Hastalık nedeniyle rapor alan sayısında önemli artış

Güncelleme Tarihi:

Hastalık nedeniyle rapor alan sayısında önemli artış
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2023 10:23

Almanya’da son dönemlerde hastalık nedeniyle rapor alarak işe gitmeyenlerin sayısında görülmemiş bir artış yaşandığı açıklandı.

Haberin Devamı

İsmi, ‘DAK-Sağlık’ olarak değiştirilen Alman Sözleşmeli Personel Hastalık Kasası’nın verilerine göre, bu yılın ilk yarısında her iki sigortalısından biri rapor aldı. Daha önceki yıllarda bu rakama ancak yıl sonunda ulaşıldığı belirtilirken, şu anda rapor alanların oranının yüzde 50.1’i bulduğuna dikkat çekildi. En fazla raporun Bremen’de alındığı saptandı. Bu yılın ilk yarısında 100 DAK-Sağlık üyesi sigortalının 111 rapor aldığı ve bunun da geçen yıla göre yüzde 102 artış anlamına geldiği belirtildi.

5.5 GÜN İŞ KAYBI YAŞANDI
Rapor alınmasında artışın Hamburg’da yüzde 91’i, Berlin’de yüzde 79’u, Hessen ve Aşağı Saksonya’da yüzde 72’yi bulduğu açıklandı. Almanya genelinde daha ziyade psikolojik, kas ağrıları ve nefes darlığı nedeniyle alınan rapor sayısının daha yüksek olduğu kaydedildi. Ancak iş yerlerindeki personel sıkıntısı nedeniyle çalışanların önemli bir bölümünün yaşadıkları stres yüzünden rapor aldıkları da ortaya çıktı. Alınan rapor sayısındaki artışta, doktora gitmek yerine aile hekimleri tarafından elektronik ortamda rapor verme imkânının sağlanmasının etkin bir rol oynadığı belirtildi. Öte yandan alınan rapor sayısındaki artış nedeniyle Almanya’nın ortalama 5.5 gün iş kaybına uğradığına dikkat çekildi.

BAKMADAN GEÇME!