İKİ TÜRK DOKTOR TIPTA TARİH YAZDI

Güncelleme Tarihi:

İKİ TÜRK DOKTOR TIPTA TARİH YAZDI
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2013 15:16

ABD, iki Türk doktorun başarısını konuşuyor. Tıp tarihinde ilk kez beş organ nakli yapılan bir kadın doğum yaptı.

Haberin Devamı

TIP tarihinde ilk kez gerçekleşen, 5 organ nakli birden yapılan Katarlı Fatema Al Ansari isimli kadının doğumuna, Türk cerrah Akın Tekin de katıldı. Fatema Al Ansari, henüz 19 yaşındayken bağırsaklarına giden ana damarlarından birinde kan pıhtısı oluşunca 2007 yılında karaciğer, pankreas, mide, küçük ve büyük bağırsak nakil operasyonu geçirmişti.

Altı yıl sonra tüp bebek yöntemiyle hamile kalan Fatema, iki hafta önce ise Miami’deki Jackson Memorial Hastanesi’nde kız çocuğu dünyaya getirdi. Türk cerrah Akın Tekin, ekibiyle organ nakillerini yaptığı Fatema’nın sezaryenle gerçekleşen doğumuna gözlemci olarak katıldı.

TIBBEN MUCİZE

ABD’de Miami Üniversitesi Jackson Memorial hastanesinde uzun yıllardır başarılı ameliyatlara imza atan Tekin, önceki gün anne ile bebeğin katıldığı basın toplantısı sonrası Hürriyet’e şöyle konuştu: “Hastaya beş yıl önce beş organ nakli yapıldı. O günden sonra sağlık durumu takip edildi. Bebek sağlıklı ve annenin durumu gayet iyi. Daha önce, organ nakli olan hastaların sağlıklı bebek dünyaya getirdikleri biliniyordu. Ancak ince bağırsak nakli sonrası hamile kalıp bebek sahibi olanların sayısı çok az. Hastamız gibi 5 ayrı organı aynı anda nakledildikten sonra hamile kalıp sağlıklı bebek dünyaya getiren hiç yok.”

Doğumu gerçekleştiren Dr. Shalih Y. Yasin de, özellikle Avrupa’da 2 organ nakli yapılan hastalar arasında doğum yapanların olduğunu, ancak 5 organ nakli yapan bir kadının doğum yaptığını duymadığını söyleyerek, “Sağlıklı bir çocuk dünyaya getirmesi mucize” dedi.

176 milyon kadına çektiren hastalık

ABD’de Türk doktor Serdar Bulun da, dünyada yaklaşık 176 milyon kadının mustarip olduğu endometriozis (rahim iç tabakasının-endometrium tabakasının- rahim dışında bir yere yerleşmesi) hastalığının tedavisiyle ilgili araştırmaları nedeniyle, Amerika Endometriozis Vakfı’nın (EFA) “Onursal Başarı” ödülü kazandı. Chicago şehrindeki Northwestern Üniversitesi Kadın Doğum Bölümü Anabilim Başkanlığına yükselen Profesör Dr. Serdar Bulun, ödülünü vakfın New York’taki 5. Geleneksel Bahar Balosu’nda aldı. Geceye Hollywood yıldızları Susan Sarandon, Nichole Galicia, ünlü yönetmen Joel Schumacher, top model Alek Wek, Bridged Moynahan, Eileen Guggenheim katıldı. Seçkin, Bulun’un endometriozis hastalığına karşı en etkili ilaca en yakın kişi olduğunu söyleyerek, “Şimdiye kadar 40 milyon dolar üzerinde bağış aldı. Türkiye’de tıp öğrenimi gördükten sonra ABD’de bir klinik bilim dalına başkanlık yapan tek doktorumuz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!