Hollanda Başbakanı olmak istiyor

Güncelleme Tarihi:

Hollanda Başbakanı olmak istiyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2023 15:08

Hollanda Maliye Bakanı Sigrid Kaag, aldığı tehditler nedeniyle siyaseti bırakacağını açıklarken, Türkiye kökenli Adalet Bakanı Dilan Yeşilgöz ise Rutte’nin yerine başbakanlık koltuğuna aday olduğu duyurdu.

Haberin Devamı

HOLLANDA’da, Başbakan Mark Rutte’nin siyaseti bırakma kararının ardından bir sürpriz açıklama da 61 yaşındaki Maliye Bakanı Sigrid Kaag’dan geldi. Trouw gazetesine konuşan Kaag, şahsına yönelik tehditler yüzünden siyaseti bırakacağını duyurdu. Bu kararı alırken ailesini düşündüğünü belirten Kaag, “Yaptığım iş, kocam ve çocuklarım için büyük bir yüke dönüştü. Kendi güvenliğimi sorun ettiğim için (politikayı) bırakmıyorum, ailem açısından problem olduğu için bırakıyorum” diye konuştu. Kaag, 2017’de Hollanda Dışişleri Bakanı olarak siyasete girdi. Kasım ayında yapılacak erken seçimlerin ardından politikadan çekileceğini açıklayan Kaag, geçen mayıs ayında yaptığı bir açıklamada ise Hollanda’da siyasi çevrenin politikacılar için ‘toksik’ bir hal aldığını ve kendisi gibi birçok siyasetçinin sürekli tehdit aldıkları için yoğun koruma önlemleri altında yaşadıklarını söylemişti. Dört çocuk annesi Kaag’ın iki kızı da bir süre önce katıldıkları bir televizyon programında annelerine gelen tehdit mesajlarından dolayı endişe duyduklarını belirtmişlerdi.
Hollanda Başbakanı Mark Rutte, pazartesi günü yaptığı açıklamada erken seçimlerden sonra politikaya veda edeceğini açıklamıştı. DW Türkçe’nin haberine göre Rutte ve Kaag dışında, seçimlerden sonra siyaseti bırakacağını açıklayan bir diğer isim ise Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra oldu.

Hollanda Başbakanı olmak istiyor
BAŞBAKAN OLMAK İSTİYOR
Rutte’nin siyaseti bırakma kararının ardından, halefi olmaya aday isimler arasına Ankara doğumlu Dilan Yeşilgöz de katıldı. Hollanda Adalet Bakanı Yeşilgöz, De Telegraaf gazetesine verdiği demeçte, “Ülkemizi daha güçlü ve dirençli yapmaya hazırım. Daha güvenli, daha zengin ve geleceğe hazır.” dedi. Yeşilgöz, partisi VVD’nin (Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi) başbakan adayı olmak istediğini söylerken De Telgraaf ise VVD yönetiminin muhtemelen hafta sonuna kadar Yeşilgöz’ü öncelikli aday olarak partililere önereceğini yazdı. 2017’de ilk kez milletvekili seçilen Yeşilgöz, 2021’de İklimden Sorumlu Müsteşar, 2022’de de Adalet Bakanı oldu. Hollanda tarihinde bugüne kadar kadın ve göçmen kökenli bir siyasetçi henüz başbakanlık koltuğuna oturmadı.

BAKMADAN GEÇME!