Irkçılık eleştirilerine hedef olan çocuk kitabı dağıtımdan kaldırıldı!

Güncelleme Tarihi:

Irkçılık eleştirilerine hedef olan çocuk kitabı dağıtımdan kaldırıldı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2022 13:11

Almanya’da Ravensburger Yayınevi, Karl May hikâyesinden uyarlanan, ‘Winnetou’ adlı çocuk kitabı serisinin teslimatını durdurdu. Yayınevi, kitapla ilgili ırkçılık eleştirisi üzerine kitabı yayından kaldırdığını açıkladı.

Haberin Devamı

KİTAP, sinemalarda 11 Ağustos’ta gösterime giren ‘Der junge Haeuptling Winnetou’ (Genç Şef Winnetou) adlı çocuk filminin kitabı olarak gösterime paralel piyasaya sürülmüştü. Filmde oyuncu Mehmet Kurtuluş da rol alıyor. Ancak sosyal medyada kitabın Kızılderililere yönelik klişeleri ve onlara yapılan zulmü hafiflettiği suçlamalarına neden oldu. Kitabın ırkçı stereotiplerin yeniden üretilmesine yönelik olduğu eleştirileri de yapıldı. Tepkiler üzerine yayınevinden yapılan açıklamada, eserde yerli halka yapılan muameleye ilişkin “önemsizleştirici klişeler’ nedeniyle kitabın dağıtımının durdurulduğu belirtildi. Yayıncı bu adımı daha önce çevrimiçi bir internet sitesi üzerinden duyurmuş ve gerekçe olarak da ‘Genç Şef Winnetou’ kitabına ilişkin ‘Çok sayıda olumsuz geri bildirim’ olduğunu belirtmişti. Durdurulan ürünlerin lisanslı kitaplar ve diğer ürünler olduğu bildirildi. Buna göre 8 yaş ve üzeri için bir çocuk kitabı, bir ilk okuma kitabı, bir puzzle ve bir yapıştırma kitabı piyasadan çekildi.

Irkçılık eleştirilerine hedef olan çocuk kitabı dağıtımdan kaldırıldı
PEK ÇOK KİŞİYE İLHAM VERİYOR AMA...
Sözcü, yayınevinin ‘dikkatlice düşündüğünü’ ve başlıkları programdan çıkarmaya karar verdiğini belirtirken, “Tarihsel gerçeklik ve yerli halkın maruz kaldığı baskılar göz önüne alındığında, burada birçok klişeyle romantikleştirilmiş bir tablo çizildiği sonucuna varılmıştır” dedi. Winnetou hakkındaki ürünlerin ‘pek çok kişiye ilham verdiği’, ancak ‘yerli halkın gerçekte nasıl yaşadığından çok uzak’ olduğu vurgulandı. Yayıncının bu nedenle ‘önemsizleştirici klişeleri tekrarlamak ve yaymak’ istemediği gerekçe olarak gösterildi.

Haberin Devamı

BİR FIRTINA YÜZÜNDEN KALKMASI DOĞRU DEĞİL
Ancak yayınevi bu sefer de kitabı piyasadan çektiği için eleştirildi. Karl May uzmanı olan Andreas Brenne, Neue Osnabrücker Zeitung gazetesine yaptığı açıklamada, yayıncının kararını eleştirdi. Potsdam Üniversitesi’nde sanat eğitimi ve sanat didaktiği profesörü olarak görev alan Brenne, “Böyle bir kitabı sırf bir fırtına yüzünden dağıtımdan kaldırmanın doğru olduğunu düşünmüyorum” dedi. Brenne, yayıncının bu adımı atmadan önce Karl May’in çalışmaları ve çocuk ve genç yetişkin kitapları türü konusunda uzmanlardan tavsiye alması gerektiğini ifade etti.

BAKMADAN GEÇME!