Hırvatistan’da hıza dikkat

Güncelleme Tarihi:

Hırvatistan’da hıza dikkat
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2011 17:56

Hırvatistan boydan boya 306 km dümdüz otoban. Virajı bile olmayan otoban sürücüyü adeta hıza davet ediyor. Yollar bakımlı ve güvenli. Her 5 km’de dinlenme tesisi var.

Haberin Devamı

Hırvatistan sınır kapısı Bregana’dan Sırbistan sınır kapısına kadar yol 306 km. Yollar çok bakımlı ve boydan boya dümdüz otoban. Virajı bile olmayan otoban sürücüyü adeta hız yapmaya davet ediyor. Ancak Hırvatistan otobanında radar donanımlı sivil polis araçları hız kontrolü yapıyor. Sivil polis aracı otobanda hızlı giden aracı bir süre takip ediyor. Eğer sürücü hızlı gitmeye devam ediyorsa, bir dinlenme tesisine yaklaşırken, sivil polis aracı öne geçerek, aracın arka camında “Policija” yazılı kırmızı ışığı açıyor ve sürücüyü parka çekiyor. Hırvatistan’da trafik cezaları ağır. Polis sadece bin Kuna’ya kadar olan para cezasını tahsil edebiliyor. Bin Kuna yaklaşık 140 Euro’ya tekabül ediyor. Bin Kuna’nın üzerindeki trafik cezalarında polis sürücünün belgelerine el koyuyor ve ceza miktarına mahkeme karar veriyor. 1 Euro 7.37 Kuna. Hız sınırını 50 km aşan sürücülere Hırvatistan’da 12 ay araç kullanma yasağı konuluyor. Hırvatistan AB’yle üyelik müzakereleri yaptığı için kuralları sıkı sıkıya uyguluyor.

ÇOCUKLAR YATIYOR
Hırvatistan sıla yolunun ortasında. Yol yorgunluğu kendisini Hırvatistan’da iyice hissettirmeye başlıyor. Her 5 km’de büyük park alanlı dinlenme tesisleri var. Burada bir süre dinlendikten sonra yolculuğa devam etmek en doğrusu olur. Başkent Zagrep’te görüştüğümüz Hırvatistan İçişleri Bakanlığı Emniyet Müdürlüğü Bölüm Başkanı Josip Mataija trafik cezalarıyla ilgili şu bilgileri verdi: “Türkiye’ye tatile giden sürücüler çok hızlı araç kullanıyor. Hırvatistan’a yorgun giriyorlar. Arka koltukta çocuklar uyuyor. Ama herkesin emniyet kemerinin bağlı olması gerekiyor. Emniyet kemeri takmamanın cezası 500 Kuna, yaklaşık 60 Euro ve kemeri takılı olmayan her yolcu başına bu ceza alınıyor. En düşük ceza 300 Kuna, yaklaşık 40 Euro. Para cezası 15 bin Kuna, yaklaşık 2 bin Euro’ya kadar çıkıyor. Otobanda hız sınırında 15 km üstü için tolerans tanınıyor. Ancak üzerindeki hız aşımı cezaya tabi. Yolcuların güvenliği için dinlenerek gitmelerini tavsiye ediyorum. 5 yaşına kadar olan çocukların araçta çocuk koltuğunda oturması gerekiyor.”

İLK YARDIM ÇANTASI
Hırvat trafik yasalarına göre araçlarda ilk yardım çantası, çekme halatı ve araç için yedek ampul bulundurmak mecburiyeti var. Hırvat trafik polisi araçta bu donanımın tam olup olmadığını kontrol edebiliyor ve herhangi birinin eksik olması durumunda para cezası kesiyor. Polislere rüşvet daveti çıkarmamak için aracınıza ilk yardım çantasıyla birlikte çekme halatı ve yedek ampul almayı unutmayın.

RÜŞVET YASAK
Hırvatistan oldukça güvenli bir ülke. Sınırda polislerin çorba parası gibi rüşvet isteme olayları yok. AB’ye üye olmak isteyen Hırvatistan, AB’nin gözleri üzerinde olduğu için çok dikkatli. Yolda veya sınırda polise rüşvet teklif etmek suç.

GÜMRÜKTE SIKI KONTROL
Hırvatistan gümrük memurları çok sıkı kontrol ediyor. Gümrük yasasına göre yolcu başına bir karton sigara ve bir litre alkollü içkiye izin veriliyor. 10 bin Euro’yu aşan değerli eşya (altın, mücevher gibi), çek ve nakit paranın girişte gümrük memuruna mutlaka yazılı beyan edilmesi gerekiyor.

