İki kadın lider, iki farklı tavır

Güncelleme Tarihi:

İki kadın lider, iki farklı tavır
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2013 12:45

Dünyanın en güçlü isimleri arasında yer alan iki kadın lider, hemen hemen aynı konuda iki farklı tavır takınmayı tercih etti.

Haberin Devamı

ABD istihbarat kuruluşu NSA'in Brezilya petrol şirketi Petrobras'la ilgili istihbarat topladığının ortaya çıkmasının ardından Devlet Başkanı Dilma Rousseff, ABD ziyaretini erteledi.

Rousseff'in 23 Ekim'de yapacağı Washington ziyaretinin ertelendiği dün gece açıklandı.

ABD Başkanı Barack Obama'nın son dakikada telefon etmesine rağmen, Brezilya Devlet Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "siyasi ortamın planlanan ziyareti gerçekleştirmeye uygun olmadığı" belirtildi.

Açıklamada, "Washington'a yapılacak resmi ziyaretin yakınlığı ve zamanında yapılmış bir soruşturma olmadığından ziyaret için gereken koşullar olgunlaşmış değil. Brezilya hükümeti mevzubahis mesele çözümlendiğinde ziyaretin hızla gerçekleşeceğinden emin" denildi.
Kuzey ve Güney Amerika'nın en büyük iki ekonomisinin liderleri arasındaki görüşmenin ertelenmesi NSA krizinin yarattığı en son siyasi gerginlik oldu.

Haberin Devamı

MERKEL GÖRÜŞMÜŞTÜ
ABD'nin dünyadaki birçok yerde yasadışı dinleme ve izleme faaliyetinde bulunduğunun ortaya çıkmasıyla patlayan telekulak skandalından en çok etkilenen ülkelerin başında Almanya geliyor.

Alman kamuoyu, hem ABD'nin faaliyetlerine hem de bu faaliyetlerin Alman istihbarat birimleriyle işbirliği içind yapıldığı yönündeki iddialara sert tepki vermişti.

Tüm bu tartışmaların en yoğun olduğu dönemde, Obama, Berlin'e Haziran ayında bir ziyarette bulundu. Obama'nın Başbakan Angela Merkel ile yaptığı görüşmenin ana gündemini de dinleme ve casusluk skandalı oluşturdu.

Merkel, bu görüşmeyle skandaldan duydukları rahatsızlığı Obama'ya yüz yüze iletmeyi ve eleştirilerini, görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında da dile getirmeyi tercih etmişti.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!