İşçi çıkarmayın

Güncelleme Tarihi:

İşçi çıkarmayın
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2009 11:06

Otomotiv sanayiinin en güçlü olduğu Almanya’nın Bavyera Eyaleti’nde otomobil sektöründeki durumu görüşmek üzere hükümet ve Alman Sendikalar Birliği (DGB) bir zirve düzenledi.

Haberin Devamı

BMW, AUDİ, MAN gibi otomotiv sanayiinin kalbi olan Almanya’nın Bavyera Eyaleti’nde Başbakan Horst Seehofer ile ve Alman Sendikalar Birliği (DGB) otomotiv zirvesi düzenledi. Münih’te Arabella Sheraton otelinde yapılan ve tam gün süren “Otomobil Zirvesi” sonrası düzenlenen basın toplantısında otomobil sektöründeki durumun çok ciddi boyutlarda olduğuna dikkat çekildi. DGB Bavyera Teşkilatı Başkanı Fritz Schösser, Bavyera’da otomotiv sektöründe 180 bin kişinin çalıştığını, yılda 1.5 milyon arabanın üretildiğini, Almanya’daki her 4 TIR’dan birinin Bavyera’da malı olduğunu anlattı ve otomotiv sektörünün sanayinin can damarı olduğunu vurguladı. Otomobil fabrikalarında kısa mesai uygulamasının doğru olduğunu belirten Fritz Schösser, sektöre “işçi çıkarmayın, çırak sayısını azaltmayın” uyarısında bulundu. Schösser, bankaların kriz nedeniyle faizleri artırıp kredi verme şartlarını zorlaştırmasını eleştirdi ve hükümetin buna müdahale etmesi gerektiğini vurguladı.

Durum çok ciddi

Bavyera Eyalet Başbakanı Horst Seehofer de otomotiv sektöründe durumun çok ciddi olduğunu, fabrikaların, ek parça üretenlerin, araba satıcılarının, hatta çalışanlara içecek üreten firmaların da zor durumda olduğunu, işyeri kaybını önlemek için tüm çabaların sarfedilmesi gerektiğini söyledi. İşçi çıkarmaya gidilmesi takdirde bunun sanayileşmenin önünü keseceği uyarısında bulunan Başbakan Seehofer, kisa mesai uygulamasının önemli olduğunu, kısa mesai döneminde sosyal ödemelerin yarısını devletin iş ajansı üzerinden üstleneceğini belirtti. Seehofer kısa mesai döneminde kalifiye kursların verileceğini, meslek eğitimi ve mesleğini geliştirmek için yapılan kursların önemli olduğunu söyledi. Bazılarının halen kriz olmadığı inancını taşıdığını belirten Seehofer, önümüzdeki iki üç ay içinde büyük sorunların yaşanacağını kaydetti.

Hurdaya çevirme

Basın toplantısında Alman hükümetinin 9 yıllık aracını hurdaya verip yeni araba alanlara 2 bin 500 Euro para vermesinin zarara yol açıp açmayacağı gündeme geldi. Gazeteciler Bavyera’da üretilen araçların sağlam olduğuna ve 9 yılda hurdaya çevrilecek duruma gelmediğine, ayrıca 9 yıllık aracın 2 bin 500 Euro’dan daha değerli olduğuna dikkat çekerek, uygulamanın doğru olup olmadığını sordu. DGB başkanı Schösser, Bavyera’da araçların ortalama 8 yaşında olduğunu, ancak buna artık karar verildiğini ve şimdi ileriye bakmak gerektiğini söyledi. Başbakan Seehofer ise buna koalisyonda bilinçli evet dediğini belirtti ve “Etkisini göreceğiz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!