İnsanlığa örnek Bilge Ana’yı dualarla uğurladık

Güncelleme Tarihi:

İnsanlığa örnek Bilge Ana’yı dualarla uğurladık
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2022 17:15

Almanya’da Anadolu kadının vakurlu irfanını temsil eden ve ‘Bilge Ana’ olarak anılan Mevlüde Genç son yolculuğuna uğurlandı. Mevlüde Genç, 1993’te ırkçıların kundakladığı evde 2 kızını, 2 torununu ve 1 yeğenini kaybetti. Ancak buna rağmen kin ve nefreti değil barış ve hoşgörü mesajı verdi.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın Solingen kentinde 29 Mayıs 1993 yılında Neonazilerin kundakladığı evde 2 çocuğu, 2 torunu ve bir de yeğenini kaybeden Mevlüde Genç, son yolculuğuna uğurlandı. Mevlüde Ana’nın cenaze namazı, yüreğine ateşin düştüğü ve yıkıldıktan sonra yerine dikilen anıtın önünde kılındı. Irkçı saldırıda en çok sevdiklerini kaybetmesine rağmen verdiği tüm demeçlerde, barıştan, hoşgörüden, karşılıklı anlayış ve kardeşlikten bahseden Mevlüde Genç, Almanya’daki Türk toplumu arasında Bilge Ana olarak anılmaya başlandı. Mevlüde Genç’in cenaze törenine TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Akif Çağatay Kılıç, AK Parti Adıyaman milletvekili Muhammed Fatih Toprak, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Abdullah Eren, Kuzey Ren Vestfalya eyaleti Başbakanı Hendrik Wüst, Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen ve Solingen Belediye Başkanı Tim Kurzbach katıldı. Eyalet Başbakanı Hendrik Wüst, cenaze namazı öncesi düzenlenen törende yaptığı kısa konuşmada, “Mevlüde Genç’in nefrete karşı sevgiyi gösterecek büyük bir kalbi vardı” dedi.

İnsanlığa örnek Bilge Ana’yı dualarla uğurladık
‘O BÜYÜK ACIYI İÇİNE GÖMDÜ’
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Akif Çağatay Kılıç da, “Bugün burada veda ettiğimiz Mevlüde Anne, birlikte yaşamın ve sevginin en güzel örneğiydi. Mevlüde Anne’nin nasıl yaşadığını neler çektiğini ve nasıl örnek bir kişi olduğunu unutmamalıyız. Bugün burada yaşadığımız birliktelik umarım, unutulmaz” dedi. Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen ise, “Mevlüde Anne sadece Almanya’daki Türk toplumu için değil Almanya’da yaşan bütün insanlar için örnek bir insandı. Hepimiz için anneydi. Mevlüde Anne 29 yıl önce bulunduğumuz mekânda 2 kızını 2 torununu ve bir yeğenini kaybetti. O büyük acıya rağmen ki doğal ölümle değil bir saldırıyla kaybedildi, ona rağmen nefret duyabilecekken, düşmanlığa bir sebebiyet varken bunu yapmadı. O büyük acıyı içine gömdü ve insanlık sevgisini öne çıkardı ve dost olalım dedi” diye konuştu.
İnsanlığa örnek Bilge Ana’yı dualarla uğurladık
‘GECELERİ AĞLADIM AMA...’
Mevlüde Genç, 5 Şubat 1943’te Amasya’nın Taşova ilçesine bağlı Mercimek köyünde dünyaya geldi. Eşi Durmuş Genç 1970 yılında Almanya’ya işçi olarak geldi. Mevlüde Genç ise 1975’te Almanya’ya eşinin yanına göç etti. Solingen’e yerleşip ev satın alan Genç Ailesi’nin hayatı 29 Mayıs 1993 gecesi kâbusa döndü. Neonaziler Felix K., Christian R. ve Christian B. ve Markus G. Genc Ailesi’nin iki katlı müstakil evine benzin dökerek gece yarısı ateşe verdi. Yangında Mevlüde Genç’in kızları 28 yaşındaki Gülsüm İnce, 21 yaşındaki Hatice Genç, torunları 11 yaşındaki Hülya Genç, 5 yaşındaki Saime Genç ve yeğeni 12 yaşındaki Gülüstan Öztürk hayatını kaybetti. Neonazi katillerinden Felix K., Christian R. ve Christian B., 18 yaşından küçük oldukları için Gençlik Yasası kapsamından en yüksek ceza olan 10’ar yıl hapse mahkûm oldular. Markus G. ise 15 yıl hapis cezası verildi. 10’ar yıl hapis cezası alan sanıklar iyi halden erken tahliye edilirken, Markus G. ise 2005 yılında hapisten çıktı. Yaşadığı acıya rağmen kalbinde kin ve nefret beslemeyen Mevlüde Genc’in şu sözleri de tarihe gecti: “Geceleri ağladım. Ama gün boyunca hayatta kalan çocuklarımın yüzlerine gülümseyerek nefretin kalplerine girmediğinden emin olmak zorundaydım.”
İnsanlığa örnek Bilge Ana’yı dualarla uğurladık
1995’TE FEDERAL LİYAKAT NİŞANI VERİLDİ
Mevlüde Genç’e dönemin Almanya Cumhurbaşkanı Roman Herzog tarafından 1995 yılında Federal Liyakat Nişanı verildi. Kuzey Ren-Vestfalya eyaleti hükümeti ise 2018 yılından itibaren Mevlüde Genç Madalyası vermeye başladı. Madalya, anlayış ve hoşgörü için çalışan ve böylece toplumda barış içinde bir arada yaşamaya katkıda bulunan kişi veya gruplara veriliyor. Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier de Mevlüde Genç’in ölümüyle ilgili eşi Durmuş Genç’e taziye mesajı gönderdi. Steinmeier taziye mesajında şu ifadelere yer verdi: “Eşinizin ölüm haberi beni derinden üzdü. Size, çocuklarınıza ve yakınlarınıza başsağlığı dilerim. Ülkemiz büyük bir uzlaştırıcıyı kaybetti. Mevlüde Genç hem sizin yuvanızın bulunduğu Solingen hem de Almanya için barış içinde birlikte yaşam elçisiydi. O, insanları sevmenin, insanlığı nefret ve şiddetten daha güçlü olduğunu gözler önüne serdi. Mevlüde Genç, ailenize, kentinize, ülkenize, sempati, cesaret ve umut armağan etti. Onun, vatanı Almanya’da, yaşadığı tüm acılara rağmen sıcak kalbini açıp şahane angajman göstermesi hepimiz için bir armağandır.”

