İlaçta yeni dönem

Güncelleme Tarihi:

İlaçta yeni dönem
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2011 15:54

Almanya'da dünden itibaren yürürlüğe giren ilaç yasası yeni bir kargaşa başlatıyor. Kronik ve yaşlı hastalar yeni yasa nedeniyle pazartesi gününden itibaren eski ilaçlarının bir bölümünü kullanamayacak. Bunun yerine sağlık kasalarının önerdiği ilaçları almak zorunda kalacak.

Haberin Devamı

FEDERAL Hükümetin çıkardığı yeni yasa ile ülkede yedek ilaç dönemi pazartesi gününden itibaren başladı. Dünden itibaren yürürlüğe girecek yasa büyük ölçüde kaosa neden olacak. Kronik ve yaşlı hastalar bugüne kadar kullandıkları ilaçlardan vazgeçmek zorunda kalabilecek.

Yeni uygulamayla doktorlar artık etkili ilaç yazmak yerine sağlık kasaların ödeyeceği ilaçları yazmak durumunda kalacak. Çünkü yeni yasaya göre sağlık kasaları her ilacı ödemek zorunda değil. Sağlık sisteminde yaklaşık 32 milyar 400 milyon Euro'luk tasarrufu sağlayacak yasa, sağlık kasalarına her ilacın tüm maliyetini karşılamama serbestliği veriyor. Yeni yasanın neler getirdiğini Hürriyet okurları için araştırdı.

Yeni ilaç uygulaması nedir ?

Milyonlarca hasta artık yeni ilaç almak zorunda kalabilecek. Hasta tedavisi için gerekli ilacın tüm maliyetini bağlı bulundukları sağlık kasasının üstlenmesini istiyorsa sağlık kasasının işaret ettiği ilacı kullanmak zorunda. Yeni uygulamaya göre doktorlar sağlık kasalarının üstlendiği ilaçları ancak tedavi için hastalara yazabilecek.

İlacın rengi ve formatı değişiyor mu ?

Evet yeni ilaçların hem formatı hem de rengi değişebilir. Farklı renkte ilaç olabilir. Ayrıca hapların biçimi de daha önce kullanılan ilaca benzemeyebilir. Ama dozajı ise değişmez.

Bu durum hastalarda sorun çıkaracak mı?

Hastaların bir bölümünde sorunlar yaşanabilir. Uzmanlar özellikle ilacın büyüklüğünün farklı olması hastalarda olumsuzluk yaratabileceğine dikkat çekiyor. İlaçların yan etkileri hastalarda oluşabilir.

İlaç kutularının büyüklüğü değişiyor mu ?

İlaç kutularının büyüklüğü de değişiyor. Yeni ilaç paketleri N1, N2 ve N3 büyüklüğünde olacak. Kasaların istediği büyüklükte 80 bin ilaç için yeni kutular üretilmek durumunda. İlaç kutularının ebatları kasaların istediği boyutlarda değilse hasta ilacı kendisi karşılamak durumunda kalacak.

Hastalar, sağlık kasalarına rağmen kendi istediği ilacı almak isterse ilacın parasını kim ödeyecek ?

Hasta kendi alıştığı ilacı kullanmaya devam edebilir. Ama bu durumda adı geçen ilacın parasını hasta kendi cebinden ödeyecek. Faturasını da üyesi olduğu sağlık kasasına verecek. Sağlık kasası ilacın ne kadarını ödeyeceğine karar verdikten sonra hastaya parasını geri ödeyecek. Geri ödeme miktarı ilacın tüm maliyetini de karşılayabilir bir kısmını da. Eğer kasa ilacın tüm parasını karşılamazsa kalan kısım hastanın cebinden çıkmış olacak.

Yeni ilacı kullanmak gerekir mi ?

Uzmanlar hastalara öncelikle önerilen yeni ilacı kullanmalarını tavsiye ediyor. Ve tedavisinin seyrini dikkatle izlemelerini öneriyor. İlacın etkisini gözlemledikten sonra her hangi bir olumsuzluk yaşanıyorsa bunu doktoruna hasta bildirmeli.

Eski ilacı kullanmak mümkün mü?

Eğer yeni yazılan ilacın olumsuz etkileri ortaya çıkmış ise doktor reçeteye bunu not düşer. Ve hasta eski ilacını kullanmaya devam edebilir. İlacın tüm maliyeti de eskiden olduğu gibi yine kasalar tarafından karşılanır

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!