'İğneyi kendine, çuvaldızı başkasına batır'

Güncelleme Tarihi:

İğneyi kendine, çuvaldızı başkasına batır
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2012 15:44

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın İnsan Hakları Raporuna ilişkin, “Büyüklerimiz, 'iğneyi kendine, çuvaldızı başkasına batır' derler. O ülkelerdeki uygulamaları da biz çok iyi biliriz” dedi.

Haberin Devamı

Bağış, AK Parti Malatya İl Başkanlığı'nı ziyareti sırasında, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın yayımladığı İnsan Hakları Raporu'nun Türkiye bölümünde yer alan 3 maddeyle ilgili basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

“Biz 'Türkiye mükemmeldir' demiyoruz” diyen Bağış, bugün dünyada söz konusu raporu yazan ülke de dahil olmak üzere mükemmel bir ülke görmediğini söyledi. Bugünün Türkiye'sinin geçmişle kıyaslandığı zaman çok daha iyi bir noktada olduğunu vurgulayan Bağış, bundan 15-20 yıl öncesine kadar insanların “Kürt'üm” demeye korkuttukları bu ülkede, devletin televizyonunun günde 24 saat Kürtçe yayın yaptığını dile getirdi.

Mahkumların, kendilerini ziyaret eden anaları ile ana dilleriyle konuşabildiğini ifade eden Bağış, siyasilerin Kürtçe seçim propagandası yapabildiğini, üniversitelerde farklı dillerde ve lehçelerde eğitim veren, araştırma yapan kürsüler kurulduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Türkiye'deki Ermeni vatandaşların 112 yıl aradan sonra Akdamar'da, Ortodoks vatandaşların ise 88 yıl aradan sonra Sümela'da ayin yapmaya başladığını anımsatan Bağış, üniversiteye giriş sınavındaki katsayı gibi insan haklarına aykırı uygulamaların da son bulduğuna işaret etti.

Bağış, şöyle konuştu:

“İnsanların kılık kıyafetiyle, okuduğu kitapla, yediği ve içtiği gıdayla yargılamak yerine eylemleriyle değerlendiren bir devlet anlayışı artık Türkiye'de hüküm sürmektedir. Avrupa'nın demokrasi beşiği olduğunu iddia eden bazı ülkelerin de kendi vatandaşlarını, kendi Roman asıllı vatandaşlarını sınır dışı etmeye kalktıkları bir dönemde, benim Başbakan'ım 20 bin Roman vatandaşıyla kucaklaşmıştır ve onlara TOKİ'nin yapacağı yeni konutları, yeni meslek eğitim çalışmalarını ilan etmiştir.”

Türkiye'de farklı inanç gruplarının 1930'lardan bu yana çözülemeyen mülk sorunlarının çözüldüğünü belirten Bağış, “Bütün bu saydıklarım tam 2,5 yıl içerisinde yapılmıştır. Hadi dünyada kendi vatandaşlarının inanç hürriyetlerine Türkiye kadar yatırım yapan son 3 yıl içerisinde bir ülke daha göstersinler” diye konuştu.
Bağış, “Büyüklerimiz, 'iğneyi kendine, çuvaldızı başkasına batır' derler. O ülkelerdeki uygulamaları da biz çok iyi biliriz. Ama bu tür eleştiriler bizim kendimizi çek etmemiz açısından, kendi eksikliklerimizi görmemiz açısından da yine de iyidir. Biz AB raporlarına da başka ülkelerin yayınladıkları raporlara da o açıdan yaklaşıyoruz. Şunu biliyoruz, bozuk saat bile günde 2 kere doğruyu gösterir. Acaba orada bir doğruluk payı varsa, bir eksiklik payı varsa, 'o eksikliğimizi görelim, onu da giderelim' diye uğraşırız” ifadelerini kullandı.

“YARININ TÜRKİYE'Sİ BUGÜNDEN DE DAHA İYİ OLACAKTIR”
Dört yargı reformu paketinin üçüncüsünün meclis gündeminde olduğunu; dördüncüsünün ise Başbakanlık'a gönderildiğini kaydeden Bağış, “Bu paket de bir sonraki Bakanlar Kurulu'nda ele alınacak. Tutukluluk süreleriyle ilgili, yargılamadaki eksikliklerimizle ilgili sorunlar inşallah çözülecek. Ama bağımsız olduğu kadar tarafsız olduğundan her birimizin emin olacağı bir yargı hepimize lazım” dedi.

Haberin Devamı

“Millet ne ise vekili o olmalıdır” ve “Başörtüsü kullanma özgürlüğünü mini etek kullanma özgürlüğü kadar önemsiyorum” dediği için Anayasa Mahkemesi'nde yargılandığını anımsatan Bağış, şunları ifade etti:

“Bugün bunlar size komik geliyor. Ama çok değil 4 yıl önce bunlar bu ülkede siyasetten men edilmek için, partinizin kapatılması için bahane edilen konulardı. Hamdolsun, bugün Türkiye dünle kıyaslandığı zaman çok daha iyi bir noktadadır. Ama biz başardıklarımızla yetinmeyeceğiz. İnşallah yarının Türkiye'si bugünden de daha iyi olacaktır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!