Hovardaya Şampiyonlar Ligi'nden men

Güncelleme Tarihi:

Hovardaya Şampiyonlar Liginden men
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2010 08:19

UEFA, futbol kulüplerinin aşırı harcama yapmasını önlemek istiyor. Başkan Michel Platini’nin planına göre kulüpler kazandıklarından fazla harcayamayacak.

Haberin Devamı

İşte dünyada günün öne çıkan manşetleri:

REUTERS: Avrupa futboluna kriz freni
UEFA, Perşembe günü kabul ettiği yeni kurallar çerçevesinde futbol kulüplerinin aşırı harcamalar yapmasını önlemeye ve kendi imkanları dahilinde savaşmasını sağlamaya çalışıyor. Kurum başkanı Michel Platini’nin “Mali Fair Play” planı dahilinde kulüpler kazandıklarından fazla harcayamayacak. Takımlara zengin hamilerden yapılan yardımlara da önemli kısıtlamalar getirilecek.

Bu kurallara uymayanlar doğrudan Şampiyonlar Ligi gibi Avrupa içi organizasyonlardan men edilecek.

UEFA Genel Sekreteri Gianni Infantino, yürütme komitesi toplantısının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada “Yeni mali fair play kuralları oy birliğiyle kabul edildi. Kabul etmesi çok kolay olmayabilir ama herkes bu uygulamanın gerekliliğinin farkında” dedi.

Haberin Devamı

Infantino uygulamanın amacının kulüpleri cezalandırmak değil onlara yadım etmek olduğunu söylerken, eğer başarılı olursa planın Avrupa futbolunda büyük değişiklikler yaratacak. Böylece hem takımlar bütçelerini aşmamak için maaşlarda ve transfer ücretlerinde kesintiye gidecek hem de Chelsea ve Manchester City gibi takımlarda olduğu üzere zengin patronların takımları satın almasının önüne geçilecek.

THE GUARDIAN: Papazların metreslerinden Papa’ya mektup var
Daha önce Roma Katolik papazlarıyla ve keşişlerle ilişki kurmuş onlarca İtalyan kadın Papa’ya bir açık mektup göndererek, kilisedeki bekaret kuralının kaldırılmasını istedi. İmza koyanlardan birinin “benzersiz” olarak nitelendirdiği mektup bir papazın da “diğer insanlarla yaşamaya, çeşitli duyguları tatmaya, sevmeye ve sevilmeye ihtiyaç duyduğunu” belirtiyor.

Kadınlar mektupta ayrıca papazlarla geçirdikleri güzel anları şüphe, korku, güvensizlik olmadan açık açık yaşamak istediklerini de ifade ediyor.

Bekaret konusu, Mart ayında Viyana Başpiskoposu Kardinal Christoph Schönborn’un “bekaret zorunluluğu kaldırılırsa taciz olaylarının önüne geçebiliriz” açıklamasıyla Vatikan’ın gündemine düşmüştü. Schönborn, Papa’nın “bekaretin kutsallığı”ndan bahseden konuşmasının ardından bu sözlerini geri almıştı.

Haberin Devamı

Mektubu yazanlar bu olayın üzerine seslerini yükseltmeye karar verdiklerini çünkü Papa’nın açıklamasının kutsal olmayan, insan işi bir kuralın kutsallaştırılması olduğunu ifade etti. Bugün Hristiyanlık’ta evlenebilen bir çok din adamı var. Doğu Katolik kiliselerinde de evliliğe izin var.

Mektuba imza koyanlardan biri toplam 40 kişi olduklarını ancak olayın hassasiyetinden dolayı sadece üçünün isimlerini açıkladığını söyledi.

Mektup internete 28 Mart tarihinde kondu ancak internet haber ajansı Global Post tarafından Çarşamba günü keşfedildi.

BBC: Türkler İngiltere’de vatandaşlıktan sınıfta kalıyor
İngiltere’de 2009 yılında vatandaşlık hakkı edinme sınavına girenlerin neredeyse üçte birinin sınavda başarısız olduğu ortaya çıktı. Ülkedeki sayıları gözle görülür boyutlarda olan Türk göçmenlerin başarısı ise yüzde 50’lerin altında kaldı.

Haberin Devamı

İçişleri Bakanlığı sınava giren 906 bin 464 kişinin 263 bin 641’inin başarısız olduğunu yani, yüzde 70.9’unun sınavı geçtiğini söyledi. İngiliz toplumu, tarihi ve kültürü üzerine yapılan 45 dakikalık sınav kalıcı oturma izni ya da tam vatandaşlığa giden yolda önemli bir adım.

Türkiye, Irak ve Bangladeş gibi İngiltere’ye çok göçmen gönderen bazı ülkelerin başarı oranı yüzde 50’nin altında kaldı. Sınava giren 40 bin 200 Iraklıdan yüzde 47.9’u, 30 bin 14 Türk’ten yüzde 45.9’u, 38 bin 85 Bangladeşliden de yüzde 44’ü sınavı geçebildi.

