‘İkisinden birini seç’

Güncelleme Tarihi:

‘İkisinden birini seç’
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2023 11:02

Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser’in Hessen seçimlerinde başbakan adaylığı ile birlikte bakanlık görevine devam edeceğini açıklaması tepki çekti. Seçimlerde lider adaylığın da Federal İçişleri Bakanlığı’nın da tam gün sorumluluk istediğini belirten siyasetçiler Faeser’in birini tercih etmesini istedi.

Haberin Devamı

AYNI zamanda SPD Hessen Teşkilat Başkanı olan Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser, 8 Ekim’de yapılacak Hessen seçimlerinde başbakan adayı olmaya hazır olduğunu açıkladı. Haftalık Der Spiegel dergisine konuşan Faeser, “Demokrasilerde, herhangi bir makamdayken seçimlerde aday olmanın çok doğal olduğundan hareket ediyorum” derken, bu yöndeki kararını mektupla Federal İçişleri Bakanlığı çalışanlarına da bildirdi. Faeser, 8 Ekim’de yapılacak seçimleri kazanamaması halinde Berlin’deki görevini sürdüreceğini de şimdiden ilan etti. Daha önceki yıllarda Hessen Eyalet Parlamentosu’nda muhalefet lideri olarak görev yaptığını hatırlatan Faeser, “Ben Hessenli seçmenlerin eyalet başbakanı makamı adayıyım. Ben şekillendirmek istiyorum, ben sorumluluk istiyorum. Seçmenlerin başka türlü karar vermeleri halinde tüm sorumluluğuma uygun bir biçimde Federal İçişleri Bakanlığı görevimi sürdüreceğim” dedi.

Haberin Devamı

‘İÇ GÜVENLİK BİR YAN İŞ DEĞİLDİR’
Nancy Faeser’in bakanlık görevini bırakmadan SPD’nin lider adayı olarak Hessen’de seçim kampanyasını sürdüreceğini açıklamasına muhalefet partilerinin yanı sıra koalisyon ortakları FDP ile Yeşiller de tepki gösterdi. Rusya’nın Ukrayna’da sürdürdüğü savaş nedeniyle yaşanan kriz, sığınmacı akını ve terör tehdidinin arttığı bir dönemde hem Federal İçişleri Bakanlığı görevini hem de Hessen’de seçim kampanyasını sürdürmenin mümkün olamayacağı uyarısında bulundular. Faeser, savaş nedeniyle Avrupa’da tehdit ve tehlikenin yüksek olduğuna dikkati çekerek “Ben zaten Hessen’de yeteri kadar tanınıyorum. Klasik bir seçim kampanyası sürdürmeyeceğim” dese de diğer partilerden tepki ve eleştiriler yoğunlaştı. Sol Parti Eş Başkanı Martin Schirdewan, “Federal İçişleri Bakanlığı makamı bir yan iş değildir. Lider adaylığı da çok zaman ister” açıklamasında bulundu. CDU Genel Sekreteri Maria Czaja, “İç güvenlik bir yan iş değildir” derken, Yeşiller Federal Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Konstantin von Notz da “Lider adaylık da Federal İçişleri Bakanlığı da tam gün sorumluluk ister” görüşünü vurguladı. Aynı zamanda FDP Genel Başkan Yardımcısı olan Federal Meclis Başkan Yardımcısı Wolfgang Kubicki de “Federal İçişleri Bakanlığı seçim kampanyası için uygun bir sahne değildir” diyerek Bakan Faeser’in tutumunu eleştirdi.

Haberin Devamı

MERKEL İZİN VERMEMİŞTİ
Hessen’de 1995 yılında yapılan genel seçimlere o dönemde Federal İçişleri Bakanı olan Manfred Kanther, CDU’nun başbakan adayı olarak katıldı. CDU seçimlerden en güçlü parti olarak çıktığı halde koalisyon hükümetini SPD ile Yeşiller kurdu. Başbakanlık koltuğuna oturamayan Kanther seçim kampanyası döneminde sürdürdüğü Federal İçişleri Bakanlığı görevine 3 yıl daha devam etti. Kuzey Ren Vestfalya’da yapılan eyalet seçimlerine dönemin Federal Çevre, Doğa Koruması ve Reaktör Güvenliği Bakanı Norbert Röttgen, CDU’nun başbakan adayı olarak katıldı. Ancak partisi seçimlerde hezimete uğrayınca Röttgen, muhalefet liderliğini değil bakanlık görevini sürdürmeyi tercih etti. Dönemin Almanya Başbakanı ve CDU Genel Başkanı Angela Merkel buna göz yummadı ve Norbert Röttgen’i görevden aldı.

Haberin Devamı

KIYAK MI YAPTI?
Faeser, başbakan adaylığına hazır olduğunu açıklar açıklamaz, ‘yoldaşlara kıyak’ suçlamasının da hedef oldu. Bild gazetesi, Faeser’in 2022 yılından beri bakanlığında çalışan bir elemana ait Berlin’deki dairede kirada oturduğunu ve taşınmadan önce güvenlik gerekçesiyle eve 50 bin Euro tutarında yatırım yapıldığını yazdı. Güvenlikle ilgili restorasyon çalışmaları kararının alınmasında konut sahibinin etkin rol oynadığı ileri sürülen haberde, bu paraların vergi mükelleflerinin cebinden çıktığı yer aldı. Bakan Faeser’in taşınması halinde söz konusu konutun şu andakinden çok daha yüksek kiraya verileceği belirtilirken, bunun da ‘yoldaşlara kıyak’, ‘yoldaşlara iltimas’ anlamına geldiği vurgulandı.

BAKMADAN GEÇME!