BENZİN VE OTOYOL
Hırvatistan’ın para birimi Kuna (KN). 1 Euro 7.37 Kuna.

Super 95: 9.36 KN
Eurodiesel: 8.62 KN

Hırvatistan’da otoyol ve benzin ücretlerini Euro olarak ödemek mümkün. Otoyol ücretinde Euro üzeri Euro olarak ödeniyor. Ancak Cent kabul edilmiyor. Bu nedenle sınırda bir miktar para bozdurmak en doğrusu. Benzin istasyonunda Euro’yu düşük kurdan hesap ediyorlar ve otoyol ücretinde Cent alınmadığı için yolcudan bir Euro alınıyor.

Maribor üzerinden Hırvatistan’a Macelj sınır kapısından giriş yapılıyor. Bu güzergahtan gelenlerin sırasıyla Macelj-Krapina-Zagrep-Slavonski Brod ve Bajakovo (Hırvatistan’ın Sırbistan’a sınır kapısı) istikametini takip etmesi gerekiyor.

Ljubljana üzerinden gelenler Bregana sınır kapısından Hırvatistan’a giriyor. Burdan itibaren Zagrep-Slavonski Brod ve Bajokovo istikametini takip etmek gerekiyor.

Ücretler:
1. Macelj sınır kapısından Zagrep arasındaki yolun bir bölümü ücretli olup otomobiller için 42 Kuna (Yaklaşık 6 Euro), minibüsler için 62 Kuna (yaklaşık 8 Euro) otoyol ücreti alınıyor.

2. Bregana sınır kapısından Zagrep 13 km. Burası için otoyol ücreti 5 Kuna, yaklaşık 70 Cent, ancak Cent alınmıyor, 1 Euro alınıyor. Minibüs 7 Kuna (1 Euro).

3. Hırvatistan’a Macaristan üzerinden giren yolculardan 91.5 km uzunluğundaki Goriçan Zagrep otoyolu için 36 Kuna, yaklaşık 5 Euro, minibüsler için 54 Kuna, yaklaşık 7.5 Euro ücret alınıyor.

4. Zagrep’ten Sırbistan’ın Bajokovo sınır kapısına kadar otoyol ücreti: Otomobiller 105 Kuna, yaklaşık 14.40 Euro, minibüsler 160 Kuna, yaklaşık 22 Euro.

Hırvatistan’da otoyolların durumu ve ücretler hakkında Hırvat Otomobil Kulübünün www.hak.hr internet adresinden Almanca güncel bilgi almak mümkün.

Haberin Devamı

TATİLİNİZİ ZEHİR ETMEYİN
Zagrep Büyükelçimiz Burak Özügergin, karayoluyla Hırvatistan’dan geçecek olan vatandaşlara önemli uyarı ve tavsiyelerde bulundu. Büyükelçi Özügergin ilk başta vatandaşların pasaport sürelerinin bitip bitmediğini yola çıkmadan önce kontrol etmelerini istedi. Aksi takdirde biyometrik pasaport almanın en az 10 gün süreceğine işaret eden Büyükelçi Özügergin, “Bu süre tatili berbat etmek için yeterli bir süre. En az 6 ay geçerli pasaportla seyahat etsinler. Hırvatistan güvenli, yollar güzel. Ancak yolların düzenli ve güzel olması dikkatsiz olmak için davetiye değil. Vatandaşlar kurallara riayet etsinler” dedi.

GENEL BİLGİ
Kendini Güneydoğu Avrupa ülkesi olarak tanımlayan Hırvatistan’ın nüfusu 4 milyon 437 bin. Hırvatistan nüfusunun yüzde 94’ü Katolik, yüzde 5’i Ortodoks, yüzde 1’i ise Müslüman.

HIRVATÇA SÖZLÜK

Dober dan: İyi günler
Dobro yutro: Günaydın
Doviçenya: Hoşçakalın
Hvala: Teşekkürler
Voda: Su
Kruh: Ekmek
Kava: Kahve
Yedan: Bir
Pomoç: İmdat
Messo: Et
Teleçe messo: Dana eti
Goveçe messo: sığır eti
Yaneçe messo: Kuzu eti
Pleçe messo: Piliç

ÖNEMLİ TELEFONLAR

T.C. Zagreb Büyükelçiliği
Masarykova 3, Kat 2, Zagreb
Tel: 00 385 1 48 64 660

Polis: +385 192
İtfaiye: +385 193
İlk yardım: +385 194
Karayolu yardım: 1987

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!