İngiltere’de göçmenlere sağlık hizmetine rekor zam!

Güncelleme Tarihi:

İngiltere’de göçmenlere sağlık hizmetine rekor zam
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2023 11:12

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, kamu çalışanlarına yönelik maaş artışlarını açıkladığı basın toplantısında, vize ücretleri ve göçmenlere verilen sağlık ek ücretine de zam yapılacağını duyurdu. Başbakan göçmenlere verilen sağlık ek ücretinin yılda yaklaşık yüzde 66 oranında artırılacağını duyurdu.

Haberin Devamı

YABANCILARIN Ulusal Sağlık Servisi (NHS) hizmetlerine erişmeleri için bir ücret olan göçmenlik sağlık ek ücreti, asistan doktorlar için fazladan yüzde 6’lık maaşın faturasını karşılamak için artırılacak. İçişleri Bakanlığı’na bağlı polislere verilen yüzde 7 zam ise eğitim vizelerinin maliyetine yansıtılacak. Bu kararın hem vize başvuru sahiplerini, hem yabancı işçi çalıştıran İngiltere’deki işletme sahiplerini olumsuz etkileyecek. Hükümet kamu sektörü maaş artışlarını ödemek için, göçmenlik sağlık ek ücreti ve vize ücretlerinde artış yoluyla fazladan bir milyar toplamayı planlıyor. Göçmenlik hukuku ve sponsorluk vizeleri konusunda uzman olan Penriths Legal Services kurucusu ve direktörü Erkan Coşkun; kararın yasalaşması halinde göçmenlere verilen sağlık hizmet bedeli yıllık 624 Sterlin’den 1035 Sterlin yükseleceğini belirtti. Coşkun, zamlı tarifenin yürürlüğe girmesiyle Birleşik Krallık’taki işverenler, üniversiteler, başvuru sahipleri ve mevcut göçmenler üzerinde geniş kapsamlı bir etkisi olacağını söyleyen Coşkun, işletmesi sponsorluk sertifikaları almaya ve tahsis etmeye hazır olan veya vizesi ve vize uzatma başvurmaya hazır olanların başvurularını geciktirmeden yapmalarını önerdi.

Haberin Devamı

İngiltere’de göçmenlere sağlık hizmetine rekor zam

NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?
Coşkun, ayrıca ücret artışlarının Nisan 2024’te yürürlüğe girmesini ve daha fazla ayrıntının bu tarihten önce duyurulmasını beklediğini ifade etti. Coşkun, “3 yıllık vize başvurusunda bulunan bir kişinin göçmenlik sağlık ek ücreti olarak 1233 Sterlin daha fazla ödeme yapması gerekecektir” dedi.

İngiltere’de göçmenlere sağlık hizmetine rekor zam

Coşkun, zaten çok yüksek olan vize ücretlerinin, önerilen bu artışlarla İngiltere’ye gelmek isteyen küresel yetenekler için daha fazla engel oluşturabileceğine dikkat çekiyor. Yeni duruma göre, Çocuklar ve Gençlik Hareketlilik Programı (Children and Youth Mobility Scheme) başvuru sahipleri, göçmenlik sağlık ek ücreti fiyat artışından maalesef kaçamayacak. Bu programa göre göçmenlik sağlık ek ücreti yılda 470 Sterlin’den 776 Sterlin’e yükselecek. Bir eş ve bakmakla yükümlü olunan 2 çocukla vasıflı bir işçi vizesi başvuru sahibi iseniz, bu 3 yıllık bir vize için fazladan para bulmak gerekiyor.

Haberin Devamı

GİRİŞ İZNİ YÜZDE 20 ARTACAK
Sponsorluk ücretleri, çalışma vizesi ücretleri ve yerleşim sertifikası ücretleri gibi göçmenlik ve vatandaşlık ücretleri de artacak. Hükümet, çalışma ve ziyaret vize ücretlerinin yüzde 15 oranında artacağını söyledi. Sponsor lisansı sahipleri tarafından ödenen sponsorluk sertifikaları ve süresiz oturma izni, İngiliz vatandaşlığı ve giriş izni başvurularının en az yüzde 20 artacağı bekleniyor. Birleşik Krallık dışında ve içinde öğrenci ve öncelikli hizmet başvurularının maliyeti eşitlenecek, böylece vize başvurusunda bulunan kişi ister Birleşik Krallık içinden ister deniz aşırı ülkelerden vize başvurusunda bulunsun aynı ücreti ödeyecektir. Bu değişikliğin açıklaması da, Birleşik Krallık polis gücünün maaş artışını karşılamaya yardımcı olması olarak belirtildi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!