İntihar konusu masaya yatırıldı

Güncelleme Tarihi:

İntihar konusu masaya yatırıldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2007 21:58

İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi'nde, Kurban bayramı'nın ilk günü "intihar" konusuyla ilgili bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda muhtemel intihar olaylarına karşı alınacak önlemler üzerinde tartışıldı.

Haberin Devamı

BRİTANYA Krallığı sınırları içerisinde yer alan ve özellikle İngiltere’nin başkenti Londra’da, gündemi oldukça meşgul eden 'intihar' konusu masaya yatırıldı. Bilindiği gibi İngiltere’de son 6 ayda değişik tarihlerde Recep Eriş, Orhan Kaya, Feyzullah Maraşlı, Can Ünal, M. Mehmet Kanel, Serhat Sağır ve Murat Yaldır’ın da aralarında yer aldığı 7 kişi intihar etmişti.

İntihar edenlerin büyük çoğunluğunun Alevi kökenli olması gözleri, İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi’ne (İAKM- Cemevi) yöneltti. Birçok dernek ve kurumun yanı sıra İAKM- Cemevi’nde, polis ve uzman ortamında intiharın önlenmesine yönelik toplantı yaptı. Kurban Bayramı’nın ilk günü Cemevi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen ve Ertanç Hidayettin'in yönettiği toplantıda, muhtemel intihar olaylarına karşı alınacak önlemler üzerinde tartışıldı.

GENÇLER DE DİNLEDİ

Toplantıya uzman Dr. Teoman Sırrı, Hackney Bölgesi Polis Müfettişi Richard Munns, Psikoterapist Dilek Güngör, Ruh Sağlığı Uzmanı Ferhat Çınar, özel bir kurumun temsilcisi Nursel Taş ve kendilerine ait super markette geçtiğimiz ay intihar eden 22 yaşındaki Serhat Sağır’ın babası Süleyman Sağır konuşmacı olarak katıldı.

Enfield Belediye Başkanı Doğan Delman, Hackney Belediyesi Meclis Üyeleri, Konsey Başkanı Atmen Sıtkı ile Cemevi eski başkanlarının tamamının, çok sayıda aile fertleri ile gençlerin de dinleyici olarak katıldığı etkinliğin açılış konuşması İAKM- Cemevi Başkanı Avukat Ali Güvercin tarafından yapıldı. Kurban bayramlarını kutlayan Başkan Güvercin, konuşmacılara geceye katılmaları nedeniyle teşekkür etti.

UZMANLAR KONUŞTU

Acılı baba Süleyman Sağır’ın ve dinleyicilerin yönelttiği sorulara Polis Müfettişi Munns, verdiği yanıtta şöyle konuştu:

"Acınızı anlıyor ve size sabırlar dilerim. Oğlunuzun konusuyla ilgili kriminal çalışmaların henüz tamamlanmadığı için tam olarak yanıt veremeyeceğim. Raporun size gelecek ay içinde verileceğini umuyorum. İntihar gerçekleştirenler arasında Orhan Kaya ile Can Ünal bağlantısı araştırılıyor. Ünal’ın, 'Benden sonra arkamdan gelecek onlarca genç var' şeklinde arkasında bir not bıraktığı iddiası tamamen gerçek dışıdır. Ünal, arkasında hiçbir not bırakmamıştır.'

Toplantıda konuşan uzman Dr. Teoman Sırrı, 'İntiharın evrensel tek bir sebebinin' olmadığına değindi. Sırrı, intihar nedenleriyle ilgili, 'Depresyonda olan insanların intihara daha yatkın olduğu düşünülmektedir. Diğer faktörler aşağıdaki gibi sıralanabilir: Acı (düzelemeyecek fiziksel bir acı), ruhsal gerilim, suç (vicdan azabı ya da yargısal cezadan kaçmak), nuh hastalığı (depresyon, şizofreni, travma), madde kullanımı, finansal kayıp, işten kovulmak, batmak ve çözülemeyen seksüel konular."

Toplantı sonunda konuyla ilgili eylem planı hazırlanıp İngiliz yetkililere iletilmesi kararı alındı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!