Hayali banka müdürü olmakmış

Güncelleme Tarihi:

Hayali banka müdürü olmakmış
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2013 14:19

Almanya’da banka müdürleribaşbakandanfazla kazanıyor’ sözüyleeleştiri oklarına hedefolan SPD’nin başbakanadayı Peer Steinbrück,zamanında Sparkasse’yegenel müdürü olmakistemiş. Schleswig HolsteinEkonomi Bakanıyken,Sparkasse müdürlüğünetransfer olmakisteyen Steinbrück’üeyalet başbakanı Simonisengellemiş.

Haberin Devamı

ALMANYA’da genel seçimlere yaklaşık 9 ay kala kırdığı potlarla gündemden düşmeyen SPD’nin başbakan adayı Peer Steinbrück’ün ‘para düşkünlüğü’ tartışmalarına bir yenisi daha eklendi.

Başbakan adayı ilan edilir edilmez, konferanslarda konuşmacı olarak aldığı yüksek ücretlerle gündeme gelen, ardından ‘Bu ülkede banka müdürleri, hatta NRW’deki her Sparkasse şubesi müdürü bile başbakandan çok kazanıyor’ diyerek eleştiri oklarını üzerine çeken Peer Steinbrück’ün geçmişte gerçekten banka müdürü olmak istediği ortaya çıktı.

FAZ am Sonntag gazetesinin haberine göre Steinbrück, 1998 yılında Schleswig-Holstein Eyaleti Ekonomi Bakanı olduğu dönemde kamu bankası Sparkasse’nin bu eyaletteki genel müdürü olmak istedi.

Ancak o dönemde eyalet başbakanı olan SPD’li yoldaşı Heidi Simonis, Steinbrück yerine Flensburg Büyükşehir Belediye Başkanı’nı destekleyince, Steinbrück talebinden vazgeçti.

Steinbrück’ün bu talebi o zaman Hamburger Abendblatt gazetesine konu olmuştu. Steinbrück’ün son demeçleri ve ortaya çıkan yeni iddialardan sonra, SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel ve Meclis Grup Başkanı Frank Walter-Steinmeier, iki hafta sonra seçimlerin yapılacağı aşağı Saksonya Eyaleti başbakan adayı Stephan Weil ile kriz görüşmesi yaptı. Steinbrück’ün partisini zor durumda bırakan son çıkışları üzerine SPD’nin sol kanadı ve müstakbel koalisyon ortağı Yeşiller, Steinbrück’e karşı mesafe aldı.

SPD’nin sol kanadından Hilde Mattheis, “Steinbrück’ün parti kurultayında ortaya koyduğu mesajların içeriğine konsantre olmasını isterdim” diyerek, üstü kapalı olarak başbakan adayını eleştirdi.

Mattheis, Gabirel’in, Steinbrück’ün kırdığı bir çok potu düzeltmek zorunda kaldığını hatırlattı. Yeşiller Partisi de Steinbrück’ün çıkışlarına tepki gösterdi.

Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Eğitim Bakanı Yeşillerli Sylvia Löhrmann, seçimlerde adaletin önemli bir rol oynaması gerektiğine inandığını belirterek, “Ancak adalet denince, siyasetçilerin aldığı maaşları kastetmiyorum” dedi.

KIRDIĞI POTLAR
* Steinbrück, ZDF’de katıldığı bir açık oturumda partinin genel sekreteri Andrea Nahles’in sürekli ağladığını belirttikten sonra, “o olmadan da şimdiki gibi zengin olurdum” demişti. Steinbrück, daha sonra kamuoyu önünde Nahles’den özür dilemişti.
* Uzun süre milletvekilliğinin dışında ek işlerden elde ettiği gelirleri açıklamayan Steinbrück, başbakan adayı olduktan sonra bunu açıklamak zorunda kaldı. Steinbrück’ün konuşmacı olarak çağrıldığı panellerden 2009 ve 2012 yılları arasında 1.25 milyon Euro kazandığı açıklandı. Steinbrück, bunun üzerine ortaya atılan ‘milletvekiliğini ihmal etti’ği tartışmalarına ‘Ne yani sosyal demokratlar para kazanmayacak mı’ sözüyle cevap verdi.
* Çocuk Parası toplantısında konuşan Steinbrück, çocuk parasındaki 10 Euro’luk artışın devlete 1 Milyar Euro masraf getireceğini, ayrıca yapılacak zamla kimlerin ne alacağının bilinmediğini söylemiş, ‘10 Euro’ya iki paket sigara’ alınır sözüyle de pot kırmışttı.
* En büyük potu ise ‘Başbakanın Sparkasse müdürlerinden daha düşük kazandığı’ sözüyle kırdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!