Hükümet değişikliğine hazır

Güncelleme Tarihi:

Hükümet değişikliğine hazır
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2011 20:55

Danimarka'da 2001 yılından beri iktidarda olan Liberal Parti, Muhafazakar Parti kooalisyon hükümeti son aylarını yaşıyor.

Haberin Devamı

Sonbaharda yapılması beklenen genel seçimlerde iktidar değişikliği kesin görülüyor. Yapılan kamuoyu araştırmaları, ilk seçimde sosyal Demokrat Parti, Sosyalist Halk Partisi kooalisyon hükümetinin iktidara geleceğini gösterirken, Sosyal Demokrat Parti Başkanı Helle Törning Schmidt başbakanlık koltuğuna oturmaya hazır olduğunu söyledi. Ülkenin ilk bayan başbakanı olmaya hazırlanan Helle Törning Schmidt, tüm hazırlıkların tamamlandığını, yeni hükümette görev alacak bakanların listesinin hazırlandığını açıkladı. Sosyal Demokrat Parti Başkanı Helle Törning Schmidt ve Sosyalist Halk Parti Başkanı Villy Sövndahl arasında yapılan görüşmede, bakanlık dağılımı konusunda anlaşmaya varıldığı bildirildi. Yapılan anlaşmaya göre yeni hükümette, Sosyal Demokratlar bakanlıkların yarısına sahip olacak. Sosyalist Halk Partisine bakanlıkların diğer yarısının 3'te ikisi, hükümete girmese bile dışarıdan destekleyecek olan Radikal Partiye de 3'te biri verilecek. Her üç partinin başkanı da ortak açıklamalarında aralarında bakanlıkları paylaşma konusunda kesinlikle tartışma istemediklerini ve bakanlık dağılımının karşılıklı anlayış içinde gerçekleştiğini söylediler.

OBA'NIN DANIŞMANINDAN YARDI ALIYOR
Helle Törning Schmidt, iktidar hazırlığını yaparken ABD Başkanı Obama'nın, seçim kampanyası ve Beyaz Sarayı devir almasında önemli rol oynayan danışmanı John Podesta'dan yardım aldı. John Podesta ”tabi ki ABD ile Danimarka arasında fark var. Ortam aynı değil ama helle Törning Schmidt'in yararlanabileceği çok şey var. Kendisine yardımcı oluyorum” dedi. Helle Törning Schmidt'in haftada 45 dakika danışmanlarından iktidarı devir alma konusunda fikir aldığı bildirildi. İktidara gelmesi beklenen Sosyal Demokrat Parti ve Sosyalist Halk Partisi bakanlık dağılımı konusunda bir açıklama yapmazken, Türk asıllı Sosyalist Halk Partili Milletvekili Özlem Sara Çekiç'in adı, Sosyal İşleri Bakanlığına getirilecekler erasında geçiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!