Haberin Devamı

‘İNSANLARIMIZ İÇİN BİR ÖRNEK’
Cumhurbaşkanı Steinmeier, kundaklamanın 25’inci yıl dönümünden kısa bir süre önce, kaybettiği çocukları, torunları için her gece göz yaşı döken, ancak geride kalan çocuklarına cesaret veren Mevlüde Genç’le buluşmasını da hatırlattı. Steinmeier, “O buluşmamızı hiçbir zaman unutmayacağım. Nedenleri olduğu halde Mevlüde Genç, insanın içindeki iyiliği hiçbir zaman kaybetmedi. Bu durum bizim ülkemizdeki insanlar için de bir örnektir. Cumhurbaşkanı olarak sizlere bugün şunu söylemek isterim; Mevlüde Genç’i unutmayacağız” dedi.

İnsanlığa örnek Bilge Ana’yı dualarla uğurladık
SCHOLZ: BARIŞIN VE UZLAŞMANIN SESİ
Almanya Başbakanı Olaf Scholz da Mevlüde Genç’in ‘barış ve uzlaşmanın sesi olarak unutulmayacağını’ vurguladı. Scholz, çektiği acılara rağmen Mevlüde Genç’in hep barıştan ve sevgiden yana ağırlığını koyduğuna dikkati çekti. Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Başbakanı Hendrik Wüst de Mevlüde Genç’in hep uzlaşıdan yana olduğunun altını çizdi. Wüst, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Mevlüde Genç, kendisine verilen ölçüsüz acıları başkalarına katkıda bulunmaya dönüştürme gücü buldu. Nefreti, kini, şiddeti, öfkeyi büyük bir yüreklilik sergileyerek hoşgörüye dönüştürdü” ifadelerine yer verdi.

Haberin Devamı

KİTABI ÜÇ DİLDE YAYIMLANDI
Almanya’nın Solingen şehrinde 29 Mayıs 1993 tarihinde ırkçı bir grup tarafından Genç Ailesi’nin yaşadığı ev kundaklanmış ve aileden 5 kişi yaşamını yitirmişti. Yangında iki kızı, iki torunu ve bir yeğenini kaybeden Mevlüde Genç ise yaşanan facia karşısında itidalli mesajlar verdiği için birçok ödüle layık görüldü. İki toplumu birbirine yakınlaştıran söylemlerde bulunan Mevlüde Genç’in yaklaşımı, Almanya’da ırkçılığa karşı verilen mücadelede sembol oldu. Yönetmen Sevinç Yeşiltaş tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da desteğiyle Mevlüde Genç’i anlatan ve ‘Bilge Ana Mevlüde Genç’ adını taşıyan bir belgesel çekildi. YTB destekleriyle de söz konusu belgeselde yer alan röportajların deşifrelerinden bir prestij kitap hazırlandı. Mevlüde Genç’in hayatını, aldığı ödülleri ve vasiyetini farklı görseller eşliğinde içeren kitap, Türkçe, Almanca ve İngilizce olarak okuyucuya sunuldu.

Haberin Devamı

183 SAYFA 8 BÖLÜM
Sekiz bölümden oluşan kitabın ilk bölümünde Almanya’da gazetecilik yapan Ali Kılıçarslan tarafından hazırlanan Mevlüde Genç’in hayatı, hayat felsefesi ve vasiyeti yer alıyor. Diğer bölümler ise sırasıyla Prof. Dr. Uğur Tekin, Onur Öymen, Tayfun Keltek, Şefik Kantar, Kemal Genç, Özlem Genç ve Mevlüde Genç ile yapılan röportajları içeriyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un sunuş yazısının da yer aldığı 183 sayfalık kitapta Solingen faciası, Genç Ailesi ve röportajlara ait pek çok fotoğraf da mevcut.

 

BAKMADAN GEÇME!