Hanau raporu, hayal kırıklığı yarattı

Güncelleme Tarihi:

Hanau raporu, hayal kırıklığı yarattı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2023 11:53

Hessen Meclisi Hanau Araştırma Komisyonu’nun saldırıyla ilgili hazırladığı rapor, kurban yakınlarını hayal kırıklığına uğrattı. Aileler, ırkçı saldırıda güvenlik birimlerinin yaptığı hataların raporda yer almamasını eleştirdi. Sol Parti ise komisyonun birçok şeyi ortaya çıkardığını ancak bunların hiçbirinin yer almadığını belirterek rapora imza atmadı.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın Hessen eyaletine bağlı Hanau kentinde 19 Şubat 2020’de gerçekleştirilen ırkçı saldırıda, 4’ü Türkiye kökenli 9 göçmen hayatını kaybetti (Gökhan Gültekin, Hamza Kurtovi, Said Nesar Hashemi, Vili Viorel Pun, Mercedes Kierpacz, Kaloyan Velkov, Fatih Saraçoğlu, Sedat Gürbüz, Ferhat Ünvar). Tobias Rathjen isimli ırkçı saldırgan, şehrin 2 farklı bölgesinde bulunan 2 kafeye peş peşe saldırılar düzenleyerek rastgele ateş açtı. 43 yaşındaki ırkçı saldırgan daha sonra evine giderek annesini öldürdü ve ardından intihar etti. Hanau katliamı davası, Federal Başsavcılığın 2021 yılının aralık ayında takipsizlik kararı vermesi sonucu kapandı. Hessen Eyalet Meclisi ise saldırıdan yaklaşık 2 yıl sonra bir araştırma komisyonu kurdu. O komisyon nihai raporunu açıkladı. Meclis salonunda düzenlenen toplantıya saldırıda hayatını kaybedenlerin aileleri de ellerinde saldırıda hayatını kaybedenlerin fotoğraflarıyla katıldı.

Haberin Devamı

Hanau raporu, hayal kırıklığı yarattı

KURBANLAR TEK TEK ANILDI
Araştırma Komisyonu’nun son toplantısında söz alan tüm siyasi gruplardan konuşmacılar, korkunç saldırıyı bir kez daha kınadı. Kurbanların tek tek anıldığı salonda ailelere başsağlığı dilendi. Komisyon raportörü CDU’lu siyasetçi Michael Ruhl, devletin kurbanları koruyamamış olmasının üzüntü verici olduğunu vurguladı ve bu durumun raporda da belirtildiğini kaydetti. Ancak açıklanan rapor kurban yakınlarını hayal kırıklığına uğrattı. Aileler, güvenlik birimlerinin saldırının önlenmesi konusunda yaptıkları hataların raporda yer almadığı belirterek komisyon raporunu eleştirdi. Michael Ruhl, Hessen güvenlik makamlarının failin yarattığı tehlikeyi erken bir aşamada fark edip suçu önleme imkânı olmadığını söyledi. CDU’yu komisyonda temsil eden Michael Müller de “Bu saldırının önlenemeyeceğine derinden inanıyorum. Üzgünüz” açıklamasında bulundu.

Hanau raporu, hayal kırıklığı yarattı

Haberin Devamı

‘YASALAR SERTLEŞTİRİLMELİ’
Ancak Ruhl, yine de hatalar yapıldığını söyledi. Main-Kinzig bölgesi Silah Ruhsat Dairesi’nin katile silah ruhsatı vermesi ve güvenilmez olduğuna dair belirtilere rağmen bu ruhsatı devam ettirmesini hata olarak nitelendirdi. Aynı zamanda saldırıda ikinci mekân olan Arena Bar’ın acil çıkışının kapalı olmasıyla ilgili olarak Hanau Belediyesi’nin kontrol yükümlülüklerini gerektiği gibi yerine getirmediğini de hata olarak belirtti. Yeşiller Partisi’nden Vanessa Grönemann da Silah Ruhsat Dairesi’ni eleştirdi ve silah yasalarının sertleştirilmesini istedi.

Hanau raporu, hayal kırıklığı yarattı

SOL PARTİ İMZA ATMADI
İşlenen suç, mağdurlara destek konusundaki eksiklikler ve acil servislerin geçici olarak kullanılamaz hale gelmesi gibi konuların ele alındığı 640 sayfalık rapor, Hessen Meclisi’nin internet sitesinde de yayınlandı. Komisyonun ‘uzun bir hatalar zincirini, organizasyonel başarısızlıkları ve kurumsal ırkçılığı’ ortaya çıkardığını, ancak çoğunluğu oluşturan CDU ve Yeşiller parlamento grupları tarafından hazırlanan raporda buna yer verilmediğini belirten Sol Parti rapora imza atmadı. CDU-Yeşiller koalisyonu ile SPD, FDP ve AfD ise raporun büyük bir bölümünü kabul etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!