Hessen’de ‘büyük koalisyon’ provası

Güncelleme Tarihi:

Hessen’de ‘büyük koalisyon’ provası
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2023 11:04

Almanya’nın Hessen eyaletinde 8 Ekim’de yapılan seçimlerden yüzde 34.6’yla en güçlü parti olarak çıkan Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU), yeni hükümeti 2014 yılından beri ortaklık ettikleri Yeşiller’le değil, Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile kurmak istediklerini açıkladı.

Haberin Devamı

HESSEN Başbakanı ve CDU Hessen Teşkilatı Başkanı Boris Rhein, özellikle iç güvenlik, göç ve ekonomi politikasında SPD ile ortak yönlerinin daha fazla olduğuna dikkati çekerek, CDU Meclis Grubu’nun oy birliğiyle yeni hükümetin sosyal demokratlarla kurulmasına karar verdiğini söyledi. “70 yıldan beri ilk kez Hessen’de Hıristiyan-sosyal koalisyon kurulacak” diyen Rhein, Yeşiller’le 10 yıldır sürdürdükleri ortaklıktan sonra böyle bir karar almalarının hiç de kolay olmadığını vurguladı. SPD de CDU ile koalisyon hükümeti kurulmasına onay verdi. SPD Hessen Teşkilatı Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK) ile Parti Konseyi’nin ortaklaşa yaptığı toplantıda, CDU ile ortaklık edilmesi karara bağlandı. SPD’nin bu yöndeki kararı seçimleri kaybeden SPD’nin başbakan adayı ve Teşkilat Bakanı Nancy Faeser tarafından Boris Rhein’a iletildi. Seçimlerden bu yana sondaj görüşmelerinde de bulunan CDU ile SPD’nin zaman kaybetmeden bir araya gelerek koalisyon görüşmelerine başlayacağı açıklandı.

Hessen’de ‘büyük koalisyon’ provası

Tarek Al-Wazir

Haberin Devamı

YEŞİLLER’DE HAYAL KIRIKLIĞI
Rhein “Bu, SPD lehine alınmış bir karardır ama Yeşiller’e karşı değildir” açıklamasında bulunsa da Yeşiller’de tam bir hayal kırıklığı yaşandığı gözden kaçmadı. Hessen Ekonomi, Enerji, Ulaşım ve İmar Bakanı Tarek Al-Wazir, sessizliğe gömülürken, Yeşiller Meclis Grup Başkanı Mathias Wagner, bu kararı eleştirdi. Wagner, “Bu kararın son iki günde alınmadığı çok açıktır. 5 haftadır süregelen görüşmeler, CDU’nun Yeşiller’le devam etmek istemediği yönünde sinyal vermişti. Ancak ortaklık ettiğimiz 10 yıl içinde eyalet ve halkın yararına çok önemli kararlar aldık. CDU’nun ortaklığı sonlandırma kararına şaşırdık” dedi. Yeşiller Eş Başkanı Omid Nouripour da CDU’nun SPD ile koalisyon kararını anlayamadıklarını söyledi. Nouripour, “Hessenli CDU’luların Yeşiller’le birlikte başarılı işbirliğini sürdürmeme kararını anlamak mümkün değildir” diye konuştu.

Haberin Devamı

YENİDEN İKTİDAR ORTAĞI
1946-1987 yıllarında Hessen’de iktidarda hep SPD’li eyalet başbakanları söz sahibi oldu. İlk kez 1987-1991 yıllarında CDU’lu Walter Wallman, FDP’nin desteğiyle başbakanlık yaptı. 1991-1999 yıllarında da SPD’li Hans Eichel Yeşiller’le ortaklık ederek başbakanlık koltuğunda oturdu. 1999 yılında CDU Hessen’de yeniden iktidarı ele geçirdi. 1999-2014 yıllarında FDP ile ortaklık etti 2014 yılından beri de Yeşiller’le ortaklık ediyor. 1999-2010 yıllarında CDU’lu Roland Koch, 2010-2022 yıllarında CDU’lu Volker Bouffier eyalet başbakanı olarak görev yaptı. 2022 yılından beri de CDU’lu Boris Rhein Hessen Başbakanlığı yapmaktadır.

BAKMADAN GEÇME!