İspanyol toplumunun ihtiyaç duyduğu bir siyaset yapmıyor" denildi. Sendika liderleri, hükümetin "yarından itibaren hemen diyalog" çağrısına, "Söyleyeceklerini dinleyeceğiz" diyerek olumlu karşılık verse de ödün vermeyecekleri uyarısında bulundu.

Öte yandan, genel grev başta Madrid ve Barcelona olmak üzere büyük kentlerde şiddet olaylarına sahne oldu. 1 polis aracının yakıldığı, şehir merkezinde mağazaların vitrinlerinin indirildiği Barcelona’daki olayların sorumlularının sendika üyeleri değil, sistem karşıtı gençlik grupları olduğu belirtildi. İspanyol haber ajanslarından verilen bilgilerde, ülke genelinde çıkan olaylarda 100’den fazla kişinin gözaltına alındığı, 50’den fazla yaralı olduğu bildirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!