Hükümet karbon vergisini artırdı, çiftçiler sokağa döküldü

Güncelleme Tarihi:

Hükümet karbon vergisini artırdı, çiftçiler sokağa döküldü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2023 16:04

Almanya’da SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümetinin, Federal Anayasa Mahkemesi’nin kararına uygun bir bütçe sunabilmek için karbondioksit emisyonunun azaltılması hedefiyle karbon vergisini öngörülenin üzerine artırılmasını içeren bütçe tasarısı Federal Meclis’te kabul edildi.

Haberin Devamı

KARBON vergisi ton başına 30 Euro’dan 40 Euro’ya yükseltilmesi öngörüldüğü halde, mahkemenin pandemi döneminde harcanmayan 60 milyar Euro’yu hükümetin İklim Koruma ve Transformasyon Fonu’na aktarmasını anayasaya aykırı bulması nedeniyle bütçede meydana gelen açığın kapatılması için bu rakamın 45 Euro’ya çıkarılmasına Federal Meclis onay verdi. Ana muhalefet CDU/CSU ile sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) ve Meclis Grubu statüsünü kaybeden Sol Partili bazı parlamenterler karşı çıkarken, tasarı SPD, Yeşiller ve FDP’nin oylarıyla kabul edildi. Ton başına 5 Euro daha fazla artışın bütçeye yılda 1.3 milyar Euro katkı sağlayacağı belirtildi. Buna karşın tüketiciler için gaz ve petrol fiyatların artacağı, yeni yılın başından itibaren benzinin litresine 4.3 Cent, mazotun litresine de 4.7 Cent zam yapılmasının beklendiği de açıklandı.

Hükümet karbon vergisini artırdı, çiftçiler sokağa döküldü
ÇİFTÇİLERDEN PROTESTO
Öte yandan Federal Meclis’in bugünkü oturumunda 2023 yılı ek bütçesi ve bütçede borç freninin devre dışı bırakılmasını içeren önerge de, hükümet partili parlamenterlerin desteğiyle kabul edildi. 2024 yılına dönük bütçe tasarısının ise yeni yılın ilk ayında Federal Meclis ve Eyaletler Meclisi’nde görüşüleceği açıklandı. Hükümetin, yeni yıl itibariyle tarım araçlarına dönük vergi muafiyetini kaldırma ve mazot vergisinde indirime son verme kararını protesto etmek için çiftçiler Almanya’nın Mainz kentinde sokaklara döküldü. Traktörlerine binen çiftçiler Mainz kent merkezinde yaptıkları gösteride hükümete bu kararını geri çekme çağrısında bulundular. Aşağı Saksonya Çiftçiler Birliği de “Almanya’da nüfusun yüzde 1’ini oluşturan çiftçiler toplam tasarrufun yüzde 10’undan etkileniyor. Bu tamamen adaletsizliktir” diyerek tepki gösterdiler.
Hükümet karbon vergisini artırdı, çiftçiler sokağa döküldü

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!