İki dillilik zenginliktir

Güncelleme Tarihi:

İki dillilik zenginliktir
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2007 21:33

Essen'de önceki gün " İki dillilik zenginliktir" sloganıyla açılan Ruhr Kitap Fuarı'na katılan Hürriyet Yayın Danışmanı Doğan Hızlan, edebiyatın Almanya ve Türkiye arasındaki dostluğu pekiştireceğini söyledi.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın Essen şehrinde 'İki dillilik zenginliktir' kılavuzu altıda düzenlenen RUHR Kitap Fuarı, geniş bir davetli topluluğunun katılımıyla önceki gün açıldı. Duisburg Essen Üniversitesinin Essen Kampüsündeki açılışa Hürriyet Yayın Danışmanı Doğan Hızlan, Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Uyum Bakanı Armin Laschet, Essen Başkonsolosu Hakan Akbulut ile öğretim üyeleri, Essen Belediyesi yetkilileri ve yerel politikacılar katıldılar. Birçok kuruluşun desteğiyle fuarı Kültürlerarası Eğitim Merkezi (İBZ) düzenliyor.

Ruhr Kitap Fuarının onur konuğu Hürriyet Yayın Danışmanı ve Edebiyat Eleştirmeni Doğan Hızlan, Almanya’nın hep kitapla anılan bir ülke olduğunu beliterek, Türk Edebiyatını tanıtan bir fuarın burada düzenlenmiş olmasından sevinç duyduğunu söyledi.

Edebiyatın, ulusları barıştırmada, bunlar arasında dostlukları pekiştirmede önemli işlev gördüğünü vurgulayan Hızlan, kitap fuarlarının Türkiye ve Almanya’yı da birbirlerine daha çok yaklaştıracağını belirtti. Fuarın düzenlendiği Duisburg Essen Üniversitesinde Türkçe öğretmeni yetiştirilmesinin kendisini çok sevindirdiğini söyleyen Hızlan, 'Bunun için Türk Dili adına teşekkür ediyorum' dedi.

İŞÇİ EDEBİYATI AŞTI

Almanya’daki Türk kökenli edebiyatçıların 1970’li yıllarda kendini gösteren İşçi Edebiyatını çoktan aştığını belirten Hızlan, bunların artık Türk ve Alman Edebiyatlarında yerlerini aldıklarını söyledi. Almanya’da Türkçe dersi konusuna da kısaca değinen Hızlan, 'Dilini bilmeden bir toplumu anlayamazsınız. Kendi dilini iyi bilen birisi başka bir dili de iyi öğrenir' görüşünü ifade etti. Fuarı düzenleyenleri kutlayan Hızlan, 'İstanbul da Essen gibi 2010 Avrupa Kültür Başkenti. 2010’da ben buraya geleyim, sizler de İstanbul’a gelin' dedi.

İKİ DİLLİLİK ZENGİNLİKTİR

Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Uyum Bakanı Armin Laschet, üç yıldır Duisburg Essen Üniversitesinde düzenlenen fuarın, burada yapılmasının bir tesadüf olmadığını söyledi. Bu üniversitede Türkçe öğretmeni yetiştirildiğini ve çok sayıda Türk kökenli öğrencinin öğrenim gördüğünü hatırlatan Laschet, fuarın 'İki dillilik zenginliktir' adı altında yapılmasını çok yerinde bulduğunu belirtti. Göçmen kökenli çocukların anadillerini iyi öğrenmelerinden yana olduğunu bildiren Uyum Bakanı, Türkçe ve Almanca’yı, Almanca ve Rusça’yı bilen çocukların Almanya için büyük bir kazanç olacağını vurguladı.

EDEBİYATÇILAR ORTAK ZENGİNLİÐİMİZ

Essen Başkonsolosu Hakan Akbulut ise, kısa bir süre içinde Literatürk’ten sonra Ruhr Kitap Fuarının Ruhr Bölgesinde ikinci edebiyat etkinliği olduğunu beliterek, bundan dolayı Essen ve Ruhr Bölgesinin 2010 Avrupa Kültür Başkenti olmayı fazlasıyla hak ettiğini söyledi. Kendisi göreve başladığında fuar hazırlıklarının tamamlandığını, bu yüzden katkıda bulunamadıklarını bildiren Akbulut, fuarın daha renkli ve büyük olmasını dilediğini, bunun için gelecek yıl konsolosluk olarak katkıda bulunacaklarını açıkladı. Türk ve Alman edebiyatçıların her iki ülkenin ortak zenginliği olduğunu vurgulayan Akbulut, sanatçıların toplumları kaynaştırıcı rollerini vurguladı.

60 YAYINEVİNDEN 30 BİN KİTAP

Duisburg Essen Üniversitesinin Essen Kampüsünde Glaspavillon’da açılan Ruhr Kitap Fuarında 60 dolayında yayınevinden 30 bininin üzerinde Türkçe ve Almanca kitap sergileniyor. 7 aralık’a kadar açık kalacak olan fuarda Türk ve Alman edebiyatçılar ile bilim insanlarının katıldığı okuma, söyleşi ve konferanslar yer alıyor. Essen’in yanısıra Dortmund ve Duisburg’da da etkinlikler yapılıyor. Fuar programı www.buchmesse-ruhr.de internet sitesinde bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!