Hartz IV'te 3 Euro'luk artışta uzlaşma

Güncelleme Tarihi:

Hartz IVte  3 Euroluk artışta uzlaşma
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2011 16:37

Almanya'da koalisyon ile muhalefet partileri arasında sürdürülen "İşsizlik parası" Hartz IV ödemelerinde 5 yerine 8 Euro'luk artışta uzlaşma sağlandığı belirtildi.+

Haberin Devamı

Alman Anayasa Mahkemesi, geçen yıl yetişkinlere yardım miktarının 5 Euro artışla 364 Euro'ya çıkarılmasına karar verdi. Bunun üzerine koalisyonu oluşturan partiler ile muhalefet partileri yeni arasında pazarlık başladı. Hartz IV'ün yeni rakamını belirlemek amacıyla haftalardan bu yana pazarlık sürdürülürken son görüşmelerden de sonuç alınamadı. Görüşmelere en kısa sürede yeniden başlanması benimsendi. Pazar günü yapılan ve 10 saat süren toplantı ardından iktidar ve muhalefet, artışın 5 yerine 8 euro olması konusunda uzlaştıklarını bildirdi.

TARTIŞILAN TASARI
Hartz IV reformunda varılan uzlaşma ile yardım miktarının 8 Euro artırılması ve ihtiyacı olan çocuklara eğitim çekleri verilmesini öngörürken bu yardımı alanlar adına emeklilik primi yatırılmaması ve ebeveyn parası ödemelerinin durdurulması öngörülüyor.

Yaklaşık 2 milyonu çocuk olmak üzere uzun süre işsiz kalan 6,7 milyon kişinin etkileneceği Hartz IV reformunda yardım alan kişinin ev kirası, sağlık ve bakım sigortası da ödenirken 1 Ocak 2011'den itibaren 5 Euro zam yapılan yardım parasının 364 Euro'ya yükseltilmesi öngörülmüştü. Sosyal Demokrat Parti SPD, Sol Parti ve Yeşiller, hem ödenen 364 Euro yardım miktarını az bulurken hesaplama yönteminin yanlış olduğunu savundu. Sol Parti yardım parasının 500 Euro'ya yükseltilmesi gerektiğini iddia etmişti. Hartz IV yardımında gıda ve alkolsüz içecekler için 128 Euro 46 cent hesap ediliyor. Isınma gideri ve ev tadilatı ödeneği için 30 Euro 24 Cent, mobilya, ev gereçleri ve kıyafetler için 27 Euro 41 Cent ödeniyor. Toplu taşıma bileti için 22 Euro 78 Cent ve boş zamanlarını değerlendirmek, sinema, tiyatro ve kitaplar için ise hesaplanan miktar 39 Euro 96 Cent. Yardım alan bir kişinin bir ay boyunca kafeterya için harcayacağı para miktarı ise 7 Euro 16 Cent olarak hesaplandı. Tartışılan tasarıda çocuklar için ödenen para miktarının hesaplanması metodunda değişiklik öngörülmezken 5 yaşına kadar olan çocuklara aylık 215 Euro ödenmesi, 6- 13 yaşındaki çocuklara 215 ve 6 yaşından 13 yaş arasındaki çocuklara da kişi başına 251 Euro ödenmeye devam edilmesi istendi. 14-18 yaş arasındaki gençler için ise 287 Euro ödenmesi tasarıda yer alıyor. SPD, eğitim reformu adı altında alınan düzenlemelerin daha somutlaştırılmasını istedi. SPD, tam gün eğitim, öğrenci ve veli danışma merkezleri için her okulda bir sosyal pedagog bulundurulması ve kira yardımı alan 140 bin kişinin de eğitim paketi içine alınması başlıca talepleri arasında yer alıyordu.

Üzerinde uzlaşılan yeni rakamın Federal Meclis, ardından Eyaletler Meclisi?nde oylanarak kabul edilmesi, gerekiyor. Cuma günü bu amaçla Federal Meclis'te toplantı yapılması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!