Hollanda seçim havasında

Güncelleme Tarihi:

Hollanda seçim havasında
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2006 00:00

Hdllanda artık iyice seçim havasına girdi. Eindhovean’de düzenlenen toplantıda Türk kökenli siyasiler vatandaşlarla buluştular.

Haberin Devamı

Seçim havasına giren Hollanda’da adaylar her fırsatta vatandaşla buluşuyor. İOT ile Eindhoven Türk Kadınlar Birliği’nin ortaklaşa düzenlediği seçim konulu toplantıya D66 (Demokratlar66 Partisi) adayı Fatma Koşer Kaya, İşçi Partisi (PvdA) adayları Nebahat Albayrak, Ali Saraç ile bir süre önce Ermenilerin soykırım iddialarını kabul etmediği için CDA (Hıristiyan Demokratlar Birliği) tarafından milletvekili aday listesinden çıkarılan Ayhan Tonca konuşmacı olarak katıldılar.

Karar yok

CU’nun (Hıristiyan Birlik) 2004 yılında sunmuş olduğu \"Hükümetten, Türkiye ile ilişkilerde Ermeni soykırımının kabul edilmesi konusunu sürekli ve özellikle gündeme getirmesi istenmekte\" şeklindeki önergeye tüm partilerin destek verdiğini anlatan Nebahat Albayrak, \"Biz ve meclisteki bütün partiler bu önergeyi o zaman destekledik. Kamuoyunun tepkisini anlayışla karşılıyoruz. Biz bu öneriyi desteklemekle soykırımı kabul mu etmiş gözüküyoruz. Uluslararası alanda soykırımın tanımlanmasının yapılması gerekir. Kaldı ki Türkiye için bu konuda yani soykırım yapıldığı konusunda alınmış bir karar yok\" dedi.
PvdA olarak konunun tartışmaya açılmasından yana olduklarını vurgulayan Albayrak, \"Ama bu meselede biz politikacılar değil, tarihçiler ve hukukçular karar vermeli. Siyaseti Türkiye’den biliyoruz. Kişisel çamur atma ve karalamalar yürütülüyor. Türkiye’den gelen karalamalar maalesef Hollanda’ya da taşınmıştır. Önümüzdeki seçimlerde Türk toplumunun bilinçli olarak hareket edeceğini biliyoruz\" diye konuştu.

Oy istiyorum

PvdA’nın 59’uncu sıradaki adayı Ali Saraç da PvdA’nın geçtiğimiz mart ayında elde ettiği başarının bazı kesimleri rahatsız ettiğini ileri sürdü. Saraç, \"Karşı görüşteki kişiler bunların önünü nasıl keseriz tartışması başlattılar. Ben vatandaşlarımızdan PvdA için oy istiyorum. İşçi Partisi’nin birinci olması ve koalisyonu kurabilmesi durumunda Nebahat Albayrak bakan olabilecek. Bu da parti içinde bize verilen değeri göstermektedir. Biz parti içinde gördüğümüz yanlışlıklar ile mücadele edeceğiz\" dedi.

Tanımıyorlar

Ermenilerin soykırım iddialarını kabul etmediği için Osman Elmacı ile birlikte CDA listesinden çıkarılan Ayhan Tonca, şunları söyledi: \"Biz meclise seçilip hizmet etmek istedik. Biz bu ülkede yaşamaktayız. Birbirimizi sevmesek de bu ülkede beraber yaşamak mecburiyetindeyiz. Hollandalılar Türkleri ve Müslümanları yeteri kadar tanımıyorlar ve bizlerden korkuyorlar. Biz uzun yılladır bu ülkelerdeyiz.

BAask olmadı

11 Eylül saldırısı ve Pim Fortuyn cinayeti sonrası politik iklim biz göçmenlerin aleyhine döndü.\"
Hollanda’daki tüm yabancılara kurs ve sınav zorunluluğu getirilmesini hedefleyen Genel Uyum Yasası’na 150 kişilik parlamentoda tek başına ’hayır’ oyu kullanan D66 (Demokratlar66 Partisi) adaya Fatma Koşer Kaya, Ermenilerin soykırım iddiaları ile ilgili olarak partisinden her hangi bir baskı görmediğini söyledi.

Türk seçmeninin sağduyusuna güvendiğini belirten Kaya, \"Türklerin 22 Kasımda sandığa giderek bilinçli oy kullanacağına inanıyorum\" dedi. Ermenilerin soykırım iddialarına tepki gösterenlere Hollanda basını tarafından ’milliyetçi’ damgası vurulduğunu anlatan Fatma Koşer Kaya, \"Hangi delile dayanarak bunu yapıyorlar. İddiaları kabul etmeyen siyasilere, şimdi de vatandaşlara bu damga vuruluyor\" diye konuştu.

Eindhoven

Toplantının konuşmacıları Fatma Koşer Kaya, Nebahat Albayrak, Ali Saraç ile Ayhan Tonca’ydı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!