İngiltere’nin AB’de kalma şartları açıklandı

Güncelleme Tarihi:

İngiltere’nin AB’de kalma şartları açıklandı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2015 15:43

İngiltere Başbakanı David Cameron, 2017 yılında yapılacak Avrupa Birliği Üyelik Referandumu'nda ülkesinin birlikte kalması yönünde kampanya yürütmek için 4 ana şart öne sürdü.

Haberin Devamı

Cameron liderliğindeki Muhafazakar Parti’ye olan yakınlığı ile bilinen Daily Telegraph gazetesi, başbakan ve kabinesinin  İngiltere’nin AB üyesi olarak kalmasını ancak Brüksel’in bu dört ana şartı kabul etmesi durumunda destekleyeceklerini yazdı.

AB’NİN YAPISINI DEĞİŞTİRECEK TALEPLER

Cameron’ın üyelik şartlarından ilkinin İngiltere’nin olası bir “Avrupa Süper Devleti”nin kurulması yönünde atılacak tüm adımlardan muaf tutulması olduğu belirtildi. İngiltere Başbakanı’nın bu konuda Brüksel’den açık bir söz istediği dile getirildi.
 
Cameron’ın ikinci üyelik şartının ise Euro ile ilgili olduğu görüldü. Başbakan’ın Brüksel’den “Avrupa Birliği’nin resmi para biriminin Euro olmadığı” yönünde, birliğin çok para birimli yapısını tescil eden bir açıklama istediği belirtildi.
 
Muhafazakar Partili siyasetçinin üçüncü üyelik şartının ise Avrupa Birliği’nin Brüksel’in bazı yetkileri Londra’ya geri teslim etmesine neden olacak bir “Kırmızı kart” sisteminin kurulması olduğu açıklandı. Bu sistem sayesinde ulusal parlamentoların Avrupa Birliği’nin dayattığı yaptırımlara itiraz etme hakkını elde edeceği belirtildi. Bu sistemin önceden yürürlüğe girmiş AB yasalarının iptali için de kullanılmasının istendiği belirtildi.
 
Cameron’ın AB’ye yönelik son talebinin ise ciddi bir yapısal değişikliğe işaret ettiği gözlemlendi. David Cameron,  Brüksel’den para birimi olarak Euro kullanan 19 Avrupa Birliği ülkesinin bu para birimine geçmemiş olan 9 üyeyi baskı altına almasını önleyecek yapısal değişiklerde bulunmasını ve başkent Londra’yı Euro Bölgesi’ne karşı karşı özel bir korumaya  almasını istedi.

Uzmanlar Cameron’ın dört talebinin oldukça “ucu açık ve belirsiz” göründüğünü kabul etti ancak 2017 yılında yapılacak referanduma kadar olan iki yıllık sürede 27 üye ülke, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Konseyi’ni daha spesifik talepler konusunda uzlaşmaya vardırmanın imkansız olduğuna da dikkat çekti.
 
Muhafazakar Parti’nin AB karşıtı üyeleri sıralanan bu değişimlerin yetersiz olduğunu ve İngiltere’nin her şeye rağmen AB’den çıkması gerektiğini söyledi.
 
Özellikle Cameron’ın AB’nin göç ile ilgili yasaları üzerinde değişiklik talep etmekten tamamen vazgeçmiş olması başbakanın İngiltere’nin çıkarlarını koruyacak üyelik şartlarını Brüksel’e kabul ettirmeyi başaramayacağını iddia edenlerin ellerini güçlendirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!