Herkes Kurtlar Vadisi´ni konuşuyor

Güncelleme Tarihi:

Herkes Kurtlar Vadisi´ni konuşuyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2006 00:00

Almanya´nın gündemi, Kurtlar Vadisi Irak. Bavyera Eyalet hükümeti, dün Bakanlar Kurulu´nda filmi görüşürken Eyalet İçişleri Bakanı Beckstein, \"Filme ajan gönderdim. ABD´liler aşağılanınca alkışlanıyor\" dedi. Yeşiller filmi \"Kışkırtıcı\" buldu. FDP´den farklı sesler yükseldi.

Haberin Devamı

Kurtlar Vadisi Irak´la ilgili tartışmalar Almanya´da alevlendi. Bavyera Eyalet Başbakanı Stoiber, "Bu film uyuma katkı sağlamaz. Batıyı düşman ilan ediyor. Yasaklansın" derken, Eyalet İçişleri Bakanı Beckstein, filme "ajan" gönderdiğini söyledi.

Milliyetçilik artıyor

Becksetin, WDR televizyonuna verdiği demeçte, filmi izlemek ve seyircilerin tepkisini ölçtürmek için bazı istihbarat elemanlarını görevlendirdiğini ve onların, filmde Amerikalılar´ın aşağılandığı sahnelerde, seyircilerin alkış tuttuğunu tespit ettiğini söyledi. Beckstein, "Bu film, zaten güçlü olan Türk milliyetçiliğini daha da güçlendiriyor. Gösterimden kaldırılması sansür olmaz. Ancak sorumluluk sinemalara aittir" dedi.

Özel toplantı kararı

Öte yandan Bavyera hükümeti Kurtlar Vadisi Irak filminden hareketle medya ve sinema işletmecileriyle yuvarlak masa toplantısı kararı aldı. Eyalet Bakanlar Kurulu´nda film görüşülürken, başbakanlıktan sorumlu Devlet Bakanı Eberhard Sinner, medya ve sinema işletmecileriyle bir yuvarlak masa toplantısı yapacaklarını açıkladı.

Sinner, bu toplantıda medyanın entegrasyondaki sorumluluğu, sinemaların ise sorunlu filmlerde neler yapabilecekleri konularının ele alınacağını açıkladı.

Sinner Almanya’da sosyal barış için başka kültür ve dinlere saygının bilince çıkarılmasına önemle ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Yeşiller: Kışkırtıcı

Bavyera Bakanlar Kurulu toplantısında Kurtlar Vadisi Irak filminin yasaklanmasını gündeme getiren eyalet Başbakanı Stoiber’e Yeşiller’den de destek geldi.

Yeşiller eş Başkanı Bütikofer "Phoenix" televizyonundaki açık oturumda sinema işletmecilerini sorumluluğa çağırdı ve "Kışkırtıcı filmle ateşin üzerine benzinle gitmeyin. Parayı başka yerden kazanın" dedi.

FDP´den farklı tonda eleştiri

Film, Alman liberalleri böldü. Hür Demekorat Parti Yönetimi Kurulu üyesi ve Avrupa Parlamentosu Liberal kanat Başkan Yardımcısı Silvana Koch-Mehrin, Stoiber’in İslamcı fundamentalizme karşı mücadele edenleri zor durumda bıraktığını ve filmin reklamını da yaptığını kaydederken, "Bu filme katlanılmalıdır. Yaş sınırı 18´e çıkarılabilir.

Bu tür filmlerin kültürler arası diyaloğun önünde engel olduğu düşüncesine katılmıyorum. Filmin sinemalarda yasaklanması yönündeki tartışma her iki taraf arasındaki diyaloğun gerekli olduğunu da gösteriyor" derken, Türk hükümetinin bu konuda tarafsız kalması gerektiğini söyledi.

Öte yandan FDP Berlin Eyalet Parlamentosu Grubu İç Politika Sözcüsü Alexander Ritzmann, Berlin’de filmin Yahudi’lere karşı bilinçli nefreti artırdığını belirterek, "Bu kabul edilemez. Sinema yöneticilerinden kaldırılmasını istiyorum" dedi.

O zaman Geceyarısı Ekspresi´ni kaldırın

Kurtlar Vadisi Irak Filmi´nin milliyetçi olduğu iddia edilerek sinemalardan kaldırılmasını isteyen politikacılara, filmin Avrupa dağıtımından sorumlu Maxximum şirketi sahibi Anıl Şahin´den tepki geldi.
Alman televizyon kanallarının her yıl Türkiye´yi kötüleyen "Geceyarısı Ekspresi" filmini gösterdiğini hatırlatan Şahin, "O zaman Alman kanalları da bu filmi göstermekten vazgeçsinler.

Bu film Türkiye´nin turizmine ve Türk insanını imajına zarar veriyor. Sayın Stoiber bu alanda da aktif olsun" dedi. Şahin, Hollywood filmlerinde Sylvester Stallone gibi yıldızların önüne geleni öldürdüğünü bildirirken, "Kimse bu adamların yaptıklarını eleştirmiyor. Rambo 3 filminde Stallone Afganistan´a gidiyor ve burada insanları öldürüyor.

Gençlik bu filmden neden zarar görmüyor da Kurtlar Vadisi filminden görsün" dedi. Polat tiplemesinden rahatsız olanların gerçekleri görmediğini ifade eden Şahin ayrıca, "Polat, Türk ajanıysa, James Bond da İngiliz Ajanı. Bond 20´yi aşkın filmde dünyanın bir çok ülkesinde sayısız insan öldürdü. Bond´u alkışlıyorlar, Polat´ı yuhalıyorlar. Böyle ifade özgürlüğü olmaz" diye konuştu.

Yasakla ilgili tartışmaları değerlendiren Şahin, "Avukatlarımızla görüştük. Filmin yasaklanması öyle kolay değil. Aylar sürebilir" dedi.

Alman basınında ´Vadi´ yorumları

Kurtlar Vadisi Irak´la ilgili eleştiriler sürüyor. Pforzheimer Zeitung, "Filmin yasaklanması daha fazla zarar verir. Yasaklanan bir film, daha enteresan hale gelir. Yasaklayanlar, ´Ortada bir gerçek var ki, film yasaklandı´ düşüncesinin doğmasını sağlar" yorumunu yaptı.

B.Z. Gazetesi´nden Gunnar Schupelius, "Bu kadar büyük nefreti ben hayatımda sinemada görmedim" başlıklı haberinde, "Filmi Neukölln’deki, 600 Berlinli Türk’ün tıklım tıklım doldurduğu Karli sinemasında seyrettim. Yanımda oturan kadın taze Ariel (deterjan) kokuyor. Solumda oturan adam tespih çeviriyor.

Ariel-kadın, bir sahnede ’Amerikan domuzu’ diye sesleniyor" diye yazdı. Sosyal Demokrat eğilimli Hamburger Morgenpost Gazetesi, filmin savaş ve teröre cephe aldığını belirterek, "Sadece batıyı eleştirdiği için kötü denemez" yorumunu yaptı. Hamburger Abendblatt ise filmde Hıristiyanlar, Yahudiler ve Amerikalılara önyargıların körüklendiğini yazdı.

FRANKFURT

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!