THE TIMES: Obama petrol endüstrisine karşı atağa kalktı
ABD Başkanı Barack Obama, ABD tarihinin bilinen en büyük petrol felaketinin başkanlığını tehlikeye atmasıyla dün BP’ye ve petrol endüstrisine karşı ağır bir kampanya başlattı.

Haberin Devamı

Meksika Körfezi’nden güzel haberler gelmeye başlamasının verdiği fırsatı değerlendiren Obama, açık denizlerdeki onlarca petrol arama projesini iptal etti ya da askıya aldı ve petrol şirketleriyle hükümet düzenleyicileri arasındaki “skandal yaratacak kadar yakın ilişkileri” kınadı.

“Benim açımdan bu korkunç felaketin sorumlusu BP’dir. Biz ABD adına, bu trajediden zarar gören insanlar ve aileler adına onlardan hesap soracağız. Yarattıkları zararın ve acı verici kayıpların karşılığını son kuruşuna kadar ödeteceğiz” dedi.

Meksika Körfezi’ndeki yetkililer BP’nin son stratejisinin işe yaramış gibi göründüğünü söylese de Obama henüz başarının garanti olmadığı konusunda uyarı yaptı. 10 ay içinde düzenlediği ilk Beyaz Saray basın toplantısında Obama, bu olayın kendisi için bir Katrina Kasırgası olup olmadığını bilmediğini ancak insanların geriye dönüp baktıklarında yönetiminin görülmemiş bir krizin başında olduğunu anlayacaklarından emin olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

BBC: Hindistan’da tren faciası: 40 ölü
Hindistan’da en az 40 kişinin ölümüne yol açtığı bildirilen tren kazasında yetkililer sabotaj şüphesini gündeme getirdi. Ülkede Maocuların yoğunlukta olduğu Batı Bengal’in Batı Midnapore bölgesinde bir tren iki ray arasındaki bağlayıcı parça kırık olduğu için raydan çıktı ve karşı yönden gelen bir başka trenle çarpıştı.

Kazada raydan çıkan trende bir patlama yaşandığı da ifade ediliyor.

İsyancılar, aralarında Batı Bengal’in de bulunduğu beş eyalette Cuma’dan Çarşamba’ya “kara hafta” törenleri düzenlenmesi ve yas tutulması çağrısı yaptı ancak yetkililer Maocuları suçlamak için henüz çok erken olduğu görüşünde.

Cuma sabah saatlerinde yaşanan olay sonrasında ölü sayısının artabileceği, en az 150 yolcunun yaralandığı bildiriliyor. BBC’nin Kalküta muhabiri Subir Bhaumik, kurtarma görevlilerinin henüz raydan çıkmış üç vagona ulaşamadığını, bu vagonlarda çok sayıda yolcunun mahsur kalmış olmasından endişe edildiğini söyledi.

YNET NEWS: Kıbrıs Rum Yönetimi’nden İsrail’e destek
Kıbrıs Rum Yönetimi’nden dün gece yapılan açıklamada Gazze’ye gitmekte olan dokuz gemilik yardım filosunun ülkenin karasularından geçmesine ve limanlarında konaklamasına izin verilmeyeceği ifade edildi.

İsrail Kıbrıs’tan gelen bu hamleyi “etik bir karar” diyerek memnuniyetle karşıladı. Ancak bu engelleme sadece gemilerin Gazze’ye erişim süresini uzatabilecek. İsrail yetkilileri Türkiye’den, Yunanistan’dan ve İrlanda’dan yetkililerle görüştüklerini ancak filonun geri döndürülmesi yönünde bir sonuç alınamadığını belirtti.

Şu anki koşullar altında gemilerin Cumartesi günü Gazze’ye ulaşması bekleniyor.

BLOOMBERG: Prudential’ın, AIA planları suya düşüyor
Prudential Plc’nin CEO’su Tidjane Thiam’a şirketinin hisse fiyatları üç katına çıktığında sigorta şirketi AIA Group LTD için 35.5 milyar dolarlık teklif yapma fırsatı eline geçmişti. Ancak piyasalarda mali krizden bu yana görülen en büyük düşüş bu planlara engel olabilir.

Avrupa’da ülke borcu krizinden kaynaklanan yatırımcıdaki güven kaybı, geçtiğimiz iki ayda şirketin kaynaklarına büyük darbe vurdu. Thiam yatırımcılardan bugüne kadar bir şirket satın alma sürecinde görülen en yüksek meblağ olan 21 milyar dolar istiyor.

Olaya yakın bir isim dün New York’ta bulunan Thiam’ın AIA yetkilileriyle şahsen görüşerek fiyat kırmalarını istedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!