Hollanda parlamentosuna 16 Türk aday

Güncelleme Tarihi:

Hollanda parlamentosuna 16 Türk aday
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2006 00:00

22 Kasım tarihinde yapılacak erken genel seçimlere D66’dan Fatma Koşer Kaya, CDA’dan Coşkun Çörüz, Nihat Eski, PvdA’dan Nebahat Albayrak, Keklik Yücel, Ali Saraç, Huri Şahin, VVD’den Mehmet Demirbağ, SP’den Sadet Karabulut, Düzgün Yıldırım, Nuh Demirbilek, GL’den Birgül Dönmez, Rıza Diktaş, EenNL’den Seçil Arda, Lijst21’den de Bedrettin Budak ve Suzan Elçi katılıyorlar.

Haberin Devamı




Ali Saraç
Hollanda’da 22 Kasım tarihinde yapılacak olan erken genel seçime çeşitli partilerden toplam 16 Türk kökenli aday katılacak. Ermenilerin soykırım iddialarını kabul etmediği için Erdinç Saçan’ı bir süre önce ’dışlayan’ PvdA, listesine aldığı Nebahat Albayrak, Keklik Yücel, Ali Saraç ve Huri Şahin ile Türk isimli aday gösteren partiler arasında başı çekiyor. PvdA’yı Sadet Karabulut, Düzgün Yıldırım ve Nuh Demirbilek isimli adaylarla SP (Sosyalist Parti) takip ediyor.

Tüm yabancılara uyum kursu ve sınav zorunluluğu getirilmesi içeren Genel Uyum Yasası’na 150 kişilik parlamentoda ’hayır’ oyu kullanan tek milletvekili olan Fatma Koşer Kaya, Demokratlar66 Partisi’nin (D66) hazırlamış olduğu listede 6’ıncı sırada bulunuyor. CDA (Hıristiyan Demokratlar) geçtiğimiz dönemde parlamentoda görev yapan Coşkun Çörüz’e hazırlamış olduğu listenin 19’uncu, Nihat Eski’ye de 55’inci sırasında yer veriyor.

Nebahat Albayrak’a parti lideri Wouter Bos’un ardından ikinci sırada yer veren PvdA’nın listesinde 49’uncu sırada Keklik Yücel, 59’uncu sırada Ali Saraç ve 76’ncı sırada da Huri Şahin bulunuyor. VVD’nin (Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi) ülke listesinde ise Türk aday bulunmuyor. Bu partinin 52’den başlayan Lahey, Rotterdam, Dordrecht, Leiden ve Zeeland’ı kapsayan bölge listesinin 54’üncü sırasında Mehmet Demirbağ adlı Türk aday yer alıyor.

Ülke genelindeki listenin 14’üncü sırasına Sadet Karabulut’u alan SP’nin (Sosyalist Parti), 26’den başlayan Lelystad ve Utrecht’i kapsayan bölge listesinde Nuh Demirbilek, Zwolle, Nijmegen ve Arnhem’i kapsayan bölge listesinde de Düzgün Yıldırım bulunuyorlar.

Yıldırım ile Demirbilek, bölge listelerinde 28’inci sırada yer alıyorlar. Seçil Arda adlı Türk kökenli politikacı da popülist parti Bir Hollanda’nın (EenNL) hazırlamış olduğu listede 5’inci sırada yer alıyor. Yeşil Sol Partisi’nde (GL) Birgül Dönmez 17’nci, Rıza Diktaş da 23’üncü sıradan seçime katılıyorlar. Prosedür hatası nedeniyle 22 Kasım seçimlerine farklı bir isimle katılmak zorunda kalan İslam Demokratların listesinde iki Türk bulunuyor.

Lijst21 (Liste21) adı altında 7,8,12,13,14,15 ve 17’inci bölgelerden seçime katılacak olan İslam Demokratların 2’nci sırasında Bedrettin Budak, 7’inci sırasında da Suzan Elçi yer alıyor.

Seçim Bölgeleri

Hollanda’da seçim bölgeleri şu şekilde sıralanıyor: 1.Bölge (Groningen), 2.Bölge (Leeuwarden), 3.Bölge (Assen), 4.Bölge (Zwolle), 5.Bölge (Lelystad), 6.Bölge (Nijmegen), 7.Bölge (Arnhem), 8.Bölge (Utrecht), 9.Bölge (Amsterdam), 10.Bölge (Haarlem), 11.Bölge (Den Helder), 12.Bölge (Den Haag), 13.Bölge (Rotterdam), 14.Bölge (Dordrecht), 15.Bölge (Leiden), 16.Bölge (Middelburg), 17.Bölge (Tilburg), 18.Bölge (Den Bosch), 19.Bölge (Maastricht).

Parlamentodaki dağılımı

CDA (Hıristiyan Demokratlar): 44
PvdA (İşçi Partisi): 42
VVD (Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi): 26
GL (Yeşil Sol Partisi): 8
SP (Sosyalist Parti): 8
D66 (Demokratlar66 Partisi): 6
LPF (Pim Fortuyn Listesi): 5
CU (Hıristiyan Birlik): 3
EG (Eerdmans Grubu): 2
SGP (Kalvin Yanlısı Siyasi Parti): 2
LG (Lazrak Grubu): 1
NG (Nawijn Grubu): 1
WG (Wilders Grubu): 1
OG (Van Oudenallen Grubu): 1

Ünal ÖZTÜRK / LAHEY

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!