Irkçı afişleri toplayın

Güncelleme Tarihi:

Irkçı afişleri toplayın
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2008 11:07

Almanya'da aşırı sağcı Cumhuriyetçiler Partisi'nin (REP) Hessen seçimleri için hazırladığı Türk ve Müslüman karşıtı afişlerine tepki yağıyor. Vatandaşlar "Önce Tatort dizisi, şimdi bu. Bu rezilliğe derhal son verilsin" talebinde bulundular.

Haberin Devamı

Aşırı sağcı Cumhuriyetçiler Partisi'nin (Republikaner) Almanya'nın Hessen Eyaleti'nde 27 Ocak'ta yapılacak olan eyalet parlamentosu seçimleri için hazırlattığı ve bir çok kente ve kasabaya astığı ırkçı afişlere tepki yağıyor. 4 Türk kökenli milletvekili adayın da yarıştığı seçimler öncesi Türk ve Müslümanları hedef alan afişlerin derhal toplatılması gerektiğini savunan Türk siyasetçi ve sivil toplum örgüt yetkilileri "Birlik olup bu çirkin kampanyaya karşı ortak hareket edelim" çağrısında bulundular.
AFİŞLER YIRTILIYOR

Alman Republiker Partisi'nin duvarlara astığı afişlerde genç sarışın bir kadın ve üzerinde "Ali beni taciz etme" yazısı görülüyor. Diğer bir afişte ise "Minare'lerin yapılmasını durdurun" yazıyor. Afişler başta Frankfurt olmak üzere bir çok kente, bunun yanı sıra çevredeki kasabalardaki duvarlarda asılı. Afişlerin yabancıların ve özellikle Türkler'in yoğun olarak yaşadığı bölgelere asılması da dikkat çekiyor. Bu arada ırkçı afişlerin kimliği belirsiz kişilerce yırtıldığı veya tamamiyle söküldüğü dikkat çekti.
TESADÜF DEÐİL

Alman devlet kanalı ARD'de yayınlanan Tatort dizisinin Alevi toplumunun tepkisini çekmesinin ardından şimdi de "Müslüman" ve "Cami" unsurlarının ön plana çıkarılarak hedef gösterilmesinin tesadüf olmadığını belirten dernek yöneticileri "Almanya'da göçmenler her seçim öncesi malzeme olarak kullanılarak hedef gösteriliyorlar. Bu çok çirkin. Buna artık bir son verilmesi gerekir. Alevi kardeşlerimiz Köln'de düzenledikleri dev mitingle demokratik yollarla tepkilerini dile getirdiler. Bu olaya da mutlaka tepki gösterilmeli" dediler.

AFİŞLERLE İLGİLİ GÖRÜŞLER ŞÖYLE:


Mahmut Telli (Hessen Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı):

Gerçekten çok çirkin bir pankart. Zaten bu ırkçı bir parti. Her seçim öncesi bir anormallik yaparlar. Onları şiddetle kınıyorum. Bu afişler sadece Türkler değil, bütün İslam dünyasına hakarettir. Hssen'deki dernekler biraraya gelip konuyu görüşelim. Ortak hareket edelim. Aksi taktirde bunun sonu nereye varacak? Önce Alevi kardeşlerimizi rahatsız ettiler. Şimdi ise bu. Bunlar iyice azdılar. Bunun sonu nereye kadar varacak?


Dr. Yaşar Bilgin (Almanya'da yaşayan Türk Vatandaşları Konseyi Başkanı, RTS):

Bu tür kampanyalar biz göçmenleri çok rahatsız ediyor. Günah keçisi olarak gösteriliyoruz. Birileri göçmenlere hep suç yükleme çabası içindeler. Siyasi partilerin böyle bir şey yapma hakkı var mı diye araştırmak lazım. Bunun sonu kötü sonuçlara varabilir. İçişleri bakanlığına başvurmak gerekir. Önümüzdeki günlerde bunu oturup, görüşüp tepki girişimde bulunmak istiyoruz. Son olarak Tatort dizisinde de olduğu gibi yine göçmenlere karşı bir girişim var. Alevi kardeşlerimiz Köln'de düzenledikleri dev mitingle demokratik yollarla tepkilerini dile getirdiler. Bu olaya da mutlaka tepki gösterilmeli. "Müslüman" ve "Cami" unsurlarının ön plana çıkarılarak hedef gösterilmesi tesadüf değil. Almanya'da çocuklara yönelik cinsel tacizde bulunan 13 bin sapık var. Cumhuriyetçiler afişlerinde neden bu tür konulara yer vermiyorlar da Türkler'i hedef gösteriyorlar.


Mürvet Öztürk (Yeşiller Partisi Hessen milletvekili adayı):

İsviçre'deki "karakoyun" pankartlarının ardından harekete geçen Cumhuriyetçiler bu çirkin kampanyayı başlattılar. Bunların yaptıklarından proveke olunmamalı. Alman gençleriyle toplantılar yaparak onları bilgilendirip bu tür düşünceden uzak tutmak lazım. Bunun için afişleri dikkate almamak gerekir. Çapulcularla çapulcu olmayalım. Afişleri kınıyorum. Eyalet başbakanı CDU'lu Roland Koch son olarak suç işleyen yabancı gençlerin sınırdışı edilmesini talep etmişti. Koch'un bu sözleri ırkçı bir parti olan Cumhuriyetçiler için zemin hazırlıyor. Bence bu konu daha tehlikeli.


Arif Arslaner (Frankfurt Kültür ve Eğitim Derneği başkanı, KUBİ)

Bu kampanyaya karşı sesimizi yüksek şekilde çıkarmamız gerekir. Alman kamuoyu bu konuda daha duyarlı olmalı ve bizim gibi tepkisini göstermeli. Bu ülkenin yüzde 15'i göçmen kökenli. Bu tür çirkin kampanyalar sadece Türkler'e yönelik değil, burada yaşayan tüm göçmenleri ilgilendiriyor. Yabancıların hedef gösterildiği bu tür afişler Almanya'nın demokrasisi açısından ciddi bir tehlike oluşturuyor.

Turgut Yüksel (SPD Hessen Milletvekili adayı)

Bu partinin var oluş nedeni zaten yabancı düşmanlığı. Beni rahatsız eden ve tedirgin eden bir konu. Koch, yabancıları seçim kampanyasının bir parçası yaparak kendi başarısızlığının faturasını yabancılara çıkarmaya çalışıyor. Geçmişte de olduğu gibi yine yabancılar kullanılıyor. Bu çok tehlikeli. Demokratik bir parti bunu yapınca aşırı sağcı partiler bundan cesaret alıyor. Aşırı sağcı partiler binlerce Euroluk afişleri bastırmadan hukuksal danışmanlık da alıyorlar. Yani afişlere karşı birşey yapamazsınız.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!