Herkese var sadece bize yok

Güncelleme Tarihi:

Herkese var sadece bize yok
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2011 12:00

Vize konusunda bazı ülke vatandaşlarınakolaylık sağlayıp, diğerlerine zorlukçıkaracaklarını açıklayan Danimarka UyumBakanı Sören Pind, yeni bir tartışma başlattı.Sosyal Demokrat Parti Uyum SözcüsüHenrik Dam Kristensen, bu yaklaşımınhükümetin Müslümanlardan ne kadarkorktuğunu ortaya koyduğunu söyledi.

Haberin Devamı

DANİMARKA Uyum Bakanı Sören Pind, ABD, Japonya, İsrail, Brezilya ve Şili gibi ülkelerin vatandaşlarına kapıların açılacağını söyledi ama AB anlaşmalarına göre hakları olmasına rağmen Türkleri bu gruba dahil etmedi.

Pind, adı geçen ülkelerin demokratik ve kapitali güçlü ülkeler olduğunu öne sürerek, bu ülkelerin vatandaşlarına, vize, dil sınavı gibi zorluklar çıkarılmayacağını, aile birleşiminde de kolaylık sağlanacağını söyledi. Bazı ülke vatandaşlarına ülkeye gelebilmeleri için sağlayacağı kolaylıkları, seçim kampanyasında malzeme olarak kullanacağını belirten Pind, şöyle dedi:

SUÇ ORANI İKİ KATI
“Yabancılar Yasası’nı çok iyi incelememiz ve yasamımızdaki zorlukları bazı ülke vatandaşları için kaldırmamız gerekir. Saydığım ülkelerin vatandaşlarına, İskandinav ülkeleri ve AB üyesi ülkelerin vatandaşlarına tanınan haklar tanınmalı. Çünkü demokratik ve kapitali güçlü ülkelerin vatandaşları, ülkemizin kalkınmasına yararlı olurlar.”

Uyum Bakanlığında yapılan hesaplara göre, söz konusu ülkelerden gelen 5 bin kişinin, Danimarka’ya yılda yaklaşık 5 milyar kron gelir sağlayacaklarını ifade eden Sören Pind, batılı olmayan ülkelerden aile birleşimi yoluyla gelen erkeklerin işledikleri suçların, Danimarkalıların işledikleri suçların iki katı olduğunu söyledi.

Pind, hukuk profesörlerinden oluşan bir komisyonun Yabancılar Yasası’nı inceleyerek, bazı ülke vatandaşlarına kolaylık sağlamanın yollarını tesbit edeceklerini belirtti.

AYRIMCILIK YAPABİLİRİZ
SOSYAL Demokrat Parti Uyum Sözcüsü Henrik Dam Kristensen, Bakan Sören Pind’in planına destek vermedi. Kristensen, “Pind, kendisini uyum yasalarının efendisi sanıyor. Düşünceleri, hükümetin Müslümanlar’dan ne kadar korktuğunu ortaya koyuyor” dedi.

Aşırı sağcı Danimarka Halk Parti Sözcüsü Peter Skaarup ise Pind’in planlarını desteklediklerini, bazı ülke vatandaşlarının aleyhinde ayrımcılık yapabileceklerini söyledi:

“Bazı ülke vatandaşlarına kolaylık sağlarken, batılı olmayan ülkelerin vatandaşlarına karşı ayrımcılık yapabiliriz. Bugüne kadar yabancılara yönelik getirdiğimiz kısıtlamalar, kültürü, dini yaşam biçimi, demokrasi anlayışı bizden farklı olan ve bir türlü ülkemize uyum sağlamayan Ortadoğu ülkeleri vatandaşlarına yönelikti.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!