Holdingzedelere uyarı

Güncelleme Tarihi:

Holdingzedelere uyarı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2010 11:40

Berlinli Avukat Ekrem Özdemir, Alman mahkemelerinde yeşil sermayeye karşı hukuk zaferi kazanan holdingzedelere, kararın Türkiye'de tanınması için tenfiz davası açmalarını tavsiye etti. Özdemir, "Yargıtay'ın verdiği 'Tenfiz davalarının yeniden incelenmesi' kararı, paraların geri ödeneceği anlamına gelmiyor" diyerek uyarıda bulundu.

Haberin Devamı

BERLİNLİ avukat Ekrem Özdemir, "yeşil sermaye" olarak adlandırılan holdinglere para kaptıran ve yıllardır Almanya ve Türkiye'de açtıkları davalarla paralarını kurtarmaya çalışan holdingzedeleri uyardı. Özdemir, Almanya'da yeşil sermaye holdinglerine karşı açılan ve kazanılan davaların, Türkiye'de tanınması için tenfiz davası açılması gerektiğini belirtti.

Yargıtay kararı
Ekrem Özdemir, şu ana kadar açılan tenfiz davalarının Türkiye'deki yerel mahkemelerde reddedildiğini ve Yargıtay'ın ise bu kararı bozduğunu hatırlatırken, “Yargıtay'ın verdiği karar önemli olmakla birlikte, bu paraların geri alınacağı anlamına gelmiyor. Bu nedenle, mağdurları, Yargıtay'ın verdiği kararı zafer elde edilmiş gibi ve kesinlikle paraların geri alınacağı gibi gösterenlere karşı dikkat edilmesi konusunda uyarmak istiyorum” diye konuştu.
Yeşil sermaye şirketlerinden Kombassan Holding'e para kaptıran Berlinli bir müvekkilinin 2006 yılında Berlin Eyalet Mahkemesi'nde açılan davayı kaybettikten sonra üst mahkemeye başvurduğunu ve burada başarılı olduğunu kaydeden avukat Özdemir, şunları söyledi:

Boş vaatlere kanmayın
“Alman üst mahkemesinin verdiği karar doğrultusunda müvekkilim Kombassan Holding'den mahkeme kararına dayanarak parasını talep etti. Ancak parayı alamayınca davanın Türkiye'de tanınması için tenfiz davası açtık. Bilindiği gibi tenfiz davaları yerel mahkemelerde reddedildi. Yargıtay geçtiğimiz aylarda önemli bir karara imza attı. Yargıtay, tenfiz davalarını reddeden yerel mahkemelerin kararını bozarak, dava dosyasının daha detaylı incelenmesine karar verdi. Bu bazılarının söylediği gibi 'Yargıtay Kombassan'a parayı geri öde' şeklinde bir karar değildir. Bu nedenle mağdurlara, Yargıtay'ın kararından sonra, 'kesinlikle paranızı alırız' diyerek vaatlerde bulunanlara kanmamaları uyarısında bulunuyorum.”
Avukat Ekrem Özdemir, özellikle Almanya'da hukuk sigortası olanlara ise çağrıda bulunarak, olayın zaman aşımına uğramaması için en kısa zamanda dava açmalarını da önerdi.

Tanıma-tenfiz davası şart
Önceki gün Nürnberg'deki Yüksek Eyalet Mahkemesi, Fürth kentinde yaşayan ve parasını yeşil sermaye menşeli şirkete kaptıran bir Türk'ü haklı bularak holdingi 13 bin Euro tazminata mahkum etti. Mahkeme, ismini açıklamadığı İslami holdingin, davacı olan mağdura, yatırdığı 30 bin Mark karşılığında merkezi Biritish Virgin Island olarak bilinen Karibik açıklarındaki İngiltere'ye ait adalarda bulunan bir şirketin hisselerini sattığını belirtti.
Mahkeme, holdingin hisse satış biçimini “Yurt dışı yatırım yasalarına” aykırı ve satış modelinin “ahlaksızca” olduğu kararını verdi. Ancak Alman mahkemesinin kararının Türkiye'de geçerli olabilmesi için Türkiye'deki mahkemede açılacak tanınma-tenfiz davasının da kazanılması gerekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!