‘Hastanelerde gerekli bir devrimin arifesindeyiz’

Güncelleme Tarihi:

‘Hastanelerde gerekli bir devrimin arifesindeyiz’
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2023 10:48

Almanya’da federal hükümetle eyalet hükümetleri 1900 hastaneyi kapsayacak geniş çaplı hastane reformu konusunda anlaşmaya vardı. 2023’teki yaz tatiline kadar bir reform taslağı sunulacak. Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, “Acil bir durumla karşı karşıyayız” dedi.

Haberin Devamı

ALMANYA’da faaliyet gösteren yaklaşık 1900 hastanenin yüzde 60’ının büyük mali sorunlarla karşı karşıya olduğu belirtiliyor. Hastaların tedavisinde kalite eksiklikleri bulunurken, ekipmanların çoğunun eski olduğu ve personelin işe yetersiz kaldığı kaydedildi. Zirveyi değerlendiren Lauterbach “Harika bir toplantı” oldu derken, sorunun analizi ve olası sorun çözme yaklaşımları konusunda büyük bir mutabakat sağlandığını belirtti. Bakan, “Hastane sektöründe gerekli bir devrimin arifesindeyiz” dedi. Lauterbach, hastanelerin giderek daha fazla hizmet sunan ve kendi etrafında dönen bir çarka dönüştüğünü ve bu çarktan çıkması geri gerektiğini vurguladı. Bakan, bunu başarmak için, hasta başına sabit ücretlerden oluşan mevcut faturalandırma sisteminin kaldırılması gerektiğini ifade ederken, hastanelerin odak noktasının kârlılık değil, hastanın tedavisi olması gerektiğini söyledi.

‘Hastanelerde gerekli bir devrimin arifesindeyiz’
‘BU REFORM KAÇINILMAZ’
Aşağı Saksonya Sağlık Bakanı Daniela Behrens, hastane reformunun büyük bir görev olduğunu açıkladı. Bununla birlikte, kırsal bölgelerde halihazırda bakım konusunda boşluklar olduğu ve önümüzdeki yıllarda çok sayıda doktor ve hemşirenin emekli olacağı için bu reformun kaçınılmaz olduğunu söyledi. Kuzey Ren Vestfalya eyaleti Sağlık Bakanı Karl-Josef Laumann da, reformların hastaneleri kapatma planıyla ilgili olmadığını, daha fazla tedavi kalitesi ve kimin ne yaptığı sorusuyla ilgili olduğunu vurguladı. Laumann, hastane planlamasının eyaletlerin yetkisi dahilinde kalması gerektiğini vurgularken, “Hastanelerin üzerine hiçbir federal şablon yerleştirilmemelidir” dedi. Federal hükümet ve eyaletler, reform hazırlarken geçen yıl kurulan hükümet komisyonunun önerilerini ortak temel olarak kullanmak istiyor. Komisyon, vaka başına sabit ücretlerin düşürülmesini tavsiye etmişti.

BAKMADAN GEÇME!