Hastalara tatil hakkı

Güncelleme Tarihi:

Hastalara tatil hakkı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2012 15:32

HASTALIK nedeni ile rapor alarak çalışamayan kişilerin de paralı yıllık izin hakkı olduğu açıklandı.

Haberin Devamı

Lüksemburg'daki Avrupa Adalet Divanı'nın (CJEU) bu yönde aldığı karar doğrultusunda en az dört haftalık paralı yıllık izinlerin yıl içinde çalışılması gereken bir asgari sınıra tabi olmadığı bildirildi.

Yıllık izin hakkının Avrupa Birliği'nin (AB) temel aldığı sosyal haklar arasında önemli bir hak olduğunu vurgulayan divan, bu haktan kesinti yapılamayacağına karar kıldı. Bu konuda divana başvuran Fransız Temyiz Mahkemesi, geçirdiği kazanın ardından bir yıla yakın bir süre işe gidemeyen bir kadınla ilgili davada, kadının 22,5 iş günü karşılığında bin 970 Euro talep etmesini reddetmişti. Mahkeme buna gerekçe olarak işe giderken meydana gelen kazaları iş kazası olarak kabul edilemeyeceğini ve çalışanların yıllık paralı izin alabilmeleri için yıl içinde en az bir ay çalışmış olmalarını göstermişti.

Divan aldığı kararında AB ülkelerinin paralı izin hakkı için belli şartları öne süremeyeceği görüşünü benimsedi. Kararda hastalığın neden kaynaklandığının izin hakkı için bir kıstas olamayacağı da vurgulandı. Divan bunun yanı sıra mahkemenin Fransız hukuku çerçevesinde paralı yıllık izin hakkını tanımaması durumunda Fransız Devleti'nin dava edilebileceğine karar kıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!