Hedefleri herkese sosyal güvence

Güncelleme Tarihi:

Hedefleri herkese sosyal güvence
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2012 13:11

Hollanda’da vekil maaşlarının bir bölümünü parti kasasına aktardığı için ülkenin ‘en zengin’ partisi olarak öne çıkanSosyalist Parti (SP), seçim programını ‘yeni güven’ başlığıyla duyurdu. Sosyalistlerin programında şu noktalar öne çıkıyor:Herkese sosyal güvence sunulacak. Çocuk parası gelire göre belirlenecek. İşsizlik ödeneği süresi kısaltılmayacak.

Haberin Devamı

YENİ güven başlığını taşıyan seçim programıyla 12 Eylül hazırlığını Emile Roemer liderliğinde tam gaz sürdüren Sosyalistler (SP), 2010’daki ‘seçim zaferi’ni tekrarlayabilme hesapları yapıyor.

150 üyeli Temsilciler Meclisi’nde 15 sandalye ile yer alan Sosyalist Parti’nin milletvekili adayları arasında altıncı sırada Sadet Karabulut yer alıyor.

İşte SP’nin seçim programı:
EKONOMİ
Bankalar ve finans kuruluşlarının üst düzey yöneticilerine prim verilmemeli. Banka vergisi yükseltilmeli. Sağlıklı ve iyi yönetilen işletmelere kredi sağlayacak yeni bir ulusal yatırım bankası kurulmalı. Katma Değer Vergisi yükseltilmemeli. Ekonomiyi teşvik etmek için bir yatırım programı geliştirilmeli. Bütçe açığı 2015’te yüzde 3’ün altına indirilmeli.

SOSYAL İŞLER VE İSTİHDAM
Çocuk parası gelire göre belirlenmeli ve yüksek gelir gruplarına bu para verilmemeli. Engellileri işe alan işletmelere maaş giderlerinde sübvansiyon sağlanmalı. Çalışanlar daha çabuk sözleşme hakkı elde edebilmeli. Emeklilik yaşı en azından 2020’ye kadar 65 olarak kalmalı ve 65 yaşını dolduran otomatik işten çıkarılmamalı. İşsizlik ödeneğinin süresi kısaltılmamalı. İşten çıkarma kolaylaştırılmamalı.

EĞİTİM
İlk okullara zorunlu bitirme sınavı getirilmemeli. Engelli eğitimindeki kısıtlamalar iptal edilmeli. Ek eğitim bursu yükseltilmeli ve krediye dönüştürülmemeli. Tarafsız bilimsel araştırmalara daha fazla bütçe ayrılmalı. Okullar cinsel tercihinden dolayı öğretmenleri ya da öğrencileri reddetmemeli.

SAĞLIK
Sağlık sigortası primleri gelire göre belirlenmeli ve katkı payı düşürülmeli. Sağlık hizmetlerindeki liberalleşme durdurulmalı ve zamanla buna tamamen son verilmeli. Sağlık hizmetleri mümkün olduğunca insanlara yakın noktalarda sunulmalı. Kişiye bağlı bütçe buna ihtiyacı olanlar için kalmalı.

UYUM
Eğitim ile ilgili kurallara uyanlara uyum kursları ücretsiz olmalı. Ayrımcılıkla mücadele öncelikli olmalı. Sınır dışı edilecek yabancı çocuklar tutuk evine kapatılmamalı. Hollanda’da 5 yılını doldurmuş yabancı çocuklar geri gönderilmemeli. Toplumda kutuplaşmayı mümkün olduğunca karma semtler ve karma okullarla önleyeceğiz. Biz çocukların ayrı ayrı değil, birlikte okula gitmelerini istiyoruz. Yurtdışında uyum sınavı kaldırılmalı.

AVRUPA
Brüksel’in, AB ülkelerini kısıtlama yapmaya zorlayarak ekonomilerine zarar vermesini önlemek için bütçeye ilişkin kurallar değişmeli. Avrupa’daki finans sektörü denetim altına alınmalı. Halk Avrupa için önemli olan konularda referandum aracılığıyla görüşünü ortaya koyabilmeli. Göçün kontrol altına alınabilmesi için Hollanda, AB’nin dış sınırlarındaki ülkelere yardım sağlamalı.

İşte SP’nin seçim vitrini
* Biz krizin nedenlerine ineceğiz.
* Sorumluluğumuzu üstleneceğiz. m İnsanlara sosyal güvence sunacağız. m Güçlü omuzlar en ağır yükü taşıyacak.
* Tercihimizi sürdürülebilir gelişmelerden yana yapacağız. m Avrupa’daki finans sektörü denetim altına alınmalı.
* Toplumda kutuplaşma önlenmeli.

Delice kısıtlama yapmayacağız
12 Eylül’de gerçek tercihler yapılacak. Krizden nihayet insancıl ve sosyal bir şekilde çıkabileceğiz. Büyük borçlar ve açıklar kimseye yarar sağlamaz, ancak deliler gibi de kısıtlama yapmayacağız. Çünkü bu ekonomiye ve özellikle istihdama zarar verir.

Bir süre önce işsiz sayısı 500 bini aştı. Buna bir rakam gözüyle bakılmamalı. Bu işsiz kalmış her insan ve ailesi için bir dramdır. Biz Avrupa’da işbirliğinden yanayız, ancak ne yapacağımızı Brüksel’in belirlemesine izin vermeyiz.

Ülkemizde insanların çoğu böyle düşünüyor fakat siyasi partilerin çoğu boyun eğmeye o kadar alışmış ki biri sert bir dil kullandığında korkuyorlar. Her şey daha mı liberal, yoksa daha mı sosyal olacak, mesele bu. 12 Eylül’de verilecek her oy bu sorunun yanıtını belirleyecek.

Biz adil paylaşımda, yoksullukla mücadelede, sağlık hizmetlerini korumada ve sürdürülebilir bir toplumu mümkün kılmada kararlıyız. Bütçeyi topluma ve ekonomiye zarar vermeden düzenleyeceğiz.

Bize fırsat verilirse, bizim gibi daha insancıl ve sosyal bir Hollanda’yı hedefleyen herkesle işbirliği yapmaya hazırız. Bu nedenle oyunuza talibim.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!