İslam Konferansı yürüyen bir süreç

Güncelleme Tarihi:

İslam Konferansı yürüyen bir süreç
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2010 09:39

Essen'deki Türkiye ve Uyum Araştırmaları Merkezi Direktörlüğü'ne yeni atandıktan sonra ilk demecini Hürriyet Gazetesi'ne veren Prof. Dr. Hacı Halil Uslucan, İslam Konferansıyla ilgili olarak, "Bu yürüyen bir süreçtir. Tartışmaların yaşanması, bu kurumunun başarısız olduğunu göstermez" dedi.

Haberin Devamı

MERKEZİ Almanya'nın Essen kentinde bulunan ve yeniden yapılanarak "Türkiye ve Uyum Araştırmaları Merkezi adını alan Türkiye Araştırmaları Merkezi TAM Direktörlüğü'ne atanan Prof. Dr. Hacı Halil Uslucan, Türk basınına ilk demecini Hürriyet Gazetesi'ne verdi.


Frankfurt'ta görüştüğümüz Prof. Dr. Uslucan, gerek Uyum Zirveleri gerekse İslam Konferansı ile olsun artık Almanya'da en yüksekteki kurumların bile göçmenlerle ve İslamiyet'le diyalog arayışı içinde olduğunu gösterdiğini belirterek bunun da çok faydalı olduğunu söyledi.

Hemen başarı beklenmemeli

Diyalog çerçevesinde bazı gelişmelerin olduğuna işaret eden Uslucan, "Bu gelişmeler zaman zaman olumlu, zaman zaman da olumsuz oldu, veya bazı konulardaki gelişmeler istenilen tempoda gerçekleşmedi. Ama ben bunun doğal olduğunu düşünüyorum. Çok çabuk bir sonucun çıkmamasının, bu girişimlerin başarısız olduğunu göstermiyor. Bu üç-dört yıl önce başlatılan ve yürüyün bir süreçtir. İslam Konferansı, şimdi Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere başkanlığında ve yeniden yapılanarak çalışmalarını devam edecek. Bu yeni yapılanmayı da denemek gerekiyor" dedi.

Duymayan kalmadı

Konferansı'nın büyük bir toplumsal yankı uyandırdığına işaret eden Hacı Halil Uslucan, "Son İslam Konferansı toplantısına uzman olarak "Değerler ve Normlar Çalışma Grubu"na katıldığını belirten Uslucan "Daha önce ne İslami kurumları veya İslam eleştirmenleri temsilen, sadece üniversitede çalışan bir uzman olarak bu toplantıya katıldım. Daha önce göçmenlerle hiç ilgisi olmayan kişi ve çevreler bile, bu kurumdan haberdar artık. Örneğin internet sitelerinde İslam Konferansı ile ilgili çok sayıda yorum var. Bunların tabii hepsi olumlu değil. Ama bu tür nefret sayfaları, internetin genel sorunudur" dedi.

Bilimsel araştırmalara ağırlık vereceğiz

20 yıla yakın bir süre Prof. Dr. Faruk Şen'in yönettiği Türkiye Araştırmaları Merkezi'nin yeniden yapılanarak adının "Türkiye ve Uyum Araştırmaları Merkezi" olarak değiştirildiğini belirten Prof. Dr. Hacı Halil Uslucan, aynı zamanda Duisburg-Essen Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi´nde yeni kurulan "Modern Türkiye Araştırmaları" anabilim dalında profesör olarak görev alacağını belirterek, "Türkiye ve Uyum Araştırmaları Merkezi bundan sonra, bilimsel araştırmalara daha çok ağırlık verecek. Bilimsel çalışmalarımız için Düisburg Essen Üniversitesi ile yapılacak işbirliğine de büyük önem veriyorum" dedi.

Prof. Uslucan Kimdir?
2008 yılında Hamburg Helmut Schmidt Üniversitesi´nde pedagojik psikoloji alanında profesörlük unvanı alan Prof. Dr. Uslucan 1965 yılında Türkiye´de doğdu. Berlin Hür Üniversitesi'nde Psikoloji, Felsefe, Genel ve Karşılaştırmalı Edebiyat eğitimi gördü. Aynı üniversitede 1999 yılında doktorasını tamamladı. Doçentlik tezi çerçevesinde Eylül 2006'da Magdeburg Üniversitesi'nde "Kültürlerarası Bağlamda Gençler Arasında Şiddet ve Ailevi Eğitim" konusunda araştırmalar yaptı. Almanya İslam Konferansı üyesi olan Uslucan, Aşağı Saksonya Eyaleti'nde İslam din eğitimi ve Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti'nde şiddeti önleme projelerine bilimsel anlamda eşlik etti. Prof. Uslucan ayrıca, Hürriyet Gazetesi'nin 2005 yılından bu yana yürüttüğü "Aile İçi Şiddete Son!" kampanyasının uzman danışmanları arasında da yer aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!